Primeri dobre prakse uvajanja konj v čredo – 1. del

V predhodnih prispevkih o uvajanju konj v čredo sem pisala o splošnih teoretičnih smernicah glede procesa uvajanja konj, kot tudi o natančnem poteku praktičnega dela samega uvajanja. V nadaljevanju pa vam predstavljam nekaj primerov uvajanja konj v čredo, ki so bili zahtevnejši in so trajali dlje časa zaradi posebnosti konj, ki smo jih v čredo uvajali.

Kot boste lahko razbrali na posameznem primeru, smo se pri uvajanju morali ozirati tako na vedenjske oziroma značajske posebnosti konj, kot na posebna telesna stanja (starost, predhodne poškodbe in hormonska stanja) in nenazadnje na želje konj, ki so le-te pokazali z izkazovanjem določenih vedenj.

Občutljiva galoperja sta našla ljubezen

Seleren in Love Perun sta bila konja angleške polnokrvne pasme, bivša galoperja, ki sta našla srečo v skupni nastanitvi pri starosti 18 let. Love Perun je bil kastrat izredno anksioznega značaja, ki pa je vedno kazal močne znake žrebčevske narave, saj je pod svoje okrilje želel vzeti vsako kobilo v čredi in jo zaščititi pred morebitnimi vsiljivci.

Nekaj let je na našem ranču preživel v različnih čredah, kjer je sicer živel z eno ali več kobilami v čredi in jih tudi po konjsko oskrboval; ščitil jih je pred drugimi konji in kadar so se gonile, je skakal nanje. To, da v čredi, kjer konji živijo na prostem, kastrati skočijo na kobilo, ko se goni, ni nič nenavadnega, saj tovrstni nagon pri marsikaterem konju ostane tudi po tem, ko je bil kastriran.

Ajda Mav - Primeri dobre prakse uvajanja konj v čredo – Love Perun

Love Perun

Seleren je celo svoje življenje preživela z isto družico v čredi, kjer so se drugi konji priseljevali in izseljevali. Ko se je njena družica zaradi selitve lastnice selila v drug hlev, je Seleren ostala sama s še eno kobilo iz »stare« črede, ki pa ji karakterno ni ustrezala, pa tudi Seleren ni ustrezala njej, zato me je skrbelo, kako se bo počutila ter obnašala po odhodu svoje prvotne družice. Kljub vsemu sta se s kobilo iz prejšnje črede pretežno držali skupaj in ko smo v čredo predstavili Love Peruna, je takoj pod okrilje vzel obe.

Kobila, ki jo je Love Perun izbral za glavno družico, je imela težave s hormonskim neravnovesjem, zato se je pogosteje in močneje kot druge kobile gonila ter ga seveda s tem tudi bolj privlačila. Seleren pa je zaradi dominantnejše narave želela drugo kobilo ves čas potiskati v ozadje.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Praktična izvedba uvajanja konja v čredo – 1. del

Love Perun je zaradi nenehne skrbi za kobili ves čas težko vzdrževal težo, poleg tega pa je zaradi skakanja na plodnejšo kobilo imel tudi težave s hrbtom (kobila je bila precej višja od njega), zato smo se odločili za Seleren in Love Peruna oblikovati posebno ogrado, kjer sta lahko živela mirno življenje, v katerem Seleren ni doživljala stresa, ker bi se morala boriti za prevlado nad drugimi kobilami, Love Perun pa ni imel skrbi za svojo kobilo, saj le-ta ni imela drugih snubcev.

Poleg tega Seleren zaradi svojega harmonskega neravnovesja ne kaže znakov gonitve, zato Love Perun nikoli ni skakal nanjo in zaradi tega trpel dodatnih bolečin v hrbtu.

Ajda Mav - Primeri dobre prakse uvajanja konj v čredo - Seleren

Seleren

Skupaj sta živela, dokler ni Love Perun pri starosti 22 let poginil zaradi hude kolike. Seleren smo tako morali čim prej najti primernega novega družabnika, saj je ostala brez svoje prve ljubezni in zaščitnika.

Nesocializiran dresuraš se je naučil biti konj

Maharaj je 14-letni trakenec, ki je večji del življenja preživel v športnih hlevih, kjer je živel tipično izolirano življenje žrebca, saj je bil kastriran šele pred nekaj leti.

Ko se je pred nekaj leti priselil k nam v prevzgojo zaradi agresivnega vedenja, smo vedeli, da ga bo potrebno od začetka učiti živeti naravno konjsko življenje in ga ustrezno socializirati z ostalimi konji

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Sprva je bil vključen v čredo islandskih konj, ki so se do sedaj izkazali za najbolj neodvisne in jih prišlek v čredi ni mogel preveč vznemiriti, saj jim tudi, ko je poskušal, ni prišel do živega. Med njimi je bila tudi mlada poni kobila, ki jo je Maharaj takoj vzel pod okrilje, kar je pomagalo, da je začel spoznavati naravne interakcije med konji v čredi.

Ker pa je bil Maharaj tako dolgo žrebec, je v njem ostalo, tako kot pri Love Perunu, veliko žrebčevske narave in kaj kmalu se je anksioznost, ki smo jo odpravili z ustreznim delom z njim, vrnila, postal je vedno bolj zaščitniški.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Primeri dobre prakse uvajanja konj v čredo – 2. del

Posledično smo osnovali novo čredo, posebej zanj, v kateri so bili samo kastrati in še to le manj dominantne narave.

V čredi nedominantnih kastratov, ki se pretežno izogibajo soočenjem, je Maharaj lahko prevzel vodilno vlogo, ni pa prihajalo do poškodb, saj so se vsi ostali konji umaknili, še preden je prišlo do spopada. Celoten proces uvajanja je trajal več kot pol leta.

Ajda Mav - Primeri dobre prakse uvajanja konj v čredo - Maharaj in kastrati

V čredi nedominantnih kastratov, ki se pretežno izogibajo soočenjem, je Maharaj lahko prevzel vodilno vlogo, ni pa prihajalo do poškodb, saj so se vsi ostali konji umaknili, še preden je prišlo do spopada. Celoten proces uvajanja je trajal več kot pol leta.

Čez nekaj mesecev smo v to čredo kastratov spustili še enega, in sicer najbolj zrelega vodjo na ranču. Blink of Cormos je pomagal pri naslednjem koraku Maharajeve socializacije, saj je služil kot starešina, ki mlajše konje uči ponižnosti in je mediator, kjer je to potrebno.

Ljubezenska zgodba se nadaljuje

Po smrti Love Peruna, ko nas je skrbelo, kako bo Seleren prenesla tako veliko izgubo, sem pomislila, da bi jo iz žalovanja najlažje potegnil drug konj bolj žrebčevske narave, ki bi ji namenjal nekaj več pozornosti. Tako sem se odločila, da poskusim združiti Seleren in Maharaja. Predvidevala sem namreč, da je Seleren dovolj dominantne narave, da bo Maharaju dala vedeti, če bo prestopil mejo, kar je pravzaprav to, kar bi Maharaj potreboval tudi pri nadaljevanju svoje socializacije.

Združevanje je potekalo zelo postopno in s precej nadziranja, saj se je znal Maharaj pri »osvajanju« vesti precej agresivno in Seleren preveč ogrizel po hrbtu, saj je zaradi povišanega hormonskega stanja dovolila več, kot sem prvotno upala.

Ajda Mav - Primeri dobre prakse uvajanja konj v čredo - Maharaj in Seleren

Seleren in Maharaj sta bila sprva sama, v ločeni ogradi, ob koncu leta pa sta se pridružila večji čredi.

Sčasoma sta se zelo povezala in ostala par tudi, ko sta se čez leto dni skupaj odpravila bivati v večjo čredo konj. Maharaj je tako spet imel na voljo pajdaše za igro in merjenje moči, kot tudi še kakšno kobilo, kjer je lahko pokazal svojo žrebčevsko naravo.

Seleren pa je sčasoma ugotovila, da je dobro, če nista ves čas skupaj, saj je bil Maharaj zanjo občasno preveč intenziven ter se je tako lahko umaknila od njega, saj je že »gospa v letih«.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Ajda Mav, intuitivno empatično konjeništvo

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Ustna votlina - zobje
Primeri dobre prakse uvajanja konj v čredo – 2. del

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.