EVA TASIČ
EVA TASIČdr. vet. med.
Od repa do glave.

PONUDBA

PREVERI PONUDBO
PREVERI PONUDBO
PHOTIZO VETCARE SVETLOBNA TERAPIJA
O MENI

AVTORSKO DELO

Vaje za raztezanje

12. septembra, 2022|Komentarji so izklopljeni za Vaje za raztezanje

Raztezanje oziroma »strečing« je ena izmed tem, ki se pogosto pojavlja tako v športnem svetu ljudi kot v našem konjskem svetu. Ob prebiranju literature in različnih študij ter ob spremljanju različnih terapevtov lahko ugotovimo, da se mnenja in prepričanja v zvezi z raztezanjem zelo razlikujejo, zato lastniki živali pogosto ne vedo, kaj je res in kako se lotiti izvajanja vaj.

Porod in oskrba novorojenih žrebet

27. maja, 2022|Komentarji so izklopljeni za Porod in oskrba novorojenih žrebet

Po dolgih 11. mesecih in verjetno kar nekaj neprespanih nočeh ste končno dočakali tisto noč. Kaj pričakovati ob in po porodu in na kaj biti pozoren so zelo pomembne informacije, s katerimi se mora oborožiti vsak skrbnik breje kobile, saj lahko le s tem znanjem pravočasno ukrepa, kar je ob porodu in v prvih dneh po rojstvu žrebeta izredno pomembno.

ALD kotna deformacija nog žrebet

1. maja, 2022|Komentarji so izklopljeni za ALD kotna deformacija nog žrebet

Sezona žrebet se je začela, žrebički različnih oblik, velikosti in starosti bodo veselo skakali ob kobilah na pašniku in se počasi razvijali v odrasle konje. Tega obdobja razvoja pa žal ne spremlja vedno samo veselje ob opazovanju razposajenih žrebet, ampak tudi skrb ob težavah, ki se lahko pojavijo pri mladih žrebetih.

Astma pri konjih – 2. del

29. marca, 2022|Komentarji so izklopljeni za Astma pri konjih – 2. del

Potrditev konjske astme temelji na klinični diagnostiki. Poleg značilnih kliničnih znakov so za potrditev končne diagnoze pomembni meritve pljučne funkcije, endoskopski pregled dihal in odvzem ter citološka analiza bronhoalveolarnega izpirka.

Astma pri konjih – 1. del

29. marca, 2022|Komentarji so izklopljeni za Astma pri konjih – 1. del

Konjska astma je najpogostejša kronična bolezen dihal pri konjih. Prvi je bolezen omenil že Aristotel leta 333 p.n.š. (1,2), ki je opisal razvoj značilnih kliničnih znakov oteženega dihanja pri določenih konjih. Kasneje je Markham bolezenske znake natančneje opisal in nastanek bolezni med drugim povezal z dlje trajajočo vhlevitvijo konj in krmo slabe kvalitete (3).

Poletni ekcem ali muharica

29. marca, 2022|Komentarji so izklopljeni za Poletni ekcem ali muharica

Pomlad, težko pričakovan letni čas, ki s seboj prinese tudi nevšečnosti, katere pozna in jih vsako leto s strahom pričakuje predvsem vsak skrbnik konj s sezonskimi preobčutljivostmi. Ena tistih najbolj neprijetnih preobčutljivosti, tako za konja kot za skrbnika, je poletni ekcem, marsikomu poznan kot muharica.