Poletni ekcem ali muharica

Pomlad je za marsikoga najljubši letni čas, dnevi se začnejo daljšati, temperature se prijetno dvignejo in več časa lahko preživimo na prostem ter v družbi konj. Kljub temu pa pomlad s seboj prinese tudi nevšečnosti, ki jih pozna in jih vsako leto s strahom pričakuje predvsem vsak skrbnik konj, ki imajo težave s sezonskimi preobčutljivostmi. Ena tistih najbolj neprijetnih preobčutljivosti, tako za konja kot za skrbnika, je poletni ekcem, marsikomu poznan kot muharica.

Poletni ekcem

Eva Tasič - Poletni ekcem - Pretiran odziv

Pri muharici oziroma poletnem ekcemu gre za pretiran odziv telesa na slino insektov kulikoidov, ki pri občutljivih konjih povzroča močan srbež.

Poletni ekcem je pravzaprav preobčutljivost na slino insektov kulikoidov (Culicoides spp). Je neprijetno stanje, tako za konje kot za njihove skrbnike, saj ni ozdravljivo. Ob pojavu je edina možnost lajšanje posledic, najpomembnejša pa je preventivna zaščita živali.

Najverjetneje gre za deloma dedno bolezen, pogosteje pa se pojavlja pri določenih pasmah konj, kot so na primer islandski konji.

Poznamo dve vrsti preobčutljivost na kulikoide, in sicer preobčutljivost tipa I, kjer gre za hipen odziv telesa na alergen, ter preobčutljivost tipa IV, kjer gre za zakasnel odziv, ki se pojavi nekaj ur po stiku z alergenom.

Klinični znaki so dokaj značilni, saj gre za srbečico, ki se pojavlja večinoma na grivi, repu, spodnjem delu trebuha, pri bolj prizadetih živalih pa so lahko spremembe vidne tudi po glavi, vimenu/prepuciju, spodnjih delih nog in po celotnem telesu.

Te spremembe si konji povzročijo s samopoškodovanjem zaradi grizenja in drgnjenja srbečih predelov telesa ter se izražajo kot polomljena dlaka, poškodovana koža, sveže rane ali kraste, pri kroničnih spremembah pa se lahko pojavi tudi zadebeljena koža.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Astma pri konjih – 1.del

Eva Tasič - Poletni ekcem - značilna zadebeljena, razdražena koža

Najbolj značilna mesta, kjer pri konjih s to preobčutljivostjo najdemo spremembe, so na grivi, repu in spodnjem delu trebuha, pri huje prizadetih živalih pa tudi drugje po telesu.

Kulikoidi in preventiva

Gre za drobne insekte, veliki so par milimetrov in niso vidni s prostim očesom. So leteče žuželke, ki za preživetje in razmnoževanje potrebujejo vir vode v bližini. Niso dobri letalci, saj lahko preletijo le krajše razdalje naenkrat. Najaktivnejši so ob mraku, zjutraj in zvečer ter čez dan, če je oblačno vreme. Aktivni so v pomladnih, poletnih in jesenskih mesecih, pozno jeseni, ko temperatura začne padati, pa se njihova aktivnost umiri ter jih čez zimo ni.

Pri konjih, ki so razvili preobčutljivost na kulikoide, je edina možnost, da čim bolj omejimo njihov stik s temi insekti. Priporočljivo je, da konji s preobčutljivostjo v času največje aktivnosti kulikoidov, torej v mraku in ob oblačnih dneh, ostanejo v hlevu. Hlev naj bo temen, ampak prepišen, saj kulikoidi niso dovolj dobri letalci, da bi lahko leteli proti vetru. Uporabni so tudi ventilatorji in pasti proti insektom, ki jih lahko obesimo v hlevu.

Kulikoidi so drobni insekti, veliki so par milimetrov in niso vidni s prostim očesom. So leteče žuželke, ki za preživetje in razmnoževanje potrebujejo vir vode v bližini.

Za konje, ki večino časa preživijo na prostem, je priporočljivo, da so pokriti s posebnimi pokrivali, ki nudijo zaščito za celotno telo, pokrivajo pa lahko tudi glavo in spodnje dele okončin. Ta pokrivala so pogosto obdelana z repelenti, ki insekte odganjajo, kljub temu pa lahko prizadetim konjem še dodatno pomagamo tudi z rednim nanosom repelentov.

Pri uporabi različnih pokrival je treba posebno pozornost polagati tudi njihovi higieni in vzdrževanju. S pokrivanjem konj je treba začeti že pred sezono mušic, da se prepreči pojav srbečice.

Eva Tasič - Poletni ekcem - posebno pokrivalo kot zaščita

Konji s poletnim ekcemom naj bodo pokriti s posebnimi pokrivali, ki insektom preprečijo dostop do kože in pokrijejo skoraj celotno telo.

Zdravljenje

Kot že rečeno, zdravljenja žal (še) ni. Več strokovnjakov se ukvarja z razvijanjem cepiva proti tej preobčutljivosti, zaenkrat pa je najboljša možnost za prizadete konje stroga in vestna preventiva. Če se pri konju že pojavi srbečica, pa mu lahko pomagamo z zdravljenjem, ki je orientirano na lajšanje simptomov. Z blagimi šamponi, ki pomirjajo kožo, lahko umijemo poškodovana mesta in nato na dobro osušeno kožo nanesemo preparate, ki pomirjajo srbečico.

Bolj boleča in akutno prizadeta mesta lahko blažimo s hlajenjem, za kar lahko uporabimo hladilne obkladke ali hladno vodo. Pri hujši srbečici je priporočljivo, da se v terapijo vključi tudi veterinarja, ki lahko z aplikacijo kortikosteroidov za nekaj časa pomiri srbečico, v tem času pa je treba poiskati način, s katerim preprečimo stik konja s kulikoidi, saj se bo drugače ista težava ponovila. Dolgoročno in ponavljajoče se zdravljenje s kortikosteroidi ima lahko negativne posledice, zato se njihovi pretirani rabi izogibamo.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Poleg kortikosteroidov so na voljo tudi antihistaminiki, ki pa se v praksi pri lajšanju kožnih težav pri konjih niso izkazali za učinkovite. Prav tako obstaja terapija na principu hiposenzitizacije, ki se žal tudi ni izkazala za najbolj zanesljivo terapijo v praksi.

Marsikdo se pri lajšanju alergijskih težav poslužuje tudi različnih vrst alternativnih terapij, kot so homeopatija, bioresonanca in druge. Zanašanje na uspeh teh terapij temelji predvsem na pozitivnih zgodbah različnih skrbnikov živali, študij, ki bi potrdile dejansko učinkovitost, pa ni.

Eva Tasič - Poletni ekcem - uspešne terapije zaenkrat ni

Najboljša terapija pri poletnem ekcemu je strogo izogibanje stiku z insekti. Če pa že pride do pojava sprememb, obstajajo različni načini lokalnega ali sistemskega zdravljenja, vendar se moramo zavedati, da so to samo začasne rešitve in da bo ob prenehanju zdravljenja prišlo do ponovitve klinične slike, če ne spremenimo oskrbe konja.

Kaj pa hrana?

Kvalitetni in premišljeno sestavljeni obroki so pomembni za splošno zdravstveno stanje, samo s prehrano pa žal ne bomo mogli preprečiti pojava ali pozdraviti preobčutljivosti, ko se ta že pojavi. Na tržišču je kar nekaj različnih preparatov, zelišč, tinktur in dodatkov, za katere marsikdo trdi, da pomagajo pri lajšanju težav. Dokazov o učinkovitosti posamičnih dodatkov ni, po poročanjih skrbnikov pa je pri nekaterih konjih z uporabo različnih preparatov prišlo do izboljšanja kliničnega stanja. Glede na široko ponudbo izdelkov na tržišču je na takšne informacije vedno treba gledati z določeno mero kritičnosti.

Trenutno je edini dodatek, katerega učinkovitost je pri lajšanju kožnih težav pri konjih deloma podprta s študijami, laneno seme oziroma laneno olje v prehrani konj. Vseeno pa je pomembno, da imajo predvsem konji s kroničnimi zdravstvenimi težavami tudi kvalitetno in uravnoteženo prehrano ter dobro podporo s primernimi minerali in z vitamini.

Hladno stiskano ekološko laneno olje za konje najdete v naši spletni trgovini.

Kljub temu da je poletni ekcem neozdravljivo stanje, pa lahko konji ob primerni oskrbi in negi tudi s to preobčutljivostjo živijo dolgo ter kvalitetno življenje.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Alergije pri konjih

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Eva Tasič, veterinarka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Kaj imajo psi raje kot priboljške in igrače?
Vodne želve

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.