KATJA PORENTA
KATJA PORENTAEEBW Manualna terapevtka
O MENI

AVTORSKO DELO

Kdo je kriv za obračanje sedla?

27. maja, 2022|Komentarji so izklopljeni za Kdo je kriv za obračanje sedla?

Vsi jahači vemo, da je iskanje sedla, ki se odlično prilega tako jahaču kot konju, nočna mora. Dobro sedlo je nujen pogoj za pravilno gibanje konja pod jahačem in za ohranjanje zdravega hrbta. Iskanje dobro prilegajočega se sedla je izjemno kompleksen proces, ki zahteva ne le izkušenega sedlarja, temveč tudi občutljivega jahača, ki zna pod seboj začutiti razliko. Da je stvar še bolj zahtevna, se včasih tudi dobro prilegajoča sedla lahko grdo obnašajo.

Ali je jahanje brez sedla lahko škodljivo?

27. maja, 2022|Komentarji so izklopljeni za Ali je jahanje brez sedla lahko škodljivo?

Jahanje brez sedla je ena izmed tistih idej, ki v marsikaterem jahaču pričara romantično predstavo popolne povezanosti med jahačem in konjem. Načeloma velja, da manj opreme kot uporabljamo, bolj tesen mora biti odnos med človekom in konjem. Jahanje brez sedla zahteva tudi boljše ravnotežje in nadzor nad lastnim telesom.

Zdrava hrbtenica je aktivna hrbtenica

27. maja, 2022|Komentarji so izklopljeni za Zdrava hrbtenica je aktivna hrbtenica

Delovanje konjevega hrbta je bistven del njegove atletske sposobnosti, saj mu unikatna zgradba omogoča gibčnost, hitrost in moč. Ker gre za stik med pogonskimi zadnjimi nogami in nosilnimi sprednjimi, poleg tega na njem sedi jahač, se v hrbtu pogosto pojavijo manjše ali večje težave.

Kaj je aktivna fizioterapija?

27. maja, 2022|Komentarji so izklopljeni za Kaj je aktivna fizioterapija?

Konjev gibalni sistem je izjemno kompleksna celota, ki konju omogoča nošenje jahača, preskakovanje ovir in izvajanje zahtevnih dresurnih elementov. Težave z gibalnim aparatom, ki so pri konjih zelo pogoste, je potrebno nasloviti z ustrezno terapijo.

Kako zahajati – podstavek ali brez?

30. aprila, 2022|Komentarji so izklopljeni za Kako zahajati – podstavek ali brez?

Uporaba podstavkov za zajahovanje postaja vse bolj razširjena praksa, pri tem se seveda poraja vprašanje, kako škodljivo je zares zajahovanje s tal. Dejanje zajahovanja je pogost izvor težav, saj ima marsikateri jahač težave s tem, da konj ne stoji pri miru, da se umika ali da odhiti naprej, še preden se jahač dobro usede v sedlo. Ali so te težave morda povezane z neudobjem, ki ga konj občuti med zajahovanjem s tal?

Pravilno gibanje jahačevih kolkov

30. aprila, 2022|Komentarji so izklopljeni za Pravilno gibanje jahačevih kolkov

Uravnoteženo sedišče je ideal, h kateremu teži vsak jahač. Večina informacij, ki jih jahač posreduje konju, izhaja iz sedišča, zato je pomembno, da ima jahač svoje sedišče pod nadzorom in ga zna pravilno uporabljati.