Kategorije: Gibalni aparat, Jahač, KATJA PORENTA, Trening in šport, ZA ŽIVALSKE SOPOTNIKEObjavljeno: 27. maja, 202210,6 min read

Ali je jahanje brez sedla lahko škodljivo?

Jahanje brez sedla je ena izmed tistih idej, ki v marsikaterem jahaču pričara romantično predstavo popolne povezanosti med jahačem in konjem. Načeloma velja, da manj opreme kot uporabljamo, bolj tesen mora biti odnos med človekom in konjem. Jahanje brez sedla zahteva tudi boljše ravnotežje in nadzor nad lastnim telesom.

Kljub temu da lahko jahanje brez sedla pozitivno pripomore k razvoju nekaterih jahačevih sposobnosti, se venomer poraja vprašanje, ali je udobno za konja? Ali lahko povzroči bolečine v hrbtu in negativno vpliva na konjevo zdravje?

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Kaj nam pove razvoj konjevih mišic

Vloga sedla pri razporejanju jačeve teže

Konji sicer niso narejeni za jahanje, vendar jih lahko s pravilnim treningom naučimo, kako se z dodano težo spopadajo tako učinkovito, da pri tem razvijajo svojo moč in koordinacijo ter se preobrazijo v prave atlete. Na uspeh treninga vpliva malo morje različnih faktorjev, eden izmed njih je prav gotovo stik med jahačevo zadnjico in konjevim hrbtom. Z namenom narediti jahanje udobneje tako za jahača kot za konja, se pri jahanju večinoma uporablja sedlo. Sedlo je pravzaprav most med dvema telesoma, zato je njegova naloga dvojna; razporediti jahačevo težo na način, ki je kar najbolj udoben za konja in jahaču omogočiti pravilen položaj telesa.

Dobro sedlo tako dvakrat pripomore k temu, da ima konj neovirano pot do razvoja v atleta. Sedlo, ki se konju dobro prilega, razporedi pritisk na konjev hrbet na večjo površino. Zakaj je to pozitivna stvar, lahko hitro izkusimo na lastni koži s preprostim eksperimentom. Vzemimo ošiljen svinčnik in ga postavimo pokonci na mizo tako, da konica gleda navzgor, nato s prstom nežno pritisnimo na konico. Na neki točki pritisk postane boleč. Sedaj svinčnik obrnemo in pritisnemo na nasprotno, neošiljeno stran. Ker je površina svinčnika, ki se dotika našega prsta mnogo večja kot pri ošiljeni konici, lahko nanj pritisnemo močneje, preden pritisk postane boleč.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Večja, kot je površina, bolj enakomerno je razporejen pritisk, več pritiska je potrebnega za nastanek bolečine. Enako velja za konje in sedlo. Problem se pojavi, kadar se sedlo konju ne prilega popolnoma. Pri nepravilno prilegajočih se sedlih, se pogosto pojavijo mesta skoncentriranega pritiska, ki se hitro sprevržejo v boleče točke.

Dlje časa, kot jahamo v takem sedlu, hujše postane neudobje. Če se na sprehod odpravimo s kamnom v čevlju, bo prvih nekaj korakov občutek zgolj moteč. Čez uro ali dve bo bolečina verjetno postala nevzdržna. Jahanje s sedlom, ki se konju ne prilega, na dolgi rok povzroča ogromno mero bolečine in stresa, vodi lahko tudi do šepanja.

Katja Porenta - Ali je jahanje brez sedla škodljivo - lahko je

Zaradi točkovnega pritiska sednih kosti je konju brez sedla težje dvigniti hrbet. Če k temu pripomore še manj stabilen jahač, ki se pretirano opira na vajeti, je lahko jahanje brez sedla neudobno in škodljivo.

Jahanje brez sedla s konjevega vidika

Ko se na konja usedemo brez sedla, se pritisk naše teže razporedi na manjšo površino, kar lahko potencialno povzroča neudobje. Glavni točki pritiska sta pri tem naši sedni kosti. To lahko izkusimo sami tako, da se usedemo na trdo klop, nato pod zadnjico položimo dlani. Trdi točki, ki ju začutimo na dlaneh, sta naši sedni kosti. Le-te na svojem hrbtu čuti konj, ki ga jahamo brez sedla. Pritisk se morda ne zdi hudo neudoben, vendar, tako kot pri kamnu v čevlju, tudi manjši točkovni pritisk na dolgi rok postane neudoben in celo boleč. Konjeva naravna reakcija je, da poskuša od točkovnega pritiska zbežati. To stori tako, da poskuša umakniti hrbet, zato ga usloči, namesto, da bi ga dvignil.

Usločen hrbet spremljajo napete hrbtne mišice, navzdol potisnjena baza vratu in slabša aktivacija zadnjih nog – ravno obratno od tega, kar si od drže jahalnega konja želimo. Dobro izšolani konji, ki jim dvigovanje hrbta med jahanjem ne predstavlja nobene težave, lahko pravilno gibanje ohranijo kljub točkovnemu pritisku. Konji, ki so šele v procesu šolanja in konji, ki jim je dvig hrbta naravno težak (na primer tisti, ki so višji v zadnjem kot v sprednjem delu), se bodo med jahanjem brez sedla težko uprli naravnemu refleksu usločenja hrbta.

Konjeva naravna reakcija je, da poskuša od točkovnega pritiska zbežati. To stori tako, da poskuša umakniti hrbet, zato ga usloči, namesto, da bi ga dvignil.

Druga stvar, ki jo moramo imeti v mislih, je, da sta si obliki jahačevih nog in konjevega trupa precej različni. Obliko jahačevih nog, ko jih gledamo od spredaj, si lahko predstavljamo kot narobe obrnjen V, konjev trup pa je bolj podoben narobe obrnjeni črki U, pri bolj okroglih konjih celo črki O. Naloga sedla je med drugim, da to neskladje odpravi tako, da se na eni strani prilega črki U, na drugi pa črki V. Med jahanjem brez sedla se jahačevo telo temu neskladju prilagodi tako, da se spremeni njegova drža in biomehanika na konju.

Za večino jahačev to pomeni, da bodo njegove noge potisnjene naprej, kar bo ustvarilo neuravnoteženo sedišče, podobno tistemu, ki ga imamo, ko sedimo na stolu. Pomanjkanje ravnotežja vodi v pretirano uporabo stegenskih mišic, kar konju otežuje gibanje, jahaču pa otežuje posredovanje pravilnih signalov s sediščem in nogami. Kako močno bo odsotnost sedla vplivala na jahačev položaj, je odvisno tudi od stopnje znanja jahača.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Okrepimo konjev center

Katja Porenta - Ali je jahanje brez sedla lahko škodljivo - dobro izšolani konji

Bolje izšolani konji se znajo pravilno gibati kljub točkovnemu pritisku sednih kosti, foto: Eva Romeat

Jahanje brez sedla z jahačevega vidika

Jahanje brez sedla se pogosto priporoča za izboljšanje jahačevega ravnotežja in razvoj neodvisnega sedišča. Brez dvoma jahanje brez sedla (podobno kot jahanje brez stremen) zahteva boljše ravnotežje in koordinacijo, saj sedlo jahaču nudi mnogo večjo stabilnost. Ko se začetnik prvič usede na konja (s sedlom ali brez), ravnotežje ohranja tako, da napne veliko število mišic in stori vse, kar je v njegovi moči, da se obdrži na konju. Ko jahač začne razvijati pravo ravnotežje, ugotovi, da lahko večino mišic, ki jih je nekoč napenjal, sprosti. Tako ohrani neke vrste sproščeno napetost svojega telesa, kar mu omogoča natančno odmerjene gibe telesa in nog, ki so bistveni pri jasni komunikaciji med jahačem in konjem. Ker jahanje brez sedla pomeni manjšo stabilnost in večjo verjetnost padca, je iskanje sproščene napetosti težje, večja je tudi verjetnost, da bo jahač ravnotežje iskal tako, da se bo pretirano opiral na vajeti.

Če brez sedla nikakor ne najdemo sproščene napetosti, se morda raje držimo jahanja s sedlom. Napet jahač namreč ustvarja napetost v konju, kar je na dolgi rok škodljivo za oba. V ogromno pomoč pri razvijanju ravnotežja je, če se jahanja brez sedla učimo na zelo zanesljivem konju. Drug pomislek, ki ga imamo pri jahanju brez sedla, je vpliv na jahačevo držo. V vseh konjeniških priročnikih bomo zasledili podobo jahača iz strani in ravno črto, ki povezuje jahačeva ramena, kolke in pete. Tovrstna poravnanost ne predstavlja le estetske muhe, temveč je daleč najbolj učinkovit način za jasno komunikacijo in zdravo biomehaniko.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Kdo je kriv za obračanje sedla?

Ko je jahačevo telo pravilno poravnano, se sile, ki nastajajo ob konjevem gibanju, najbolj učinkovito razporejajo po jahačevem telesu, saj so glavni sklepi, ki absorbirajo energijo, postavljeni optimalno. Mehko absorbiranje sil jahaču omogoča sproščenost, ravnotežje in natančnost pri komunikaciji. Nogi, ki sproščeno počivata direktno pod jahačevim telesom, omogočita pravilen položaj medenice, pravilen položaj medenice pa je bistven za zdravo biomehaniko jahača.

Kadar ima jahač noge potisnjene preveč naprej, kot se pogosto zgodi pri jahanju brez sedla, se položaj medenice spremeni, kar otežuje lahkotno absorpcijo sil in spremeni jahačevo gibanje v sedlu. Zaradi spremenjenega položaja medenice mora jahač kompenzirati tako, da za ohranjanje ravnotežja aktivira več mišic, kot je potrebno, kar vodi do povečane napetosti in togosti jahačevega telesa, kar seveda jasno občuti tudi konj.

Kakšna je torej razsodba?

Kot mnogo stvari pri konjeništvu je tudi odgovor na vprašanje, ali je jahanje brez sedla koristno, bolj kompleksen kot ja ali ne. Odgovor se glasi, odvisno. Odvisno od tega, za koliko časa in kako pogosto jahamo brez sedla, odvisno od konjeve konstitucije in stopnje šolanja, odvisno od jahačevega znanja, samozavesti in telesne zgradbe. Brez dvoma naj bodo naši prvi koraki brez sedla narejeni na konju, ki je varen, predvidljiv in udoben. Tako bomo lažje razvili pravilno ravnotežje in se znebili nesigurnosti, ki izvira iz pomanjkanja stabilnosti.

Če imamo opravka s konjem, ki je občutljiv na pritisk sednih kosti, nam bo pomagala uporaba jahalne blazine (bareback pad). Enako velja, če ima naš konj izrazit viher, ki je neudoben in boleč. Če se moramo nenehno bati bolečine, se bomo težko sprostili. Jahalne blazine so lahko v veliko pomoč. Poudariti je treba, da ne smemo absolutno nikoli jahati z jahalno blazino, na katero se obesijo stremena. Le-te so namreč izjemno škodljive za konjev hrbet. Čas, ki ga preživimo na konjevem hrbtu brez sedla, naj ne bo predolg.

Katja Porenta - Ali je jahanje brez sedla lahko škodljivo - Uporaba jahalne blazine lahko pripomore tako k udobju konja kot jahača.

Uporaba jahalne blazine lahko pripomore tako k udobju konja kot jahača.

Dlje časa kot na konjevem hrbtu sedimo brez sedla, bolj neudoben bo postal pritisk naših sednih kosti. V veliko pomoč nam bo, če nas med jahanjem brez sedla nekdo posname, posnetek pa nato primerjamo s posnetkom, kjer smo v sedlu. Ali naš konj ohranja sproščenost kljub odsotnosti sedla? Kaj se dogaja z njegovim hrbtom? Kakšna je naša drža? Ali je jahanje brez sedla primerno, je odvisno od posameznega primera. Pri tem vedno stremimo k sproščenemu gibanju in občutku varnosti.

Če naš konj brez sedla nikakor ne uspe najti zdravega, sproščenega položaja, medtem ko se pod sedlom nosi pravilno, potem morda to ni najboljša možnost za nas. Če je situacija obratna in je konj brez sedla mnogo bolj sproščen, je čas, da s pomočjo strokovnjaka preverimo, ali se sedlo konju pravilno prilega. Jahanje brez sedla je lahko dober dodatek k razvoju jahalnih sposobnosti, vendar le pod pogojem, da ga kot orodje uporabljamo preudarno in ne za vsako ceno.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Katja Porenta, EEBW manualna terapevtka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Vektorske bolezni - Lejšmanioza
Kdo je kriv za obračanje sedla?

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.