Kako velike težave lahko povzroča kastracijska brazgotina?

Kastracija žrebcev je eden izmed bolj rutinskih posegov pri konjih. Kljub temu da gre za precej invaziven postopek, so komplikacije razmeroma redke, konji pa si po posegu relativno hitro opomorejo.

Posegu sledi kratko obdobje rehabilitacije, po katerem konj hitro prične normalo živeti. Zadeva je tako zaključena. Vendar pa se včasih zgodi, da kastracija negativno vpliva na konja še dolgo po posegu in lahko povzroča znatne težave.

Postopek kastracije

Eden izmed glavnih razlogov, zakaj se lastniki konj odločijo za kastracijo, je vedenje. Žrebci so pogosto težje obvladljivi, še posebej, kadar so v bližini kobil ali drugih konj. Za lažje ravnanje z njimi in lažji trening se žrebce po navadi kastrira v mladih letih. Kot kastrati mnogo lažje živijo v čredi, kar jim omogoča bolj kvalitetno socialno življenje. Večina lastnikov se za kastracijo odloči v prvih dveh letih konjevega življenja.

Poseg se lahko izvaja v ležečem položaju ali stoje, vendar je slednja varianta pri nas bolj pogosta. Kastracija stoje ne zahteva splošne anestezije in transporta konja na kliniko, zaradi česar se zanjo odloči večje število lastnikov.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Ali povijanje konjevih nog med treningom lahko škoduje?

Pri samem postopku se (seveda po administraciji in sedaciji) očisti področje testisov, nato pa se preko vsakega testisa napravi rez. Vezivno tkivo v okolici se odstrani, tako da postaneta testisa in semenovod vidna. S posebnim inštrumentom se prekine dovod krvi v testise in semenovod, nato pa se testise odstrani. Kastracijskih ran se navadno ne šiva, temveč se pusti, da se področje zaceli samo.

Na ta način se zmanjša možnost komplikacij zaradi morebitnih okužb. Takoj po posegu mora konj sicer počivati, naslednji dan pa mora pričeti z gibanjem, da se omogoči čimbolj optimalno celjenje. V prvih nekaj dneh je lahko prisotna vidna oteklina, ki sčasoma izgine, kastracijske rane pa se po navadi zacelijo v približno dveh tednih.

Katja Porenta - Kastracijska brazgotina - kastracija povzroča lahko težave še dolgo po posegu

Kastracija je sicer manjše zlo kot žrebci, obsojeni na osamljeno življenje, vendar se je treba zavedati, da včasih lahko povzroča preglavice še dolgo po posegu.

Zakaj pride do težav?

Kljub temu da gre za rutinski poseg, je kastracija izjemno invazivna. Ob odstranjevanju testisov mora veterinar prerezati veliko različnih struktur in vezivnega tkiva, kar odpira vrata morebitnim komplikacijam pri celjenju. Testise obdaja več plasti tkiv, ki pri zdravem konju nemoteno drsijo eno ob drugem in tako omogočajo nemoteno gibanje konja. Ko se prerezana tkiva celijo, lahko med njimi pride do adhezij ozirome mest, kjer se vezivno tkivo ene plasti zalepi na vezivno tkivo druge plasti.

Te adhezije lahko v mošnji zatipamo kot brazgotine, ki se čutijo kot trše tkivo, pogosto pa je mošnja na zabrazgotinjenih predelih izrazito hladna. Poleg adhezij med plastmi, ki obdajajo testise, lahko pride do adhezij tudi globlje v konjevem telesu. Med posegom se prereže semenovod in mišica kremaster, ki obdaja testise. Ostanek oziroma štrcelj obeh struktur po posegu ostane v telesu in se pri kastratih povzpne nekoliko višje v abdominalno votlino, kot je običajno pri žrebcih.

Adhezije, ki se lahko pojavijo ob celjenju teh dveh struktur, lahko segajo do ingvinalnega kanala ter do zadnjih dveh reber, kjer se mišica kremaster pripenja na skelet. Zlepljenost med tkivi onemogoča drsenje struktur med seboj, kar omejuje obseg gibanja ne le področja mednožja, temveč celotne zadnje noge.

Kastracijske brazgotine omejujejo gibanje

Kako velik negativen učinek bodo imele kastracijske brazgotine na konjevo gibanje, je odvisno od tega, če in kje se pojavijo adhezije oziroma zlepljeno tkivo. Nekateri konji po kastraciji ne razvijejo adhezij oziroma so te neizrazite, zato ni nujno, da bo kastracija na vsakega konja vplivala negativno. Po nekaterih podatkih se težave razvijejo pri približno tretjini kastriranih konj. Znaki in simptomi težav s kastracijskimi brazgotinami so raznoliki in lahko segajo od blagih do zelo resnih.

Resnost težav je predvsem odvisna od tega, kje se pojavljajo adhezije. Kadar imamo opravka zgolj z adhezijami na področju mošnje, so znaki po navadi bolj mili, kadar pa pride do adhazij višje, v okolici ingvinalnega kanala in pri narastišču mišice kremaster, so lahko simptomi resnejši. Ker se napetost in zlepljenost prenaša po fascialnih linijah, se omejeno gibanje na enem področju nujno pozna na celotni fascialni liniji.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Mišica kremaster ima narastišče zelo blizu notranje poševne trebušne mišice, zaradi česar lahko zlepljenost na tem področju omejuje funkcionalnost celotne skupine trebušnih mišic. Konji z adhezijami imajo pogosto hude težave pri aktivaciji zadnjih nog in razvijanju prave zbranosti. Če imajo zadnje noge zmanjšan obseg gibanja, poleg tega pa je zmanjšana tudi funkcionalnost trebušnih mišic, bo razvoj zbranosti močno otežen.

Kot sekundarna težava se razvijejo blokade na področju ledvenega dela hrbtenice in napetost v mišicah na tem področju. Jahač to pogosto občuti kot pomajkanje energije in odrivne moči. Pogoste so težave v galopu in v prehodih med galopom in kasom. Ker zadnji del ne funkcinira, kot bi moral, se napetost kmalu prenese tudi na sprednji del in povzroča napetost okoli plečk, vratu, zatilja in čeljusti. Nekaj tako majhnega, kot je kastracijska brazgotina, lahko ogrozi delovanje celotnega konjevega telesa. Nekateri konji postanejo tudi izjemno občutljivi na dotik v okolici mošnje, saj so brazgotine lahko boleče.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Izboljšajmo konjevo propriocepcijo!

Katja Porenta - Kastracijska brazgotina - zlepljenost tkiv omejuje gibanje

Zlepljenost tkiv, ki nastane kot posledica kastracije, lahko negativno vpliva na konjevo sposobnost aktivacije zadnjih nog, kar vodi v boleč ledveni del hrbta in težave na področju medenice.

Zdravljenje in prventiva

Težave na področju kastracijskih brazgotin so trenutno še vedno preslabo poznane tako med lastniki kot v veterinarski skupnosti. V večini primerov se z njimi ukvarjajo manualni terapevti, ki s pomočjo miofascialnih tehnik razbijejo adhezije in konju povrnejo večji obseg gibanja. S pomočjo usmerjenega pritiska in razteznih tehnik za fascialno tkivo je namreč mogoče adhezije povsem mehansko razbiti. Poleg odstranjevanja zlepljenosti je treba nasloviti tudi sekundarne težave, ki so nastale zaradi omejenega obsega gibanja.

Po tretiranju kastracijskih brazgotin je treba celotni medenici povrniti večji obseg gibanja in funkcionalnost . Kako uspešno bo zdravljenje, je močno odvisno od tega, kje so nastale adhezije. Zlepljenost na področju mošnje je mnogo lažje obvladljiva, zaradi česar se stanje lahko izboljša relativno hitro. Kadar adhezije nastajejo v okolici ingvinalnega kanala in na notranji strani zadnjih reber, težav ne bo mogoče odpraviti s pomočjo manualne terapije.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Ali je jahanje brez sedla lahko škodljivo?

V teh primerih je potrebna kirurška intervencija v splošni anesteziji. Temu posegu sledi relativno dolgo obdobje rehabilitacije, saj bo konj zaradi povečanega obsega gibanja zadnjih nog pričel obremenjevati mišice in vezivno tkivo, ki ga doslej ni obremenjeval. Zaradi tega je bistveno, da prehod nazaj v redno delo poteka zelo postopoma. Ker gre za relativno malo raziskano patologijo, je o preventivi težko govoriti. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da adhezije redkeje nastanejo, kadar je kastracija opravljena v splošni anesteziji, vendar so s to vrsto postopka povezana druga tveganja, kot so na primer poškodbe pri prebujanju in vstajanju po operaciji.

Zaenkrat ni znano, da bi lahko veterinarji pri samem postopku delovali v smeri preventive. Brez dvoma je možnost za nastanek adhezij zmanjšana ob pravilnem postopku okrevanja, pri katerem je bistvena zadostna količina gibanja. Potencial za zmanjševanje tveganja ima redna manualna terapija v prvih mesecih po kastraciji, vendar trenutno ni na voljo še nobene raziskave, ki bi to tezo podpirala. Pomembno je, da se lastniki kastratov zavedajo, da ima kastracija lahko negativne učinke na konjevo gibanje in njegovo delovno sposobnost.

Katja Porenta - Kastracijska brazgotina - Adhezije okoli mošnje

Kadar se adhezije pojavljajo na območju mošnje, jih je v večini primerov mogoče razrešiti s pomočjo manualne terapije.

Okvir: Kastracija ali ne?

Kljub temu da kastracija lahko povzroči zlepljenost tkiv in z njo povezane težave pri gibanju, je odločitev za kastracijo v večini primerov vseeno manjše zlo. Žrebci imajo pogosto težje življenje kot kastrati, saj so večinoma obsojeni na življenje v osami, poleg tega pa zaradi svojega temperamenta pogosto končajo v grobih rokah. Če konj nima plemenskega potenciala in če mu kot žrebcu ne moremo omogočiti ustreznega socialnega življenja, je kastracija brez dvoma prava odločitev.

Pri pisanju tega članka mi je bila v veliko pomoč veterinarka Diane Isbell DVM, ki je s svojim obširnim znanjem bistveno razširila moje razumevanje anatomije žrebcev in kastratov.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Katja Porenta, EEBW manualna terapevtka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Pasti vzgoje reaktivnega psa
Ali povijanje konjevih nog med treningom lahko škoduje?

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.