Kako pogosto spodrezovati konja in zakaj 2.del

Spodrezovanje kopit je kompleksna naloga, ki zahteva natančno poznavanje anatomije (predvsem kopita), vsaj osnovne biomehanike gibanja in psihologije konja. Konji so, kar se ravnanja z nogami tiče, zelo občutljive živali, saj jih nagon opozarja, da bi jih lahko že najmanjša poškodba noge v divjini stala življenja. Kopito je izredno močno oživčeno, in ko konj stopi na tla, zelo dobro čuti vsak detajl na obliki kopitne kapsule. Zato je pri spodrezovanju pomembno, da se s konjem ravna spoštljivo in se vzpostavi dialog, ki mu dopušča možnost izraza.

Šele skozi redne obiske lahko konj in strokovnjak za kopita ustvarita odnos in zaupanje, ki bistveno pripomore k dobro opravljenemu delu in dobremu počutju konja. Konj mora pri spodrezovanju prostovoljno dvigniti nogo in brez upiranja stati.

Včasih je to zanj tako iz fizičnega kot psihičnega vidika zahtevna naloga, zato mora biti strokovnjak za oskrbo kopit dobro poučen o ravnanju s konjem in nikoli ne sme uporabljati sile.

Neja Magdalenc - Kako pogosto spodrezovati konja in zakaj 2.del - zgrajen odnos

Šele skozi redne stike in svobodno komunikacijo lahko s konjem zgradimo odnos, ki je pomemben za dobro opravljanje dela.

Vsako posamezno kopito ima unikatno obliko, ki je posledica unikatnega gibanja in življenja konja. V njem lahko prepoznamo vtis konjevih psihofizičnih značilnosti. Ta unikatnost je lahko osnovno vodilo za to, kako pogosto je potrebno poklicati strokovnjaka za oskrbo kopit.

Hitrost in kvaliteta rasti kopita sta večinoma odvisni od tega, v kakšnem zdravstvenem stanju je konj, na kar vpliva kvaliteta oskrbe, kamor spada redno spodrezovanje.

Kopita so izredno kompleksen naravni mehanizem, na katerem se nemudoma pozna vsakršno (večje) neravnovesje v telesu. Slednje lahko v kopitih sproži vnetja, ki vplivajo na gibanje konja in deformirajo kopitno kapsulo.

Že pri zelo blagih in prehodnih vnetjih hitro pride do začaranega kroga, ki se začne z nepravilno (zategnjeno) hojo, slabo kvaliteto roževine in deformacijo kopitne kapsule, ki nato zopet vpliva na hojo itd.

Prostoživeči konji skozi spremembe v okolju prav tako doživljajo različna nihanja v telesu, vendar zaradi nenehne obrabe in zatorej pravilne funkcije, kopito deluje poenoteno in s tem tudi lažje prenese kakršne koli notranje spremembe.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Kako pogosto spodrezovati konja in zakaj 1.del

Neja Magdalenc - Kako pogosto spodrezovati konja in zakaj 2.del - deformacija zaradi preraščenosti

Deformirana zunanja stena kopita, ki nastane zaradi nerednega spodrezovanja, lahko povzroči nepravilno obremenjevanje kopita in s tem nepravilne obremenitve notranjih struktur.

Zunanja stena kopitne kapsule, ki je zelo pogosto pri domačih konjih preraščena, ni narejena za stalno prenašanje velikih pritiskov – slednji se morajo razporediti po notranji steni, roženi peti, podplatu, kopitnih zagozdah in  žabici. Večino teže mora nositi zadnji del, ki je od znotraj primerno oblazinjen.

Predolga stena preobremeni belo linijo, ki se razvleče in razpoka, kar med drugim omogoča vstop patogenih bakterij, in hkrati za sabo potegne še celo vrsto drugih težav, saj nastanejo vzvodi in koncentrirani pritiski, ki lahko sami po sebi povzročajo vnetja in poškodbe tudi drugje po telesu.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Konji velikokrat izredno dobro zamaskirajo manjše kronične bolečine, vendar lahko njihovo slabo počutje prepoznamo skozi različne negativne vedenjske vzorce.

Neja Magdalenc - Kako pogosto spodrezovati konja in zakaj 2.del - razvlečena in poškodovana bela linija

Primer razvlečene in poškodovane bele linije zaradi preraščenosti kopitne stene.

Kopitna stena zraste približno 1 – 1,5 cm na mesec, odvisno od pogojev in konja. To pomeni, da povprečnemu konju v treh tednih zunanja stena kopita preraste do te mere, da jo je potrebno odstraniti. Ideja je, da se pri vsakem oblikovanju kopita zastavi čim bolj optimalna oblika, v nadaljevanju se ta oblika vzdržuje.

To pomeni, da se spodrezuje tako pogosto, da se pravočasno prepreči ponoven nastanek deformacij kopitne kapsule. Kopito je potrebno spodrezati, preden pride do takšne preraščenosti. Ko je oblika kopita enkrat že preveč deformirana, jo strokovnjak v enem obisku težko popravi do te mere, da je kopito ustrezno uravnoteženo in poenoteno.

Spodrezuje se tako pogosto, da se pravočasno prepreči ponoven nastanek deformacij kopitne kapsule.

Oblika kopitne kapsule je poenotena takrat, ko konju omogoči stopanje in obremenjevanje zadnjega dela kopita ter spodbuja ustrezno delovanje kopitnega mehanizma. Samo na ta način bo omogočena “živa” rast roževine in razvoj mehkega tkiva, ki konja podpira pri suvereni in uravnoteženi hoji. Zdrava rast roževine pozitivno vpliva na celostno zdravje prebavil, saj se skoznjo odvajajo številne odpadne snovi iz telesa.

Redno spodrezovanje kopit, to je na od 2 do 4 tedne, stimulira rast in je prijazno tako do konja kot do strokovnjaka za kopita, saj lahko slednji opravlja svoje delo uspešno in sproščeno. Seveda je zopet vse odvisno od posameznega konja, njegove oskrbe oziroma okolja, v katerem živi.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Bolezni kopit in kako jih preprečiti

Neja Magdalenc - Kako pogosto spodrezovati konja in zakaj 2.del - podplutba

Slika levo prikazuje stanje kopita tri tedne po spodrezovanju, slika desno takoj po spodrezovanju. Na videz kopito ne zgleda veliko preraščeno, vendar lahko opazimo neravnovesje v obliki, ki se kaže tudi na manjši podplutbi na peti.

Redno spodrezovanje kopit, to je na od 2 do 4 tedne, stimulira rast in je prijazno tako do konja kot do strokovnjaka za kopita, saj lahko slednji opravlja svoje delo uspešno in sproščeno.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Neja Magdalenc, akademska kiparka in inštruktorica

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Kako pogosto spodrezovati konja in zakaj 1.del
Prašiči

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.