Pristen stik kot pogoj za delo s konjem 1. del

Od nekdaj je znano, da so nekateri ljudje znali bolje ravnati s konji kakor drugi. Delo s konjem zagotovo ni za vsakogar in zahteva posebno posvečenost. Znanje in izkušnje so pri tem zagotovo pomembni, vendar je za pristen stik s tako občutljivim in močnim bitjem, kot je konj, potrebno še veliko več. Pristen stik se najprej obudi znotraj našega uma in telesa ter se skozi povratno zanko manifestira v odnosu z drugim. To pomeni, da povezava stika teče vedno hkrati v dve smeri in kar dajemo od sebe, na nek način dobimo nazaj “oplemeniteno” s strani drugega. Zato je najpomembnejše delo, ki nas pripelje do razvoja pristnega stika s konjem, delo na sebi, saj je v nas njegov vir in istočasno tudi cilj.

Pristen stik s konjem se prav nič ne razlikuje od kateregakoli drugega stika med čutečimi bitji. Venomer zahteva intimo, v kateri vlada sprejemanje in nenehno spoznavanje pomena brezpogojne ljubezni. V takšnem stiku je v ospredju poslušanje in pozornost do drugega. Bistveno je, da na stran postavimo svoja hlepenja in odpore, kar nas popelje v odnos brez sojenja.

Šele takrat lahko sploh začnemo delovati v resnično dobro obeh strani. Vzpostavljanje pristnega stika je kot nekakšna zibelka miru, ki omogoča, da se v gibanje rodi predvsem tisto, kar se mora, brez odvečnega balasta in trošenja energije za neproduktivne stvari. Skozi pristen stik brez posebnega planiranja razvijamo jasnost, odločnost in ustrezen timing, kar vodi k napredovanju po naravni poti.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Prosto usmerjanje konja 1. del

Neja Magdalenc - vstopanje v pristen stik s konjem je popotovanje vase

Vstopanje v pristen stik s konjem je popotovanje vase.

Če pri delu s konjem vzpostavljanje pristnega stika izpustimo, bo naša tehnična spretnost do neke mere v znanih, ponavljajočih se situacijah in varnem okolju, prav tako delovala. Ko pa bomo postavljeni pred nenavadne oz. neugodne situacije, pa se stvari ponavadi zapletejo. V takšnih situacijah bo jasno, ali konj poišče v nas podporo oziroma ali od stika z nami beži. Pristen stik je esencialni del naravne komunikacije, ki teče med dvema živima bitjema povsem spontano, kot nekaj, kar je rodno vsem. Skozi svoje čute, to so vid, voh, tip, okus, sluh, in zaobjeto skozi um sprejemamo in filtriramo sporočila iz okolja, se učimo in prilagajamo toku življenja. Prav vsa živa bitja razvijamo svojo “osebnost”, s pomočjo katere se skozi življenje vključujemo v družbo in širšo okolico.

Vsi vzorci in navade, ki ponavadi postanejo z leti močnejše, večinoma popolnoma nezavedno, v vzpostavljanju stika pustijo svoj pečat. Tako konj kot mi vstopamo v stik skozi svoje pogojeno stanje, ki smo ga pridno gradili še s pomočjo svojih mater in očetov, prijateljev, skozi različne življenjske izkušnje ipd. Te pogojenosti, podkrepljene z določenimi čustvi in mislimi, so esencialni del našega doživljanja in delovanja, ki se v stiku izrazi kot reakcija. Ko v določenem trenutku odreagiramo, delujemo nezavestno, čeprav se včasih tega dobro zavedamo. Velikokrat lahko samo opazujemo, kako nas odnesejo čustva in telo kar samo deluje po starih programih. Vendar prav v vsakem trenutku stika poleg pogojenih reakcij obstaja tudi možnost povečane pozornosti, ki odpira vrata v pristen (in ne pogojen) stik. Pristen stik torej od nas zahteva postanek, da si dovolimo čas za zavestno odzivanje.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Vsi vzorci in navade, ki ponavadi postanejo z leti močnejše, večinoma popolnoma nezavedno, v vzpostavljanju stika pustijo svoj pečat. Tako konj kot mi vstopamo v stik skozi svoje pogojeno stanje, ki smo ga pridno gradili še s pomočjo svojih mater in očetov, prijateljev, skozi različne življenjske izkušnje ipd. Te pogojenosti, podkrepljene z določenimi čustvi in mislimi, so esencialni del našega doživljanja in delovanja, ki se v stiku izrazi kot reakcija.

Neja Magdalenc - v pristnem stiku bivamo v prostoru izven pogojenih reakcij

V pristnem stiku bivamo v prostoru izven pogojenih reakcij.

Prvi korak pri vstopanju v takšen “resničen” stik je pogum, da iskreno vidimo, si priznamo in sprejmemo svoje najtemnejše plati pogojenosti. To so vsa negativna stanja, kot so jeza, ljubosumje, različna negativna pričakovanja, označevanja drugega itd. V sposobnosti iskrenega soočenja z negativnimi stanji znotraj sebe se pokaže naša moč, ki jo na svoj način prepoznajo tudi konji. Oni bodo težko izstopili iz svojih pogojenih reakcij, ker so močno nagonska bitja, nam pa razvoj zavedanja in preko tega razumevanja to omogoča.

Ko se naučimo mirno sprejemati prav vsa čustvena stanja, ki privrejo na plano ob stiku s konjem, tako v nas kot v konju, lahko pustimo, da minejo (in jih ne potenciramo) ter s tem naredimo prostor za to, da vidimo stvari takšne, kot so, brez nalepk in odvečnega balasta. V ta prostor lahko nato vnesemo pozitivna občutenja, kot so ljubeča prisotnost, sočutje, radost ipd. Vsa ta pozitivna stanja pa moramo seveda najprej čutiti do nas samih, šele nato jih lahko delimo z drugim. Če ne bomo spoštljivi in ljubeči do sebe, tega zagotovo ne bomo znali izraziti drugemu. Negativne misli in čustva so del življenja in kot takšne jih je potrebno sprejeti, brez da se v njih potapljamo. Lahko pa se jih skozi zavestno odzivanje naučimo pretvarjati v pozitivna stanja. To je naša resnična moč, ki je dar našega uma oziroma naše zavesti in je pomemben del rasti v duhu katere koli skupnosti, človeške ali živalske. Vsak trenutek imamo priložnost, da poskusimo znova, in zagotovo bo vsakič malo lažje. Konji so izredno odpuščajoči in potrpežljivi učitelji, ki nam bodo vztrajno kazali resnico in nas s tem podpirali na poti učenja.

Neja Magdalenc - konji se v pristnem stiku sprostijo in želijo biti z nami.

Konji se v pristnem stiku sprostijo in želijo biti z nami.

Zavestno odločanje namesto reagiranja je torej stvar treninga in od nas zahteva, da ne hitimo, temveč se naučimo nekakšnega mirovanja oziroma nedelovanja. To je mirovanje v polnem občutenju čutov, stanje pripravljenosti in čuječnosti, ki je daleč od otopelosti in mlahavosti, kot jo poznamo s kavča izpred televizije. Včasih se zgodi največ ravno takrat, ko se navidezno (od zunaj) nič ne dogaja. Ljudje smo, še posebej v sodobnem času, na žalost navajeni nenehne akcije in tega, da ves čas nekaj urejamo in smo zato nagrajeni. Imamo ogromno pričakovanj, da potešimo svoja hlepenja, ki se v telesu izražajo kot nemir in tesnoba. To nas je pripeljalo do izgube notranjega miru in prav zato je pristen stik med ljudmi dandanes že prava redkost.

Tudi v konjeniškem svetu lahko opazimo ogromno metod dela s konji, ki so navidezno konjem prijazne, vendar konje spremenijo v natrenirane stroje, ki stoično prenašajo vse naše kaprice. Preveč pridni konji so velikokrat duševno mrtvi in z nami ne delijo radosti in pisane palete čustev, ki krasi to življenje. Takšni konji so med drugim izredno podvrženi poškodbam, saj ne pokažejo, da psihofizično trpijo, včasih pa so lahko celo nevarni, saj eksplodirajo v najbolj nepričakovanih trenutkih. V pristnem stiku ima konj vedno prostor, da se izrazi in pokaže svojo voljo, kar ne pomeni, da z naše strani ne dobi usmeritev in meja, saj so slednje pogoj za jasno komunikacijo. Razlika je v tem, da v pristnem stiku vedno teče tok odzivanja obojesmerno in se skozi čas krepi v močno povezavo, ki se nenehno spreminja.

Tudi v konjeniškem svetu lahko opazimo ogromno metod dela s konji, ki so navidezno konjem prijazne, vendar konje spremenijo v natrenirane stroje, ki stoično prenašajo vse naše kaprice. Preveč pridni konji so velikokrat duševno mrtvi in z nami ne delijo radosti in pisane palete čustev, ki krasi to življenje.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Pristen stik kot pogoj za delo s konjem 2.del

Neja Magdalenc - konji v čredi so večino časa v pristnem stiku

Konji v čredi so večino časa v pristnem stiku.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Neja Magdalenc, akademska kiparka in inštruktorica

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Začnimo z osnovo – energija in makroelementi v pasji in mačji prehrani
Rebra, dihanje in povezava z gibalnim aparatom

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.