Pristen stik kot pogoj za delo s konjem 2. del

Čeprav se zdi vstopanje v pristen stik zelo abstraktno, pa vendar obstajajo konkretne metode, ki nam služijo kot smerokazi na tej poti. To je popotovanje vase, saj ko izstopimo iz pogojenega vedenja in razmišljanja, lahko opazimo, da je edino, na kar lahko zares vplivamo, naš um. Um je gospodar naših stanj in šele ko začnemo zavestno spreminjati svoje počutje in posledično svoje vedenje, bo povratna zanka v stiku oziroma odnosu z drugim sama od sebe poskrbela, da bomo dobili vrnjen drugačen odziv. Poenostavljeno povedano – to, kar sejemo, to žanjemo. Naša odgovornost je, da preberemo semena, ki jih želimo zasejati in poskrbimo za vzdrževanje pogojev, da ta semena vzklijejo in razvijejo svoje življenje.

Vzdrževanje notranjih stanj je nenehna skrb za ustvarjanje pravih pogojev, da vzklijejo prava semena. Seveda, ko enkrat vrt uredimo tako, da nam je lažje vzdrževati ugodne pogoje za rast nam ljubih rastlin, bo zagotovo lažje kot na samem začetku. Vendar je narava tega sveta takšna, da se vse nenehno spreminja, zato nič nikoli zares ne miruje. Vse je podvrženo razkroju in tega nihče ne more spremeniti in zato minljivih procesov ne smemo jemati osebno.

Soočiti se moramo z dejstvom, da če se bomo oprijemali stvari, ki so podvrženi naravnim procesom, bomo vedno znova globoko razočarani. Zakon narave nam veleva, da je potrebno pustiti tokovom, da tečejo. Skozi budno opazovanje lahko pridemo do razumevanja in sprejemanja teh osnovnih zakonov narave in izkušnja pristnega povezovanja s svetom okoli sebe nam pokaže, koliko lepote je na tej poti.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Prosto usmerjanje konja 1. del

Neja Magdalenc - v pristen stik vstopamo skozi vse čute

V pristen stik vstopamo skozi vse čute.

Negativna stanja v našem umu in večina negativnih čustev nastane predvsem zato, ker se nismo sposobni soočiti s tem, da nekaj ni tako, kot je v našem programu. Pogojenosti in zahteve naše osebnosti po določeni stvari, nam vzbujajo nezadovoljstvo in iz napuha želimo stvari spreminjati in kontrolirati. Tako delujemo ljudje že od pamtiveka, vendar je od nekdaj obstajala tudi drugačna pot, katere mojstri so tudi konji. To je pot preseganja negativnih stanj in iskanja povzdignjenih stanj duha. Težava sicer ni v samem negativnem stanju, temveč v naši percepciji oziroma potenciranju. Na primer, zagotovo bomo čutili globoko žalost, ko nam umre nekdo, ki nam je zelo blizu.

Žalovanje samo po sebi je zdravo in potrebno, vendar velikokrat ljudje zraven prilepimo še celo paleto drugih čustev in misli, kot na primer jezo – zakaj se je to zgodilo ravno meni – ali pa občutek krivde – nisem bil/-a ob njem, ko bi moral/-a biti – ipd. To počnemo tudi pri navidezno manjših negativnostih, ki so kar pogost pojav v stiku s konjem, saj slednji s svojo impresivno prezenco velikokrat pretrese naša notranja občutenja. Najpogostejše negativno čustvo pri stiku s konjem je strah, ki je ravno tako v svojem jedru zdrav obrambni mehanizem, saj nas opozarja, da moramo biti pri stiku s konjem čuječi. Konj je veliko in močno nagonsko bitje, ki nas lahko hitro spravi v nevarno situacijo. Strah je na primer lahko prisoten tudi v obliki jeze, kar lahko vidimo pri določenih trenerjih, ki želijo konja na silo podrediti, ker ga ne morejo kontrolirati. V takih trenutki, ko želimo nekaj na silo spremeniti oziroma podrediti, delujemo pogojeno in s konjem zagotovo nismo v pristnem stiku.

Neja Magdalenc - Treba se je umiriti, da lahko slišimo, kaj nam govori naša intuicija.

Treba se je umiriti, da lahko slišimo, kaj nam govori naša intuicija.

Kakor sem pisala v prvem delu – ključ do pristnega stika leži v zavedanju. Prvi korak je vedno ta, da ozavestimo naše notranje doživljanje in ne reagiramo. Če je prisoten strah, je treba to sprejeti in pustiti, da nam telo pove, kaj je treba narediti. Misli, ki začnejo galopirati po naši glavi, moramo umiriti in jih ne potencirati. Šele na ta način lahko naredimo prostor za intuitivno delovanje, ki nam vedno pokaže to, kar je v tistem trenutku najbolj primerno. Na ta način se naučimo poslušati svoje telo in zaznati napetosti, ki so posledica določenih čustev in misli. Spomnimo se, da konj bere naše telo kot odprto knjigo in že najmanjša napetost bo imela zanj določen pomen.

Ko želimo vstopiti v pristen stik s konjem, moramo biti telesno maksimalno sproščeni, saj mu bo sproščenost dajala občutek varnosti. Če bomo v stiku napeti, mu bomo s tem sporočali, da nam ni 100 % zaupati. Vendar moramo najprej napetost sploh ozavestiti, kar pa nam lahko izdajo naše misli in občutki. Ko torej prepoznamo, da smo napeti in imamo negativne misli (strahovi, dvomi, jeza …), ali pa velika pričakovanja, kaj vse bi konj moral storiti, se najprej potrudimo, da te misli in občutke sprostimo. Enostavno se z njimi ne ukvarjamo, se jih niti ne branimo, temveč jih sprejmemo in pustimo, da postopoma izzvenijo same od sebe.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Včasih so bolj trdovratne kot drugič, zato moramo biti potrpežljivi in vztrajni, vendar slej kot prej bodo minili – takšna je njihova narava. Ko minejo, ponavadi skoraj sočasno občutimo sprostitev tudi v telesu.

Takrat je priložnost, da v situacijo vnesemo nekaj pozitivnega, kot na primer občutek ljubeče prisotnosti (npr. kako dober občutek je to, da smo tu skupaj s konjem, brez pričakovanj, da je treba karkoli storiti) ali sočutja (do sebe in do konja, kot del razumevanja, da sta tako ti kot on v nekakšni notranji stiski).

Neja Magdalenc - v pristnem stiku gojimo občutek ljubeče prisotnosti in sočutja

V pristnem stiku gojimo občutek ljubeče prisotnosti in sočutja.

Takšno zavestno mirovanje pred odzivom lahko traja nekaj sekund ali pa več minut, odvisno od tega, kako napeti smo in kako vešči sproščanja. Ali nam je uspelo vstopiti v pristen stik, bomo vedeli tako, da bomo v sebi začutili občutek radosti in sprejemanja. Takšni občutki so lahko zelo intenzivni in katarzični (smeh, jok ipd.), včasih pa čisto subtilni in se občutijo kot tih notranji mir, kot stanje brez razburkanega razmišljanja in brez močnih čustev. Prav vsak trenutek je unikaten. Zagotovo pa nam bo konj pokazal, če nam je uspelo, saj bo v pristnem stiku zelo miren in bo iskal našo bližino. Seveda se je treba zavedati tega, da imajo tudi konji svoje “programe”, in to, da nam bo konj sledil in bil z nami v popolnem miru in sprejemanju, velikokrat ne pride čez noč. Pristen stik je le vstopnica za nekaj, čemur pravimo odnos, odnos pa je nekaj, kar se gradi.

Na žalost z svojimi kapricami konjevo zaupanje in spoštovanje zelo hitro porušimo in ga včasih zelo počasi nazaj zgradimo. Tako v majhnih kot velikih dejanjih moramo v stiku s konjem pokazati mehko vztrajnost, odločnost in konsistentnost ter pristen stik v vsakem trenutku vzdrževati. Konji so mojstri čuječnosti in od nas ne zahtevajo nič manj kot to.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Pristen stik kot pogoj za delo s konjem 1. del

Poskusite in ugotovili boste, koliko globokih informacij lahko prejmete v takšnem stiku od konja. Skozi pristen stik boste konja spoznali veliko bolj temeljito kot pa skozi samo miselno analiziranje oziroma tehnično učenje, saj bodo to stvari, ki vam jih bo povedal konj sam.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Neja Magdalenc, akademska kiparka in inštruktorica

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Kardiološke bolezni pri psih 1.del

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.