Kategorije: Konji, NEJA MAGDALENC, Oskrba konj, Prehrana, ZA ŽIVALSKE SOPOTNIKEObjavljeno: 27. maja, 20228,1 min read

Kako se prepletata svet konj in rastlin 1. del

Narava nas nenehno spominja, da je vse ciklično povezano, skozi stalno spreminjanje različnih oblik življenja. Cikli se gibajo v plesu nasprotij, ki se med sabo privlačijo, odbijajo in tudi dopolnjujejo. Konji tem življenjenjskim silam nagonsko sledijo in se jim prepuščajo, ne da bi o tem razmišljali. Za razliko od človeka, ki je skozi sodoben način življenja v veliki meri izgubil posluh za signale, ki mu jih narekuje telo. Divji konji se s pomočjo nagona direktno povezujejo z naravnimi elementi in drugimi živalskimi in rastlinskimi svetovi. Od sposobnosti povezovanja je odvisna kvaliteta njihovih življenj ali celo preživetje.

To velja tako na mikro kot na makro nivoju. Na primer; ali bodo prepoznali “občutek”, ki jim ga dajejo združbe črevesnih bakterij v prebavilih in izbrali ustrezno hrano; ali bodo upoštevali dinamiko v čredi, ki jim lahko pomaga preživeti. Veliko konj je na žalost zaradi odraščanja v nenaravnih pogojih, takšen občutek povezovanja izgubila, kar ne pomeni, da ga ne morejo ponovno obuditi.

Tudi ljudje še vedno posedujemo vse te nagone, le spomniti se moramo, da jih slišimo in da jim s tem damo svoje mesto v življenju. Preveč udobja in omejeno, urbano okolje terjajo davek tako od ljudi kot od živali. Za razvijanje in ohranjanje vitalnosti je potrebno vstopiti v pristen stik z naravo, za kar je potrebna zbranost in razumevanje, ki podpira spoštovanje vseh plati življenja, ne samo tistih, ki se nam zdijo prijetne.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Rastline in konji 2.

Neja Magdalenc - Kako se prepletata svet konj in rastlin - Odraščanje s čredo in naravo

Za konje je zelo pomembno, da odraščajo v čredi in v stiku z naravo. Na ta način lahko ustrezno razvijejo čut za povezovanje.

Narava je lahko vir zdravja le takrat, kadar je zagotovljena pestra biodiverziteta na vseh nivojih – pod zemljo, na zemlji in nad njo. Rastlinski svet je tisti, ki povezuje vse nivoje, saj se rastline vkoreninjajo navzdol v globino prsti in rastejo navzgor proti nebu. Njihove korenine rahljajo prst in hkrati povezujejo njeno strukturo, kar je nadaljnje povezano s čiščenjem in regulacijo vode ter tudi svetom bakterij, gliv in drugih mikroorganizmov, ki rastlinam med drugim zagotavljajo dostop do hranil.

Nad zemljo rastline s pomočjo fotosinteze in drugih kemijskih procesov skrbijo tako za čiščenje zraka kot za oskrbo nadzemeljskih bitij s hranili in zavetjem pred vremenskimi vplivi. Kemijske komponente, ki se pretakajo po njih, so izredno kompleksno strukturirane, saj služijo kot nekakšni nosilci sporočil, tako znotraj in izven rastline.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Poleg osnovnih elementov, kot so sladkorji, beljakovine in minerali, rastline vsebujejo tudi eterična olja in antioksidante, ki med drugim služijo za komunikacijo tako s svetom žuželk, ki so opraševalci, kot z večjimi organizmi, kot so npr. pašne živali. Slednji rastlinam pomagajo pri razmnoževanju in regulaciji rasti, istočasno se z njihovimi “dobrinami” hranijo in zdravijo.

Tako je sklenjen krog nenehne izmenjave, ki mora biti za ohranjanje življenja in zdravja pravilno uravnotežen. Ne smemo pozabiti, da v naravi ni ločevanja med vrednostjo ene oblike in druge, saj ima prav vsaka svoje posebno mesto v celoti. Zato so pašne živali, kamor spadajo tudi konji, enakovredno pomembne za rast rastlin, kot rastline zanje.

Neja Magdalenc - Kako se prepletata svet konj in rastlin - Konji so kot nabiralci izredno tesno prepleteni s cikli rastlin.

Konji so kot nabiralci izredno tesno prepleteni s cikli rastlin.

Konji večino svojega življenja preživijo v nabiranju različnih vrst rastlinja. Ob nenehnem premikanju so s pomočjo svojih atletskih teles, sposobni prebrskati velika področja in lotijo se prav vsega – od trav in zelišč, do grmovja in dreves. Žita je v njihov jedilnik vpeljal šele človek, zato niso najbolje prilagojeni nanje, čeprav smo s svojim posredovanjem skozi razvoj različnih pasem, delno vplivali tudi na naravne sposobnosti in prebavila konj. Sicer še vedno ne toliko, da ne bi bilo za vsakega konja najbolj zdravo, da se prehranjuje z divjo, pestro in svežo rastlinsko hrano in da se izogiba žit.

Seveda je vse odvisno od kombinacije različnih faktorjev, kot so npr. tip konja, gibanje in vplivi okolja. Tudi hranjenje s senom je človekova pogruntavščina (v divjini sicer poznamo t. i. “stoječe seno”, ki označuje visoko, nepopašeno dozorelo travo). Hranjenje izključno s senom, konje prikrajša za mnoge nujno potrebne rastlinske sokove in zdravilne komponente. V naravi konji z rastlinami sobivajo ciklično in si z njimi delijo tako obdobja obilja kot pomanjkanja. Prilagodili so se na to, da brez težav čez zimo preživijo tudi samo ob hranjenju s celulozo in pustimi mrtvimi stebli. Takšno življenje in prehranjevanje zagotavlja vitalnost, ki krepi in podpira celoten organizem.

Žita je v konjev jedilnik vpeljal šele človek. Konji namreč večino svojega življenja preživijo v nabiranju različnih vrst rastlinja. Ob nenehnem premikanju so s pomočjo svojih atletskih teles, sposobni prebrskati velika področja in lotijo se prav vsega – od trav in zelišč, do grmovja in dreves.

Komunikacija, ki se odvija med notranjim svetom konja, to je med črevesno mikrofloro in zunanjim svetom rastlin, je za nas še vedno velika uganka. Dejstvo je, da smo lahko vedno znova priča temu, da konji natančno vedo, katere rastline lahko v določenem trenutku zaužijejo in kakšne količine. Njihovi nagoni so nam lahko v vzor in marsikaj se lahko od njih naučimo, če imamo možnost, da jih opazujemo, kako bivajo v zdravem, torej raznolikem ekosistemu.

Fitokemikalije in druge snovi, ki se pretakajo po rastlini, lahko delujejo kot strup ali zdravilo. Svojo moč razvijajo v skladu z naravnimi cikli, kamor spadajo tudi lunine mene. Zato je ključ do zdravega prepleta sveta rastlin in konj prav v njihovi neprekinjeni povezanosti s spreminjajočimi se cikli. Ljudje, kot skrbniki živali, se moramo nenehno izobraževati in poslušati lastno intuicijo, da konju omogočimo vsaj približno enakovreden jedilnik, kot bi ga lahko imel v divjini.

Neja Magdalenc - Kako se prepletata svet konj in rastlin - NIhanje v teži

Zelo pomembno vlogo za ohranjanje zdravja in vitalnosti prebavil je, da konji skozi leto menjajo težo – čez zimo shujšajo, da lahko poleti zopet naberejo zaloge, ki jih čez zimo porabljajo.

Vsak konj ima znotraj širših naravnih ciklov tudi svoje intimne cikle, ki jih je potrebno pri njegovem prehranjevanju enakovredno upoštevati. V vsakem primeru naj se pri hranjenju konj držimo pravila, da je poleg zdrave paše, najbolj pomembno posvetiti pozornost pripravi in skladiščenju sena. Slednje naj bo košeno ob pravem času, torej tik preden bilke odcvetijo, da vsebujejo dovolj vlaknin in malo sladkorjev.

Trave naj bodo čim bolj divje, raznolike in sušene na zraku, s čim manj stika s soncem in kar je še posebej pomembno – vsebovati morajo čim manj prahu (zemlje) in nikakor ne smejo biti plesnive. Če bomo konju polagali dovolj kvalitetnega sena, je to za zdravega konja popolnoma zadovoljiva osnova za preživetje in v njem bo prejel večino vsega potrebnega. Kar se dodatkov tiče, je dobro, da uporabimo malo domišljije in sezonsko dodajamo čim bolj sveže in trenutnemu stanju primerne sestavine.

Kvalitetno seno naj bo (poleg primerne paše) vedno najpomembnejši del jedilnika, saj lahko z industrijskimi prehranskimi dodatki močno zmedemo organizem.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA:  Kako hraniti konja za vzdrževanje zdravja kopit

Neja Magdalenc - Kako se prepletata svet konj in rastlin - Kvalitetno seno

Kvalitetno seno naj bo (poleg primerne paše) vedno najpomembnejši del jedilnika, saj lahko z industrijskimi prehranskimi dodatki močno zmedemo organizem.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Neja Magdalenc, akademska kiparka in inštruktorica

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Porod in oskrba novorojenih žrebet
Rastline in konji 2.

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.