Rastline in konji 2.

V tem prispevku bi rada omenila nekaj pomembnih rastlin, ki jih lahko uporabljamo kot prehranski dodatek za konje (in tudi za nas) in jih najdemo skoraj povsod. Če imate le možnost, vam toplo priporočam, da se s konjem odpravite na sprehod, kjer mu lahko omogočite dostop do nabiranja plevelov in glodanja drevesnih vej in listov. To lahko ne samo koristi konjevemu zdravju, temveč tudi izredno pozitivno vpliva na vajin odnos. Spomnimo se, da konji v divjini večino dneva preživijo ob nabiranju rastlin, kar je zanje tudi zelo pomemben socialen oziroma povezovalni element.

Žrebeta se že takoj po rojstvu začnejo učiti od svojih mater (določene rastlinske komponente dobijo skozi mleko) in tudi sami v prvem tednu preizkušajo okuse različnih rastlin. Tako lahko v odraščanju skozi opazovanje drugih konj, v stiku z rastlinami razvijejo nagone, ki jim omogočajo izbiro in doziranje različnih delov rastlin. Če te možnosti v mladosti niso imeli in so po možnosti imele tudi njihove matere monoton jedilnik, imajo navadno slabše razvit čut za pravilno izbiro.

Različno sposobnost nabiralništva lahko opazimo tudi pri različnih pasmah – stare pasme, kot so na primer bosanski planinski konji, imajo veliko boljši čut za preživetje v stiku z naravnimi elementi, kot na primer polnokrvni angleži in podobne sodobne pasme. Seveda vedno obstajajo izjeme, veliko je odvisno tudi od življenjskih pogojev. Konjem, ki imajo slabo razvit čut za izbiro različne, zanje pomembne hrane, lahko pomagamo tako, da jim v njihovo najljubšo hrano postopoma dodajamo različne okuse.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Kako se prepletata svet konj in rastlin

Naj velja pravilo, da se sladka hrana (korenje, jabolka, razna žita ipd.) pri zbirčnih konjih postopoma menja za manj sladko (seneni briketi, zeliščni dodatki ipd.). Pri kupljenih dodatkih vedno preverite, da h koristnim sestavinam niso dodani še sladkorji ali druge nezdrave snovi, ki jih navadno dodajajo zato, da jih konji rajši pojedo.

Velikokrat z dodajanjem takšnih prehranskih dodatkov, konjem naredimo medvedjo uslugo in večina na tržišču niti približno ne ustreza kvaliteti, ki jo oglašujejo. Konjeva prebava je izredno občutljiva in kompleksna, zato lahko že z majhnim vnosom nezdravih snovi povzročimo veliko škodo, sploh na dolgi rok.

Neja Magdalenc - Konji in rastline - Konji v naravi razvijejo čut za izbiro različnih delov rastlin.

Konji v naravi razvijejo čut za izbiro različnih delov rastlin.

RAZLIČNI PLEVELI

Pleveli so rastline, ki so večinoma v tratah nezaželene, vendar pozabljamo, da imajo ogromno zdravilno in hranilno vrednost ter kar je še posebej super – so trdoživi in rastejo prav povsod! Naj bodo pleveli redna hrana na jedilniku naših konj in lahko predstavljajo zdravo malico, ki jo ponudimo konjem ob poti na sprehodu.

Lahko jih tudi posušimo in shranimo za čas zime za popestritev jedilnika ali zdravljenje. Hranimo jih v majhnih dozah, po jogurtov lonček ali dva, v različno dolgih kurah. Ker je plevelov oziroma zdravilnih rastlin res ogromno, bom tu omenila (zame) najpomembnejše, ki so hkrati med najbolj razširjenimi.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Kopriva

Kopriva je najbolj spregledana rastlina tako na človeškem kot na konjskem jedilniku. Raste praktično povsod, še posebej na dobro pognojenih področjih in vsebuje ogromno hranil. Vsebuje res veliko vitaminov in mineralov, različnih aminokislin ter klorofilov, flavonoidov in fitosterolov. Ravno kombinacija vseh teh snovi daje koprivi prvo mesto med rastlinami, ki se jih splača imeti redno na jedilniku.

Delujejo izredno čistilno in pozitivno vpilivajo na številne procese v telesu. Konji svežih ne bodo jedli, zato jih moramo zanje pokositi in pustiti, da ovenejo ali jih posušimo in shranimo. Izredno hranilna so koprivina semena, ki jih naberemo, preden začnejo odpadati. Še posebej priporočljiva je za konje, ki imajo težave z jetri, različnimi vnetji ali alergijami.

Neja Magdalenc - Konji in rastline 2. - Konji ob poti radi poiščejo različne plevele.

Konji ob poti radi poiščejo različne plevele.

Regrat

Enako kot kopriva, tudi regrat raste skoraj povsod in je izredno bogat z različnimi snovmi, ki na telo delujejo zdravilno. Pri zdravju ljudi ga priporočajo celo za zdravljenje raka, še posebej posušene in zmlete korenine.

Konji ga bodo zagotovo radi pojedli svežega, kar je odlična priložnost za zdravo malico ob poti na sprehodu. Regrat so testirali na živalih in ugotovili, da znižuje raven sladkorja v krvi, zato je priporočljiv za konje z laminitisom. Poleg tega ima diuretične lastnosti in pomaga odvajati vodo iz telesa ter čisti ledvice.

Če imate le možnost, vam toplo priporočam, da se s konjem odpravite na sprehod, kjer mu lahko omogočite dostop do nabiranja plevelov in glodanja drevesnih vej in listov.

Trpotec

Poznamo več vrst trpotca – najbolj znana sta ozkolistnati in širokolistnati trpotec. Oba sta zelo razširjena in rasteta praktično povsod. Sta izredno hranilna in vsebujeta flavonoide in čreslovine, ki pomagajo pri težavah z dihali in vnetjih (rane na želodcu).

Prav tako trpotec dobro vpliva pri regulaciji različnih alergij. Čiste trpotčeve liste lahko tudi polagamo na rane na koži, saj pospešujejo celjenje.

VEJE IN DREVESNI CVETOVI

Ne smemo pozabiti, da konji izredno dobro prebavljajo celulozo, zato veje in listi predstavljajo pomemben del njihovega jedilnika, sploh v zimskem času. Konji izredno radi pobirajo mlade poganjke listov in cvetove, kot so na primer leskini, gabrovi ipd., saj slednji vsebujejo ogromno beljakovin in drugih koristnih snovi. Pozimi radi pojedo kakšno smrekovo vejo, ki je odlični balzam za dihala ali borove iglice, ki so koristne proti zajedavcem.

Obstajajo nekatere strupene vrste dreves, vendar sama opazujem konje na krasu, ki brez zadržkov pojedo precejšne količine hrasta in tudi akacije, in jim ne povzroča nobenih težav. Spomnimo se, da konji v naravi sami regulirajo okuženost z zajedavci, pri čemer si pomagajo tako z zelišči kot tudi z drevesnimi sokovi.

Neja Magdalenc - Rastline in konji 2. - Brsteče drevo

Spomladi se lahko pri ježi ustavimo na kratki malici ob brstečem drevesu.

SEMENA

Dodajanje različnih vrst semen v jedilnik konj je odlična ideja, saj vsebujejo olja in vlaknine, ki so lahko odlično nadomestilo za žita, ki vsebujejo škrob, ki je lahko za konje škodljiv. Dodajamo jih v majhnih količinah in so na ta način relativno varna hrana skoraj za vsakega konja.

Enako kot pri dodatkih je vedno potrebno konja opazovati in jih hraniti glede na to, ali konju ustrezajo in koliko časa, glede na sezono, količino dela itd. Večinoma je potrebno semena zmleti, vendar ne smejo stati predolgo, saj izgubijo hranilne vrednosti in se zaradi vsebnosti olj, celo pokvarijo. Hranijo se v majhnih količinah, jogurtov lonček ali dva dnevno.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Priprava na pašo

Konoplja

Konopljina semena so vir vitamina E in mineralov, kot so kalcij, železo, magnezij, kalij in cink. Vsebujejo dobro razmerje omega – 3 in omega – 6  maščobnih kislin, zato lahko predstavljajo dober nadomestek za sojo.

So bogat vir rastlinskih vlaknin in snovi, ki delujejo protivnetno. Zaradi trde lupine je priporočljivo, da jih za konje zmeljemo.

Lan

Laneno seme ima izredno dobro razmerje maščobnih kislin, antioksidantov, biotina, mangana, magnezija idr. in je v času zime odlično nadomestilo za svežo pašo. Vsebuje res ogromno za konje koristnih snovi, med njimi sluzi, ki čistijo črevesje in pomagajo k boljši prebavi. Lan lahko tudi namočimo ter s tem sprožimo izločanje sluzi.

Sončnice

Semena sončnčnice so odličen vir vitamina E in selena ter drugih koristnih snovi, zelo podobno kot ostala omenjena semena.

Prav tako imajo zelo trdo lupino, zato so za konje najbolj primerne črna (in ne pisana) semena, saj je njihova lupina tanjša in jo konji lažje zmeljejo.

Črna kumina

Črna kumina je zelo močna po vonju in okusu, vendar jo po navadi konji radi pojedo. Ima izredno močne zdravilne lastnosti in vsebuje veliko olja ter celo paleto vitaminov in mineralov.

Uporablja se za dvigovanje imunskega sistema, zdravljenje alergij in astme, glivičnih in bakterijskih okužb ter še bi lahko naštevali. Egipčani so menda govorili, da črna kumina zdravi vse razen smrti.

Neja Magdalenc - Rastline in konji 2. - Konji poiščejo kar potrebujejo

Konji poiščejo kar potrebujejo.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Neja Magdalenc, akademska kiparka in inštruktorica

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Kako se prepletata svet konj in rastlin 1. del
Vektorske bolezni - Lejšmanioza

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.