Razvoj naravne komunikacije skozi vodenje konja

Naravno vodenje konja je del naravne komunikacije, saj vstopamo s konjem v dialog z njemu naravno govorico. Ta je večinoma telesna in se je razvila skozi močno socialno strukturo črednega življenja. Konji imajo zelo kompleksno hierarhično ureditev, ki pa ni piramidno zastavljena. V njej se odnosi med posamezniki in skupinami oziroma pari zelo kompleksno prepletajo. Položaj vodje si prislužijo močni, stabilni osebki, ki so bili rojeni z določenimi fizičnimi in značajskimi potezami, nekatere vrline pa razvijejo tudi med vzgojo in z izkušnjami.

Pravi vodje so „tihi“ in karizmatični konji, ki s svojo mirno prisotnostjo ustvarjajo okoli sebe močno energetsko polje. To so konji, po katerih se moramo zgledovati, če želimo s svojim konjem vzpostaviti odnos, ki temelji na zaupanju in vzajemnem spoštovanju. Enako kot vsa družabna bitja imajo tudi konji naravno težnjo po tem, da takšnim osebkom sledijo. To je ena od njihovih naravnih lastnosti, ki je med drugim človeku omogočila, da je udomačil tako veliko in močno žival.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Naravna komunikacija s konjem

Neja Magdalenc - Komunikacija skozi vodenje konja - Konji imajo znotraj črede izredno kompleksno hierarhično strukturo.

Konji imajo znotraj črede izredno kompleksno hierarhično strukturo.

Skupna pot človeka in konja, ki se vije že tisočletja, ni vedno tako plemenita, kot je tista, ki jo lahko opazujemo v čredi. Človek je s svojo značilno razvito inteligenco sposoben tako ljubeče naklonjenosti, ki je plod razumevanja in odprtega duha, kot tudi velike krutosti, ki je posledica nerazumevanja in pomanjkanja empatije. V svetu konjeništva smo žal še vedno prepogosto priča temu, da se konja s silo pripravi k sodelovanju.

To se na prvi pogled pogosto ne opazi, saj je zavito v krinko nujne nadvlade nad konjem in tudi videti je, kot da konj voljno sodeluje. Konji so psihofizično izredno občutljiva bitja in se večinoma vdajo bolečini oziroma jih ljudje s pogojevanjem že od malega naučijo, da so proti človeku nemočni. Bolečino velikokrat skrivajo, saj je med drugim to del njihove narave preživetja.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Seveda smo v svetu konjeništva priča tudi prekrasnim vezem med ljudmi in konji, kjer se konj veseli stika s človekom, in to ne samo takrat, kadar od njega pričakuje hrano. To je stik, ki med konjem in človekom ustvarja občutek varnosti in odpira pot naravni komunikaciji oziroma naravnemu vodenju.

V takšnem odnosu bo konj človeka prepoznal kot vrednega vodjo in mu bo sledil brez fizične prisile. Skozi takšen odnos se enakovredno razvijata oba, saj pri takšnem vodenju sledi konju tudi človek zaradi subtilne povezanosti skozi ritem in globoko poslušanje.

Neja Magdalenc - Komunikacija skozi vodenje - Bistvo naravne komunikacije in vodenja je globoko poslušanje, ki omogoča prepoznavanje ustreznega ritma.

Bistvo naravne komunikacije in vodenja je globoko poslušanje, ki omogoča prepoznavanje ustreznega ritma.

Skoraj vedno smo ljudje na tisti poziciji, ko od konja nekaj zahtevamo. Že s tem, da smo ga omejili in mu odvzeli svobodno gibanje, smo mu hkrati odvzeli tudi velik del svobodnega odločanja oziroma prevzemanja odgovornosti za lastno življenje. V sodobnem času lahko opazimo, da ima ogromno ljudi konje samo za hišne ljubljenčke in res veliko energije ter denarja vlagajo samo v to, da zanje poskrbijo. Za tem odnosom se pogosto skriva posameznikova velika osamljenost, zato mu konj nudi zapolnitev nekakšne notranje praznine oziroma nadomesti pomanjkanje pristnega stika s soljudmi.

Konji nas nikoli ne sodijo in so se vedno znova pripravljeni z nami povezati ter nam slediti. Ena od stvari, ki nam to omogoča, je tudi to, da so čredne socialne strukture presenetljivo podobne človeškim. Na primer, izredno zanimiva je porazdelitev vlog moških in ženskih osebkov; torej žrebca in kobile. V čredi izmenično delujeta in vodita oba, vsak na svoj značilen način. Vsak od njiju premore določene kvalitete in lastnosti, ki pridejo do izraza v različnih naravnih ciklih. Tako žrebec kot kobila delujta in vodita skozi usmerjeno namero, ki se izraža glede na trenutno situacijo.

Izredno zanimiva je porazdelitev vlog moških in ženskih osebkov; torej žrebca in kobile. V čredi izmenično delujeta in vodita oba, vsak na svoj značilen način. Vsak od njiju premore določene kvalitete in lastnosti, ki pridejo do izraza v različnih naravnih ciklih.

Tako žrebec kot kobila delujta in vodita skozi usmerjeno namero, ki se izraža glede na trenutno situacijo. Na primer, ko preti nevarnost oziroma se je treba hitro premakniti v določeno smer, bo vodilni žrebec skozi značilno govorico telesa in močno energetsko aktivnost zbral posameznike v čredi skupaj in jih začel usmerjati v primernem tempu.

Ko pa čreda potrebuje vodenje glede hrane, zavetja ali drugih stvari, ki so bolj negovalne narave, pa bo vodenje po navadi prevzela izkušena vodilna kobila. Seveda je njuno vedenje še veliko bolj kompleksno, sploh v primeru bivanja v nenaravnih pogojih.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Kako se prepletata svet konj in rastlin 1. del

Neja Magdalenc - Komunikacija skozi vodenje - Konji takoj po rojstvu naravno sledijo svoji materi, kar je prvi primer naravne komunikacije in naravnega vodenja.

Konji takoj po rojstvu naravno sledijo svoji materi, kar je prvi primer naravne komunikacije in naravnega vodenja.

Konji sicer ne razmišljajo tako kot mi in ne analizirajo smiselnosti določenega dejanja, vsaj ne na takšen način kot človek, ki skozi mišljenje planira prihodnost. Zato je ključ naravnega vodenja ravno v opustitvi (pretiranega planiranja) in večjemu posvečanju vzpostavljanja ustreznega stanja duha. Če bodo konji v nas zaznali kvalitete vodilnega žrebca in/ali kobile, bodo globoko v sebi „vedeli“, da je povezovanje z nami dobro zanje.

Seveda pa se tudi oni marsičesa naučijo in „slaba izkušnja“ lahko enako kot pri človeku pripelje do travme, ki nas povede na značilno pot učenja in čiščenja. Zaupanje se vedno pridobi izredno počasi in se zelo hitro izgubi. Zato je potrebno pri vzpostavljanju in ohranjanju vodstvenega položaja izbrati ustrezen čas in nikoli prehitevati lastnih ter konjevih sposobnosti. Vse se mora odvijati v primernem časovnem in telesnem ritmu.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Rastline in konji 2.

Takšna sposobnost prepoznavanja ustreznega tempa je vrlina, ki jih razvijemo z izkušnjami in predvsem s konstantnim delom na sebi. Vendar ne smemo pozabiti, da se včasih lahko nečesa zares naučimo šele takrat, kadar delamo napake. Konji so izredno dobri terapevti in učitelji tudi zato, ker znajo odpuščati in nam vsak trenutek dajo novo priložnost, da spremenimo svoje delovanje. Ponovnega zaupanja pa smo vredni šele takrat, kadar priznamo, da smo napako naredili in se iz nje nekaj naučili ter smo se pripravljeni od srca potruditi, da je ne ponovimo.

To je pot osebnega razvoja, ki ga poznajo tudi konji in je neizogiben del naravnega vodenja. Na primer, pri terapiji s pomočjo konj se ključni moment zdravljenja zgodi takrat, ko se človekovo zunanje delovanje uskladi z njegovim notranjim občutenjem. Ta skladnost telesa in uma pripelje do stabilnosti odnosa, ki v nadaljevanju ustvarja pogoje za pozitiven življenjski tok. Takšen pozitiven oziroma stabilen občutek je nekaj, kar iščejo in čemur sledijo konji, saj to zanje pomeni sprostitev oz. varnost.

Neja Magdalenc - Komunikacija skozi vodenje - Konji od nas ne pričakujejo, da ne delamo napak, temveč da se v odnosu vedno znova potrudimo voditi v smeri miru in sproščenosti.

Pomembno je, da najdemo delo, ki konja veseli.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Neja Magdalenc, akademska kiparka in inštruktorica

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Naravna komunikacija s konjem
Alergije pri mačkah

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.