PETRA MOHAR
PETRA MOHARBiologinja in vedenjska svetovalka za pse
O MENI

AVTORSKO DELO

Pasti vzgoje reaktivnega psa

27. maja, 2022|Komentarji so izklopljeni za Pasti vzgoje reaktivnega psa

Vzgoja psa, ki ga naša družba označuje kot reaktivnega, je pogosto zahtevna tako fizično kot psihično. Na internetu najdemo ogromno, pogosto nasprotujočih si, informacij. Naša okolica, sosedje, prijatelji, družina in celo naključni mimoidoči imajo polno nasvetov, kako naj bi zgledala vzgoja našega psa.

Vzgoja reaktivnega psa

27. maja, 2022|Komentarji so izklopljeni za Vzgoja reaktivnega psa

Ko govorim o reaktivnem psu, imam v mislih psa, ki se prehitro odzove na dražljaje iz okolja. Vzrok za tak odziv je vedno preobremenjenost, ki pa ima lahko različne izvore. Osebek je lahko preobremenjen zaradi nesigurnosti, strahu, frustracije, neizkušenosti, pretekle izolacije, bolezni, bolečine in podobno. Največji problem v naši družbi predstavlja agresiven odziv na pse in/ali ljudi, ker je po naših merilih to nesprejemljivo.

Kako se psi učijo

30. aprila, 2022|Komentarji so izklopljeni za Kako se psi učijo

Učenje je ustvarjanje novih povezav med možganskimi celicami, imenovanimi nevroni. Psi se skotijo s približno enakim številom možganskih celic, kot jih bodo imeli v odrasli dobi. Tisto, kar se še razvija, so številne povezave med njimi, ki se ustvarjajo z nabiranjem informacij, izkušenj in veščin.

Vzgoja ali šolanje?

30. aprila, 2022|Komentarji so izklopljeni za Vzgoja ali šolanje?

Čeprav ima vsak svoj pogled na to, kako naj bi izgledala vzgoja mladička, kaj točno želi, da mladiček zna, in kako bo to dosegel, se vzgoja pogosto napačno razume in zamenjuje s šolanjem.

Pasji osebni prostor

29. marca, 2022|Komentarji so izklopljeni za Pasji osebni prostor

Tako kot ljudje, imajo tudi psi svoj osebni prostor, v katerega spustijo (ali ne) znane ali neznane ljudi in pse. Odločitev naj bo njihova.

Možnost izbire

29. marca, 2022|Komentarji so izklopljeni za Možnost izbire

Možnost izbire in vpliva na potek svojega življenja je nujna za dobro počutje ter občutek varnosti našega psa.