Kaj imajo psi raje kot priboljške in igrače?

Psi so družabna bitja, kar pomeni, da za svoj obstoj nujno potrebujejo družbo drugih živih bitij in predstavnikov svoje vrste.

Petra Mohar - Kaj imajo psi raje kot priboljške in igrače? - psi potrebujejo prijatelje

Tako kot ljudje tudi psi potrebujejo prijatelje.

Predvsem za mladičke in odraščajoče pse je pomembno, da jim omogočimo čim bolj pogosta srečanja s sovrstniki. Verjetno ste mnogi tudi sami opazili, da lahko v prisotnosti pasjega prijatelja vašemu mladičku mahate pred nosom z najbolj dišečim koščkom pečenega mesa, pa vas bo kljub temu ignoriral. Včasih se zdi, da so v tistem trenutku v nekem svojem svetu. Tako vedenje je posledica pomanjkanja pasje družbe, predvsem družbe drugih mladičkov ali mladih psov.

Družba je mnogo bolj pomembna kot vsi priboljški in igrače. Zato je tako zelo pomembno, da jim praktično vsakodnevno omogočamo stik in zabavo z drugimi odraščajočimi psi. Pri tem je seveda pomembno, da so psi podobne starosti in velikosti, drugače hitro lahko pride do (nenamernih) poškodb ter nadlegovanja. Druženja skrbno nadzorujemo, predivjo igro po potrebi prekinemo in jim tako damo čas, da se umirijo. Splošno pravilo je, da je bolje omogočiti igro večkrat in za kratek čas, kot enkrat za uro ali več skupaj.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Kaj je nagrada in kaj je kazen?

Petra Mohar - Kaj imajo psi raje kot priboljške in igrače? - Pes potrebuje občutek, da je v družini sprejet in ljubljen.

Pes potrebuje občutek, da je v družini sprejet in ljubljen.

Biti sprejet, tak kot je, z vsemi čudovitimi lastnostmi in s posebnostmi ali težavami. Psi po svoji naravi iščejo informacije in vodstvo pri svojih ljudeh. V nas iščejo potrditev, da se vedejo primerno našim željam, da smo z njimi zadovoljni, in navodila, kako lahko to dosežejo. Če teh informacij od nas ne dobijo, postanejo nesigurni, zaskrbljeni, prestrašeni, kar lahko zelo hitro vodi v vedenja, ki jih označujemo kot problematična.

Prenos in sprejem informacij pa mora potekati v obe smeri. Komunikacija je uspešna le takrat, ko je dvosmerna. Tako kot ljudje si tudi psi želijo, da jih poslušamo in upoštevamo. Da slišimo njihove želje in ugodimo njihovim potrebam. Biti slišan in razumljen je ena osnovnih potreb, ki jih imamo vsa živa bitja, ki živimo v skupinah.

Poleg pasje družbe je brez dvoma najpomembnejša stvar, ki si jo pes želi in jo potrebuje, biti sprejet v svoji družini.

Petra Mohar - Kaj imajo psi raje kot priboljške in igrače? - Psi nas spremljajo, poslušajo in opazujejo ves čas.

Psi nas spremljajo, poslušajo in opazujejo ves čas.

Za srečnega in zadovoljnega psa ni dovolj le, da je del skupine ter da se z njim sporazumevamo. Občutek pripadnosti in s tem zadovoljstva ter sreče je močno povezan z občutkom koristnosti in doprinosa k dobrobiti ljubljenih.

Vsa socialna bitja, torej tudi vsi naši psi, si želijo prispevati k uspehu in zadovoljstvu svoje skupine, svoje družine. Občutek, da prispevajo, jim lahko pričaramo na različne načine – z iskanjem izgubljenih predmetov, iskanjem izgubljenih ljudi, s prinašanjem »plena«, s pospravljanjem igrač, z udejstvovanjem v športnih aktivnostih, z opozarjanjem na nevarnosti in tako dalje.

ŌKAMI TRGOVINA –IZDELKI ZA PSE

Biti sprejet, razumljen in koristen član svoje družine je za našega psa brez dvoma veliko pomembnejše kot vsi priboljški ter igrače, ki mu jih lahko ponudimo. To ne pomeni, da priboljški in igrače nimajo nobene vrednosti. So dodatna spodbuda pri določenih aktivnostih, vendar se partnerstvo z našim psom ne bi smelo zanašati samo nanje. Bistvo našega partnerstva naj bi bilo uživanje v preživljanju skupnega časa in aktivnosti, kakorkoli smo si jih že zamislili.

So dodatna spodbuda pri določenih aktivnostih, vendar se partnerstvo z našim psom ne bi smelo zanašati samo nanje. Bistvo našega partnerstva naj bi bilo uživanje v preživljanju skupnega časa in aktivnosti, kakorkoli smo si jih že zamislili.

Petra Mohar - Kaj imajo psi raje kot priboljške in igrače? - delo z nosom

Delo z nosom je enostavna zaposlitev našega psa, v kateri se lahko počuti uspešnega.

Če se pogosto počutite, da imate vrednost le takrat, ko ste v vlogi razdeljevalca priboljškov, je čas, da se vprašate, zakaj in kako je do tega prišlo. Nikoli ni prepozno, da začnete odnos spreminjati, da se začnete s svojim psom primerneje sporazumevati in upoštevati, da ima tudi on svoje želje ter potrebe.

Psi si želijo globokega in pristnega odnosa z nami ter na spremembe našega vedenja zelo hitro odgovorijo z večjo naklonjenostjo.

Petra Mohar - Kaj imajo psi raje kot priboljške in igrače? - Psi si želijo globokega in pristnega odnosa z nami.

Psi si želijo globokega in pristnega odnosa z nami.

Pri delu s svojim psom ne potrebujem priboljškov, saj z mano sodeluje zato, ker v delu uživa. Za opravljanje nalog, ki mu jih zaupam, ne potrebuje zunanje motivacije, spodbude ali nagrade. Nagrada zanj je uspešno opravljena naloga, moje zadovoljstvo in občutek, da je koristen član najine družine.

Tudi sledenje mojim navodilom in znakom ni pogojeno s priboljški, ampak z zaupanjem moji presoji ter mojim vodstvenim sposobnostim. Kljub temu ga včasih nagradim s čim izjemno dobrim, ker uživam v njegovem navdušenju nad slastnim presenečenjem.

Za opravljanje nalog, ki mu jih zaupam, ne potrebuje zunanje motivacije, spodbude ali nagrade. Nagrada zanj je uspešno opravljena naloga, moje zadovoljstvo in občutek, da je koristen član najine družine

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Strahovi, tesnoba in fobije

DOMAČA STRAN
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “PSI”

Avtor: Petra Mohar, biologinja in svetovalka za vedenje psov

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Kaj nam pove stanje konjevih mišic?
Poletni ekcem ali muharica

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.