Pasti vzgoje reaktivnega psa

Vzgoja psa, ki ga naša družba označuje kot reaktivnega, je pogosto zahtevna tako fizično kot psihično. Na internetu najdemo ogromno, pogosto nasprotujočih si, informacij. Naša okolica, sosedje, prijatelji, družina in celo naključni mimoidoči imajo polno nasvetov, kako naj bi zgledala vzgoja našega psa.

Petra Mohar - Pasti vzgoje raktivnih psov - Psi so hitro označeni za reaktivne

Psi, ki se odzovejo na situacije, ki jih mi dojemamo kot nepomembne, so označeni za reaktivne.

Najprimernejša pot je seveda s pomočjo strokovnjaka, ki pa ga ni vedno lahko najti. Tudi, če uspete najti vedenjskega svetovalca z dovolj znanja in izkušnjami, je pot do uspeha lahko dolga in skrbniki reaktivnih psov se moramo pogosto sami spopadati z neprijetnimi situacijami v vsakdanjem življenju.

Želja po čim prejšnji razrešitvi naših težav nas lahko pahne v katero od pasti vzgoje, ki nam na dolgi rok otežijo in upočasnijo proces.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Vzgoja reaktivnega psa

1.Postavljanje rokov

Čeprav si vsi želimo, da bi naš pes bil sposoben prenesti težke situacije že jutri, je hitrost okrevanja odvisna od mnogih dejavnikov, nad katerimi nimamo vedno vpliva. Bolj je vedenje zakoreninjeno v psu, večkrat ga je imel priložnost izvajati, težje je odpravljanje. Zato je seveda priporočljivo, da si pomoč poiščete takoj ob prvih znakih težav in ne šele takrat, ko situacije postanejo za vas neobvladljive.

Tudi, če ukrepate takoj, pa je od posameznega psa odvisno, kdaj se bo počutil dovolj samozavestnega, da (z našega vidika) pretirana reakcija ne bo potrebna. Zato postavljanje rokov, do kdaj ima pes čas, da se nauči obvladovanja svojih čustev, ni samo nesmiselno, ampak ustvarja nepotreben pritisk tako na nas kot tudi na psa. Že samo ta pritisk je dovolj, da se v nas kopičijo frustracija, nezadovoljstvo in nestrpnost, ki upočasnijo proces.

Petra Mohar - Pasti vzgoje reaktivnega psa - Podpora družine je pomembna

Podpora družine in prijateljev nam lahko močno olajša vzgojo občutljivega psa.

2.Prezahteven program

Preobčutljivi psi se običajno bojujejo s svojimi čustvi in reakcijami na večih frontah. Mi bi seveda radi odpravili vse naenkrat, vendar je uspeh verjetnejši, če si postavimo prioritete.

Lotimo se težave, ki nam v tistem trenutku povzroča največ neprijetnosti in ki jo lahko enostavno vpletemo v naše življenje. Če program zastavimo tako, da nam bo vsak dan vzel veliko časa, je manjša verjetnost, da se ga bomo držali in težavo uspešno rešili.

ŌKAMI TRGOVINA –IZDELKI ZA PSE

3.Neprimerna oprema

Oprema, ki psu omejuje sposobnost prostega gibanja in komunikacije z okolico, povečuje občutek negotovosti, strahu in frustracije. Prosto gibanje pomeni možnost obvladovanja lastnega telesa.

Pomeni, da psa ne silimo v določeno hitrost ali smer, ga ne dvigujemo ali vlečemo za seboj. Če mu damo možnost, da se samostojno odloči, kdaj nas bo poslušal in z nami sodeloval, bomo bolj uspešni.

Petra Mohar - Pasti vzgoje reaktivnega psa - Neprimerna oprema

Neprimerna oprema onemogoča psu, da bi normalno komuniciral z okolico, kar situacijo še poslabša.

4.Odvisnost od priboljškov

Čeprav imajo priboljški svoje mesto v procesu učenja, so predvsem v učenju obvladovanja družbenih veščin moteči. Če psu pred nos molimo priboljške, medtem ko opazuje drugega psa, se pes v tej situaciji ne bo naučil ničesar, ker se bo osredotočal na hrano.

Tako bomo morali to situacijo ponavljati v nedogled, ker bo pes obtičal na isti stopnji. Psi, ki so pretirano vznemirjeni, pa priboljška v taki situaciji sploh ne bodo želeli vzeti, saj je njihovo telo v pripravljenosti na beg ali boj.

Čeprav imajo priboljški svoje mesto v procesu učenja, so predvsem v učenju obvladovanja družbenih veščin moteči. Če psu pred nos molimo priboljške, medtem ko opazuje drugega psa, se pes v tej situaciji ne bo naučil ničesar, ker se bo osredotočal na hrano.

5.Uporaba kaznovanja

Pretirane reakcije se zdijo pretirane samo nam. Živčni sistem našega psa pa odreagira na situacijo, ki jo je občutil kot življenje ogrožujočo. Sproži se nezaveden, avtomatski odgovor telesa, ki psa pripravi na beg ali boj. Nad to reakcijo pes (ali človek) nima popolnoma nobenega nadzora, kar pomeni, da nagrajevanje ali kaznovanje take reakcije nima prav nobenega smisla.

S kaznovanjem sicer lahko dosežemo, da pes navzven ne kaže nobenih znakov, kar pa je dostikrat veliko bolj nevarno, saj taki psi lahko odreagirajo brez opozorila. Kaznovanje psa v kakršnikoli sitauciji tudi neizogibno podira medsebojno zaupanje in občutek varnosti v psu.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Kako se psi učijo

Petra Mohar - Pasti vzgoje reaktivnega psa - Poseganje v psa povzroča tudi frustracije

Neprimerna oprema, kaznovanje, neprestano poveljevanje in poseganje v psa ustvarjajo nesigurnost, strah in frustracijo.

6.Popolni nadzor

Psi se v našem modernem svetu pogosto ne znajdejo, ne razumejo ali ne poznajo vseh pravil, zato je seveda nadzor pomemben del odgovornega skrbništva. Naš nadzor naj bi predstavljal okvirje, znotraj katerih pa bi pes moral imeti določeno svobodo odločanja.

Usmerjanje psa na vsakem koraku, neprestano ukazovanje in poseganje v psa v vsaki situaciji ni samo frustrirajoče, ampak psa naredi popolnoma odvisnega od nas. To pomeni, da tudi v situacijah, ko bi mi želeli, da se (po našem mnenju) pravilno odloči in spopade s težavo, tega ni sposoben.

Usmerjanje psa na vsakem koraku, neprestano ukazovanje in poseganje v psa v vsaki situaciji ni samo frustrirajoče, ampak ga naredi popolnoma odvisnega od nas.

7.Izogibanje in osamitev

V začetni fazi odpravljanja pretiranih reakcij in preobčutljivosti na zunanje dražljaje je izogibanje problematičnim situacijam seveda nujna. Pes se mora umiriti in sprostiti, da je sploh sposoben kakršnegakoli učenja in izvajanja novih vedenj.

Žal pa se prevečkrat zgodi, da faza osamitve in izogibanja postane način življenja. Če zahtevnosti postopno ne zvišujemo, se pes ne bo nikoli navadil obvladovati svojih reakcij v stresnih situacijah.

Petra Mohar - Pasti vzgoje raktivnega psa - Izogibanje postane lahko tudi način življenja

Izogibanje motečim dražljajem je pomembno pri odpravljanju reaktivnega vedenja, vendar se prevečkrat zgodi, da na tej stopnji obtičimo.

8.Neobvladovanje lastnih čustev in reakcij

Skrb za preobčutljivega psa je stresna že sama po sebi. Neodobravanje okolice, težave s sprejemanjem situacije v družini in med prijatelji ter obtoževanje skrbnika za neuspeh v nas sprožajo občutke strahu, sramote, frustracije in osamljenosti. Zaradi tega tudi mi v težkih situacijah odreagiramo pretirano ali neprimerno ter tako psu dajemo slab vzgled.

Čeprav so vsi ti občutki naravni in normalni, se jih moramo za uspešno razrešitev težav našega psa naučiti obvladovati. To pa je možno le ob dobri podpori strokovnjaka, ki nam poda orodja, s katerimi lahko varno obvladujemo stresne situacije. Tako postanemo dovolj samozavestni, da psu z vzgledom pokažemo, da je ob nas varen, da ga razumemo in da mu bomo vedno nudili oporo . Na ta način mu pokažemo, da njegove pretirane reakcije niso več potrebne.

DOMAČA STRAN
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “PSI”

Avtor: Petra Mohar, biologinja in svetovalka za vedenje psov

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Vzgoja reaktivnega psa
Kako velike težave lahko povzroča kastracijska brazgotina?

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.