Družabna igra med mačkami

O mačkah so zakoreninjeni ljudski miti o teritorialni samotarki. Predniki in sorodniki večinoma živijo samotarsko ter samozadostno življenje, kar pa težko rečemo za domačo mačko. Afriški divji mački, Felis silvestris lybica, je bila v času začetka agrokulture, približno 11.000 let nazaj, dana priložnost lokacijsko stabilnega in predvidljivega vira hrane na poljih ter shrambah žit. Tako se je zmanjševala distanca med vrsto, kar je povzročilo začetek kolonij. To je dvignilo prag tolerance časovnega shajanja z bližino, sčasoma družabnosti in prijateljstva.

Pšenica Kovačič - Družabna igra med mačkami - Zunaj imajo mačke dovolj prostora za izbiro prijatelja.

Zunaj imajo mačke dovolj prostora za izbiro prijatelja.

Družabnost

Kohezivnost med mačkami se v naravi spleta sama. Mačka ima možnost in izbiro, da si najde prostor v koloniji, bodisi v ožjem krogu, bolj na obrobju, v drugi koloniji bodisi živi samotarsko življenje. Ko pa so mačke iz virov, zgodovine, ne/sorodnosti, spola, starosti, zdravstvenega stanja, predvsem glede sterilizacije in kastracije, različnih značajev ter temperamentov dane v senzorno osiromašen ali moteč in slabše optimiziran zaprt prostor, kjer ni prostora za umik, napetosti med mačkami naraščajo.

Takrat pride do porasta družbenih konfliktov oziroma konfliktov med mačkami. Velikokrat ljudje narobe interpretirajo mačko, kot dominantno, teritorialno, zlobno, maščevalno, hinavsko …, obnašanje pa je le izraz njene stiske. Namesto, da bi mačjo stisko konstruktivno reševali, jo nehote in nevede povečujemo. Čeprav je (ne)hotna nevednost velik trend, kvari dobrobit in blagočutje mačke.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: O mačji igri

Prostoživeče mačke, notranjo-zunanje in izključno notranje pletejo drugačne družabne niti. Te so seveda odvisne tudi od zgoraj naštetih dejavnikov.

Družabno življenje zajema cel spekter od konfliktov do neinterakcije do druženja.

Pšenica Kovačič - Igra med mačkami - prijateljsko ravsanje

Prijateljski ravs.

Eden izmed univerzalnih znakov prijateljstva je seveda družabna igra. Drugi znaki vključujejo deljenje dobrin, skupne aktivnosti in skrb.

Družabna igra se začne v ranem otroštvu mačke. Lokomotorična in družabna igra se začne že pri dveh do treh tednih, igra s predmetom pa kasneje pri štirih tednih, kjer pri 4 mesecih doživi svoj vrhunec.

Igra je  zapleten čustveno-motivacijski sistem in zahtevna kognitivno-motorična aktivnost. Kajti mačka se nauči prepoznavati in odzivati na svojega sparing partnerja ter konec koncev je družabna igra sodelovanje obeh ali večih vključenih mačk (ali drugih živali).

Pravila ali meta znaki igre

Igra je lahko prijateljska, plenilska ali spolna.

Pšenica Kovačiči - Igra med mačkami - interspecifična igra

Interspecifična igra.

Meta znaki so znaki, preko katerih prepoznamo igro, a so pri mačkah še dokaj neraziskani in zelo podobni oziroma težko ločljivi, npr. med spolno igro ter spolnim vedenjem, plenilsko igro ali plenjenjem, igro ravsa ali pretepa.

Najbolj zanesljiva je razpoznava čustvenega motiva, ali je mačka željna igre ali česa drugega.

Meta znak(c)i:

 • mimika: odprt gobček, ušesa in brke vsepovsod glede na gibanje, vlogo in sparing partnerja …

 • drže: soočanje, ukrivljen hrbet, na zadnji tački in prednji gor, trebušček gor …

 • gibanje: stoječi ali hodeči odmik, skokci, galop, lovljenje, napadek (tudi iz zasede) …

 • vokalizacija: večinoma tišja, kak mjavkec, stokec tudi pihek; …

Pravila:

 • povabilo k igri; gibalno ali vokalno (morda tudi vonjalno);

 • menjava aktivnosti; igra lova in igra ravsa;

 • menjava vlog; jaz lovim – ti loviš;

 • samoprekinitev; stop moment;

 • hendikep; predaja;

 • naša prekinitev je možna;

 • upoštevanje pravil igre;

 • recipročnost.

Igra ali pretep?

Pšenica Kovačič - Igra med mačkami - igra, ravs ali pretep

Igra, ravs ali pretep.

Vizualni in gibalni znaki igre ravsa ter pretepa oziroma ustrahovanja so si zelo podobni. Pri igri je vedenje bolj mehko, pretočno in prizanesljivo, pri pretepu pa napeto ter odsekano. Poglavitna razlika je  v stopnjevanju jakosti in moči gibanja ter seveda pri pretepu je osnova drug čustveno-motivacijski sistem, kot je lahko strah–tesnoba, bes, panika ali frustracija.

Ravs igra lahko kaj hitro pride v pretep, če je pravočasno ne prekinemo. Do tega lahko pride zaradi prevelike stimulacije, posledično previsokega vzburjenja, notranjega dražljaja – bolečine, zunanjega dražljaja – vibracije in zvoka (npr. sosedu pade omara), neupoštevanja pravil igre ali preprosto ena mačka ni več za igro.

ŌKAMI TRGOVINA – IZDELKI ZA MAČKE

Prekinitev igre

Zelo priporočljiv je naučen zvok za pozornost, v našem primeru »Cmok-cmok«, ki pomeni: ustavi se, bravo, dobiš nagrado. Pomembno je igro prekiniti, preden preide v pretep, ker potem je to težje oziroma zavisi od stopnje pretepa. Redko kdaj so hudi pretepi zaradi igre možni, a so možni dovolj intenzivni, da mački dobita odpor druga do druge, posledično se toleranca sobivanja niža in poveča izogibanje ali konflikt.

V takem primeru je najbolje poseči vmes z brisačo ali deko in fizično odvzeti mačka, ki nošenje bolje prenaša. Mačka se za krajši čas loči v zanimivem prostoru, obema se ponudi interaktivno obliko hranjenja oziroma nekaj, kar ju zaposli in pomiri. Mačk po konfliktu ne kregamo in ne kaznujemo (tega seveda nikoli ne počnemo). Oba želimo čim hitreje spraviti v dobro voljo. Krajše in manj intenzivne konflikte pustimo mačkam, da jih rešijo same. To je takrat, ko sta še obe nekako enako močni in trezni, da se z njim soočita, hipno odzoveta ter kaj kmalu povrneta v normalno stanje.

Pšenica Kovačič - Igra med mačkami - kompleksno družabno in notranje življenje

Kompleksno družabno in notranje življenje.

Družabna igra uči in uri družabne ter motorične kompetence, pomaga modernim mačkam, ki živijo bolj kompleksno družabno (in notranje) življenje, da lažje shajajo ali celo uživajo v več mačjem ali živalskem domu.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “MAČKE”

Avtor: Pšenica Kovačič, dipl. slik. in uni. dipl. oblik., ISFM AdvCertFB

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Možnost izbire
Pasji osebni prostor

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.