Katja Porenta

Katja Porenta – EEBW, manualna terapevtka za konje

Kot velja za mnogo deklet v prednajstniškem obdobju, sem bila tudi jaz ena tistih, ki so jih konji popolnoma obnoreli. Pri desetih letih sem začela obiskovati jahalno šolo in kar naenkrat se je moj svet čisto spremenil. Če je šlo za konje, ni bil problem vstati ob petih zjutraj in odkolesariti do ljubljanskega hipodroma. Če je šlo za konje, ni bil problem izpustiti počitnice na morju ali zapraviti vso žepnino v konjeniški trgovini. Starši so seveda verjeli, da gre le za razvojno fazo, ki bo prej ko slej minila. A kako zelo so se motili. Moja faza obsedenosti s konji še vedno traja in jo bom najverjetneje s seboj nesla v grob.

V poznih najstniških letih, ko sem že bila ponosna lastnica svojega prvega konja, z imenom Er, sem začela konje prepoznavati ne le kot hobi, temveč kot življenjsko pot. In ker je imel moj senior številne zdravstvene težave, sem prebrala vse knjige in članke, ki sem jih kje našla, in iskala vse mogoče poti, da bi mu pomagala. Pri tem so me najbolj prevzele masažne tehnike, saj sem Eru prav z njimi pomagala do prožnejšega gibanja ob težavah, ki jih je imel s sklepi. Potem pa sem se, kakor hitro mi je uspelo s študentskim delom dovolj zaslužiti, podala v Anglijo, da sem v mednarodno priznani šoli Equinology Inc. pridobila naziv manualna terapevtka za konje (Equine Bodyworker).

Ob vrnitvi v Slovenijo sem začela svoje na novo pridobljeno znanje s pridom uporabljati v praksi. Ker pa sem pri svojem delu naletela na še več možnosti za različna usposabljanja v tujini, tako v obliki organiziranih tečajev kot v obliki prakse pri strokovnjakih s področja veterine, fizioterapije in osteopatije, in sem to tudi izkoristila, mi je uspelo svojemu delu dodati celo paleto različnih modalitet, kot so terapija miofascialnih prožilnih točk (trigger point therapy), miofascialna masaža, mobilizacijske in manipulacijske tehnike, suho iglanje (dry needling) in tehnike aktivne fizioterapije. Po nekaj letih pa sem končala še izobraževanje za terapevta športne masaže za ljudi.

Moje zanimanje za gibanje konj je preraslo v pravo strast za biomehaniko, ki je še vedno ena mojih najljubših tem. Pravilno gibanje konja pod jahačem sem imela priložnost raziskovati na dvomesečnem izobraževanju pri inštruktorici akademske umetnosti jahanja Ylvie Fros, na katerem sem tehnike aktivne fizioterapije podkrepila še z načeli klasične dresure.

Moje razumevanje konjevega telesa in povezanosti pravilnega gibanja in fizioterapije pa se je popolnoma spremenilo, ko sem se srečala z delom Anatomy Trains Thomasa Myersa. Poznavanje vezivnega tkiva oziroma fascij in razumevanje njihove vloge pri biomehaniki je dalo mojemu delu novo dimenzijo, to znanje pa sem imela priložnost še poglobiti na tridnevnem simpoziju o fasciji in njenem vplivu na konjevo držo, ki sta ga vodila pokojni dr. Kerry Ridgway in Manolo Mendez.

Od leta 2014 tesno sodelujem z inštruktorico jahanja Aljo Kisilak in skupaj pripravljava seminarje in izobraževanja na katerih poudarjava pomen biomehansko pravilnega treninga konj za ohranitev njihovega zdravja.

Leta 2018 sem začela sodelovati tudi z organizacijo Equitopia – v vlogi glavne manualne terapevtke. Sodelujem na njihovih mednarodnih izobraževalnih dogodkih in pripravljam izobraževalne vsebine za njihovo spletno platformo. Tako sem v okviru te organizacije leta 2018 delovala kot manualna terapevtka v New Yorku, v Kaliforniji, Tokiu in na Hokaidu, kjer sem imela ob predavanjih in seminarjih priložnost delati tudi z nekaj najbolj obetavnimi konji v galopskem športu.

Prepričana sem, da je za ohranjanje zdravja konj bistveno ekipno delo in da je manualna terapija le košček te sestavljanke. Če želimo konja obravnavati celostno in mu zagotoviti optimalne možnosti za telesni in duševni razvoj, pa moramo poskrbeti za vse njene koščke – poskrbeti moramo za primerno okolje, zdrava kopita, kvalitetno opremo, ustrezno prehrano in zdrav trening.

Trdno verjamem, da je mogoče doseči pozitivne spremembe v konjeniškem svetu, in sicer z izobraževanjem jahačev in lastnikov konj, to pa je mogoče le s povezovanjem strokovnjakov.

Formalno izobraževanje in usposabljanje na tečajih, delavnicah in praksah:

 • 2012 – The Equine Shiatsu Foundation Course
 • 2012 – Equinology Equine Bodyworker Certification Course (EEBW)
 • 2013 – NRC Plus (dr. Eleanor Kellon)
 • 2013 – Neurological and Muscular Disorders (dr. Eleanor Kellon)
 • 2015 – Fascia Retraining and Postural Rehabilitation Symposium
 • 2016 – Tečaj športne masaže (Higeja)
 • 2017 – International Classical Dressage Workshop (Anja Beran)
 • 2017 – Usposabljanje »Working student« pri Ylvie Fros (september, oktober)
 • 2017 – Bent Branderup Academic Art of Riding Clinic
 • 2017 – The rider’s seat clinic (Tom Nagel)
 • 2017 – Centered Riding Clinic (Ylvie Fros)
 • 2018 – Rehabilitation Trainer Basic II (dr. Karin Liebbrandt)
 • 2020 – Equine Manipulation, Myofascial and Mobilization Techniques (Caroline Lindsay)
 • 2021 – Motor-Controled Based Rehabilitation for Equine Spinal Dysfunction (