Petra Mohar, biologinja in vedenjska svetovalka za pse

Moja ljubezen do živali in narave se je začela zelo zgodaj in moja prva želja je bila, da bi postala veterinarka. Ker pa nisem dobro prenašala pogleda na kri, sem se po končani gimnaziji vpisala na študij biologije na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete na Univerzi v Ljubljani. Med študijem sem se pridružila Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) in bila v njem dolga leta aktivna prostovoljka. Kmalu sem se včlanila še v Društvo za zaščito živali Ljubljana (DZZŽ LJ) in bila tudi tu hitro vključena v aktualne projekte, kot so dežurni telefon, pomoč zavetiščem in zbiranje donacij ter predvsem nameščanje živali, njihova rehabilitacija in preverjanje prijav neprimerne oskrbe živali. V društvu sem prišla v stik tudi z Zavetiščem Horjul in se vključila še v aktivno prostovoljstvo v zavetišču. Po študiju sem se zaposlila na Inštitutu Lutra. Ob preučevanju vidre in drugih vrst iz družine kun sem se v inštitutu navdušila še za delo z otroki in to delo vnesla še v društvo in zavetišče. V zavetišču sem bila nekaj časa tudi redno zaposlena, dokler se nisem zaposlila v DZZŽ LJ, tam pa sem ostala zaposlena do selitve v Nemčijo. Še vedno sem tudi članica društva Zverinice, v katerem sem bila dolgo časa tudi aktivna namestiteljica zapuščenih dihurjev. Februarja letos pa sva s prijateljico Melani Skornšek odprli Zavod Psi in Mi, center za sodobno vzgojo psov.

Moja strast sta in sta vedno bila etični pristop do skrbništva domačih živali ter ljubeč odnos do vse žive in nežive narave. Zavzemam se za spremembo trenutno prevladujočega načina vzgoje in prevzgoje psov z uporabo averzivnih tehnik in orodij. Verjamem namreč, da je najpomembnejša komponenta kvalitetnega sobivanja z našimi živalmi medsebojno zaupanje in spoštljiv odnos. Ker mi je znanost blizu, se jo trudim približati tudi drugim, ob tem pa vem, da so v življenju pomembni tudi drugi elementi, ki jih znanost še ne zna razložiti, zato vidim prihodnost srečnejšega sobivanja naših psov in drugh domačih živali z nami v širjenju znanja, ki je plod povezovanja različnih disciplin.

V zadnjem desetletju sem se usmerila predvsem v reševanje konfliktov med ljudmi in njihovimi psi in v pravilno vzgojo pasjih mladičkov in se s tem namenom udeležujem tudi številnih konferenc, delavnic in seminarjev tako pri nas kot v tujini.

Nekaj izmed dodatnih usposabljanj:

2010 – Izobraževanje DogsTrust International Training Programme (DogsTrust, London)

2012 – Izkustvena delavnica Tellington Ttouch na Ranču Kaja in Grom (Darja Žnidaršič)

2012 – Izobraževanje za terapevtske pare pri Tačkah pomagačkah

2013 – Delavnica Tellington Ttouch na posestvu Tilley farm (Sarah Fisher)

2014 – Izobraževanje International Dog Trainer Education (Turid Rugaas, Anne Lill Kvam)

2019 – Izobraževanje Advanced photonic therapy small animal practitioner education (Eva Servais)

2020 – Izobraževanje Canine behaviour consultant diploma (e-training for dogs)

Vso svojo strast in znanje pa sem zdaj prelila še v ustanovitev Zavoda Psi in Mi, v katerem me dopolnjuje Melani s svojim bogatim znanjem o pasjem delu z nosom. Najina želja je, razviti center za vzgojo psov, v katerem se bodo povezovali svetovalci za pasje vedenje ter pasji inštruktorji, veterinarji, fizioterapevti, akupunkturisti, kiropraktiki in drugi terapevti komplementarnega zdravljenja.