Pšenica Kovačič, dilp. slik. in uni. dilp. oblik., ISFM AdvCertFB

Pšenica Kovačič je po osnovni izobrazbi diplomirana slikarka in univerzitetna diplomirana oblikovalka. Je certificirana strokovnjakinja na področju dobrobiti, blagočutja in vedenja mačk z Advanced Cerfificate in Feline Behaviour pri International Society of Feline Medicine (ISFM AdvCertFB).

Njen način dela je po psihobiološkem pristopu, kar pomeni da izhaja fizioloških, genetskih in razvojnih mehanizmov vedenja. Osnova so biološke funkcije, nato se izhaja iz čustvenega sistema in čustev mačke, umskih, gibalnih in družabnih sposobnosti. Velik poudarek je na epigenetiki, vplivu okolja ter okolja staršev (prednikov) na psihofizično stanje in življenje mačke.

Predhodno je delovala v živalovarstvenih društvih, predvsem kot prostovoljka v Zavetišču Ljubljana pri projektu prostoživečih mačk. V tem času je v svoj dom sprejela mačje »začasnike«, ki pa so po večmesečni zdravstveni in vedenjski rehabilitaciji postali kar njeni stalni sostanovalci.

Z namenom risanja izobraževalnih stripov na temo varstva živali, predvsem mačk, si je prebrala mnogo literature in se udeležila manjših izobraževanj.

Maja 2018 je vpisala v dvoletno izobraževanje Advanced Certificate in Feline Behaviour krovnih organizacij International Society of Feline Medicine in International CatCare ter z odliko zaključila aprila 2020.

Maja 2020 nadaljuje svoje izobraževanje na Compass Education and Training, iz Advanced Feline Behaviour in vzporedno obiskuje šolo za veterinarskega tehnika. Vključena je tudi v FearFree Shelters izobraževanja.

Tako se vseskozi vneto izobražuje in načrtuje projekte za lastniške, brezdomne ter prostoživeče mačke.

Poleg mačjega svetovanja na področju dobrobiti, dobropočutja in vedenja mačk, dela še v pasji šoli Pes in Pol v tečaju Male šole, tečaju Miselno-gibalnih izzivov, Teka s kužki in programom za starejše pse.

Sodeluje z zavetiščem Ljubljana, zavodom SVSP in Muri, društvom za zaščito živali Kranj, Veterinarsko šolsko ambulanto, Klinko za male živali in klinko Vet4Pet.

Družbo in navdih ji daje šest mačk: RockLee, Haku, Lady, Bubi, Yodi in Lila. Vsakdan ji bogatijo tudi trije psi (Rem, Luna in Mika). Pod imenom Vrangolije se jubiteljsko ukvarja z opazovanjem in preučevanjem sivih vran. Pred časom je imela še ljubljene dihurčke, ki pa so se zaradi bolezni in starosti že poslovili.