URŠKA PETEK
URŠKA PETEKdr. vet. med.
O MENI

AVTORSKO DELO

Staranje psov 3. del – hipotioridizem pri psih

27. maja, 2022|Komentarji so izklopljeni za Staranje psov 3. del – hipotioridizem pri psih

Hipotiroidizem pomeni zmanjšano delovanje ščitnice, žleze z notranjim izločanjem, ki je locirana na vratu in skrbi za nastajanje dveh hormonov, in sicer tiroksina (T4) in trijodtironina (T3). Ščitnica vpliva na skoraj vse procese v organizmu, saj vpliva na metabolizem in s tem na delovanje srca in možganov, vpliva tudi na kožo, mišice in kosti.

Vektorske bolezni – Lejšmanioza

27. maja, 2022|Komentarji so izklopljeni za Vektorske bolezni – Lejšmanioza

Lejšmanioza je bolezen, ki jo povzroča protozoj, zajedavec Leishmania Infantum. V Evropi je vektor za Leishmanijo peščena muha iz rodu Phlebotomus. Pri sesanju krvi samice te muhe prenašajo zajedavca na druge živali. Klinična slika bolezni, ki je tudi zoonoza, je zelo raznolika –od subklinične do hude, celo smrtne oblike, razvoj bolezni je v veliki meri odvisen od gostiteljevega imunskega odgovora.

Mejice

30. aprila, 2022|Komentarji so izklopljeni za Mejice

Za Slovenijo je značilna izredno pestra in razmeroma dobro ohranjena narava. Na majhni površini je velika biotska raznovrstnost, ki je v zadnjih letih vse bolj ogrožena zaradi intenzivnega kmetijstva, širjenja uranih naselij, gradnje prometne infrastrukture, netrajnostne rabe ekosistemov, nezakonitega lova inseveda podnebnih sprememb. Zato bi moralo biti v interesu vseh nas, da ohranimo naravo in biotsko pestrost.

Erlihioza

30. aprila, 2022|Komentarji so izklopljeni za Erlihioza

V preteklih prispevkih smo lahko več prebrali o vektorsko prenosljivih boleznih, ki se pogosto pojavljajo v Sloveniji. Tokrat bi predstavili bolezen erlihiozo, ki se v Sloveniji pojavlja predvsem pri psih, ki prihajajo iz tujine, verjetno bo zaradi podnebnih sprememb pojav okužb pogostejši tudi pri nas.

Kaj storiti, če v naravi opazimo mladiča ali poškodovano žival?

30. aprila, 2022|Komentarji so izklopljeni za Kaj storiti, če v naravi opazimo mladiča ali poškodovano žival?

S toplejšimi, spomladanskimi dnevi se vse več ljudi odpravi na sprehode v naravo. Takrat marsikdo opazi mladiča divje živali, recimo zajca, veverico, kuno, srno ali ptiča in zdi se mu, da je zapuščen in ga odnese domov, v najboljšem primeru do veterinarja. Vendar je to res prav oz. potrebno?

Obolenje spodnjega dela sečil mačk

30. aprila, 2022|Komentarji so izklopljeni za Obolenje spodnjega dela sečil mačk

Pogosta težava notranjih mačkov je obolenje spodnjega dela sečil mačk (FLUTD), kar opisuje težave z mehurjem in sečnico, ki so lahko posledica zelo raznolikih vzrokov. Pogosto se v veterinarski ambulanti oglasijo zaskrbljeni skrbniki mačk, ki opazijo, da je mačka začela urinirati na nenavadnih mestih – ob stranišču, na mačji postelji, na kavč, na posteljo …