Erlihioza

V preteklih prispevkih smo lahko več prebrali o vektorsko prenosljivih boleznih, ki se pogosto pojavljajo v Sloveniji. Tokrat bi predstavili bolezen erlihiozo, ki se v Sloveniji pojavlja predvsem pri psih, ki prihajajo iz tujine, verjetno bo zaradi podnebnih sprememb pojav okužb pogostejši tudi pri nas.

Erlihioza je bolezen, ki jo povzroča bakterija Erlichia canis, prenašalci so klopi. V Evropi je to klop vrste Rhipicephalus sanguineus, glavni rezervoar zanj so psi in divji kanidi (lisice, volkovi, šakali).

Bolezen lahko poteka v več oblikah; subklinične, akutne, asimptomatske in kronične. Najslabša prognoza je pri kronično bolnih psih.

Urška Petek - Erlihioza - Daktaridudu Wikimedia Commons https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Bakterija prehaja iz okuženega klopa že tri ure po ugrizu, čas od okužbe do pojava kliničnih znakov je od 1 do 4 tednov. Rhipicephalus sanguineus moški in ženska, foto: Daktaridudu Wikimedia Commons

Ob katerih znakih moramo biti pozorni in pomisliti na okužbo z erlihijo?

Hujšanje, izguba telesne teže in apetita, letargija in povišana telesna temperatura. Zaradi motenj v strjevanju krvi se lahko pojavijo krvavitve na koži, sluznicah, krvavitev iz nosu. Opazimo lahko povečane bezgavke, težave z očmi (konjunktivitis, uveitis in edem roženice). Manj pogosto so prisotni nevrološki znaki: krči, motnje v usklajenosti gibov in omrtvelost.

Ob pojavu katerega koli izmed teh znakov svetujemo obisk veterinarja, kjer se bo začela diagnostika. Močan sum na erlihiozo se pojavi ob dejstvu, če pes izvira ali je bil v preteklosti v kateri izmed držav, kjer je bakterija endemična – v Evropi predvsem državah ob Sredozemskem morju. To so Španija, Francija, Monako, Italija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Albanija, Grčija. Poleg teh še Portugalska, Srbija, Turčija, Ciper … V Sloveniji zaenkrat še ni bilo potrjene okužbe z E. canis – da bi bil pes samo v Sloveniji in bi se okužil, ampak so okužbe prisotne pri psih, ki pridejo z zgoraj naštetih področij.

Hujšanje, izguba telesne teže in apetita, letargija in povišana telesna temperatura. Zaradi motenj v strjevanju krvi se lahko pojavijo krvavitve na koži, sluznicah, krvavitev iz nosu.

Urška Petek - Erlihioza - ovčarji in sibirski haskiji so bolj občutljivi

Nemški ovčarji in sibirski haskiji so bolj občutljivi za hujši potek bolezni kot predstavniki drugih pasem.

Ob sumu na okužbo se odvzame kri in naredijo preiskave, s katerimi želimo potrditi prisotnost bakterije ali protiteles, ki kažejo na okužbo. Sama prisotnost protiteles ni zadosten razlog za zdravljenje, prisotni morajo biti značilni klinični znaki in odstopanja v krvni sliki. Priporoča se ponovno testiranje čez 7-14 dni, saj v primeru aktivne okužbe pride do povišanja nivoja protiteles.

Prav tako moramo ob potrditvi okužbe preveriti tudi morebitno sočasno okužbo z drugimi vektorsko prenosljivimi boleznimi (babezioza, hepatozoonoza …). Zelo specifičen test je PCR test krvnih in tkivnih vzorcev (vranica), ta test se priporoča tudi za krvodajalce.

Urška Petek - Erlihioza - možna je tudi okužba s transfuzijo krvi

Poleg okužbe preko vektorja je možna okužba s transfuzijo krvi, zato moramo biti pri izbiri krvodajalca pozorni tudi na okužbe z vektorskimi boleznimi.

Zdravljenje je dolgotrajna (vsaj 4-tedenska) terapija z antibiotikom, odvisno od poteka bolezni se doda še podporno zdravljenje – lahko je potrebna transfuzija zaradi močne anemije ali pomanjkanja trombocitov, lahko potrebuje podporo za ledvice ob poškodbi ledvic in podporo imunskemu sistemu.

Po zdravljenju je titer protiteles lahko daljše obdobje, tudi več let, zelo visok. Vendar to ne pomeni, da ne morejo ob ponovni okužbi spet zboleti.

Pri akutni erlihiozi se izboljšanje pokaže hitro, v enem do treh dneh, in prognoza pri tej obliki je dobra. Pri kronični obliki je smrtnost precej visoka in prognoza slaba.

Kot preventiva za vse bolezni, ki jih prenašajo klopi, se najbolje obnese kombinacija pregledovanja psov vsaj enkrat dnevno in uporaba proizvodov, ki klope odganjajo in ubijajo. Proizvodov je veliko, tako da lahko vsak skrbnik psa najde takšnega, ki ustreza njegovemu psu in življenjskemu slogu. V grobem delimo proizvode v tri skupine: ampule, ovratnice in tablete.

Ampule je potrebno nanašati enkrat mesečno na kožo, predvsem na področje vratu. Pri psih, ki so pogosto v vodi, je učinkovitost ampule zmanjšana in lahko deluje krajši čas, zato se za pse, ki so  velikokrat v vodi, za daljše obdobje svetuje uporaba drugih pripravkov.

Urška Petek -Erlihioza - Bakterija je endemična v Evropi predvsem v državah ob Sredozemskem morju

Bakterija je endemična – v Evropi predvsem države ob Sredozemskem morju.

Ovratnice morajo biti na psu ves čas, ne samo za čas aktivnosti v naravi. Ovratnica mora biti v stiku s kožo, ne sme biti preohlapna, saj drugače ne bo tako učinkovita. Za pse, ki so radi v vodi, moramo izbrati takšno ovratnico, ki ni strupena za vodne organizme. Ovratnice delujejo od 3 do 8 mesecev.

Tablete proti zunanjim zajedavcem lahko delujejo od 1 do 3 mesecev. Uporaba tablet je odsvetovana pri psih, ki imajo epileptične napade. Delovanje tablet je takšno, da se morajo zunanji zajedavci hraniti na gostitelju, da so izpostavljeni antiparazitiku, zato jih lahko še vedno najdemo prisesane. V tem primeru jih čim prej odstranimo.

ŌKAMI TRGOVINA –IZDELKI ZA PSE

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Vektorsko prenosljive bolezni

DOMAČA STRAN
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “PSI”

Avtor: Urška Petek, veterinarka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Pravilno gibanje jahačevih kolkov
Kako zahajati - podstavek ali brez?

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.