Kardiološke bolezni pri psih 1. del

Bolezni srca predstavljajo velik delež bolezni starejših živali in so pogosto tudi vzrok za smrt. Po podatkih naj bi imel vsak deseti pes, ki pride na pregled v veterinarsko ambulanto, bolezen srca – najpogosteje je to miksomatozna bolezen mitralne zaklopke, manj pogosta so dilatativna kardiomiopatija, subaortna stenoza ter pulmonalna stenoza.

Na hitro pojasnimo, kako srce sploh deluje in iz katerih delov je sestavljeno. Naloga srca je, da z utripanjem črpa kri. Desna stran srca skrbi za to, da gre kri v pljuča, kjer se oksigenira (odstrani se ogljikov dioksid in doda kisik), leva stran srca pa oskrbuje preostanek telesa, kjer se kisik in hranilne snovi s krvjo dostavijo v vsa tkiva, odstranijo pa se odvečni produkti.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Živali pri veterinarju – psi

Srce je votel mišični organ, ki ga mišična stena deli na levo in desno polovico. Sestavljeno je iz 4 votlin: zgornji dve sta levi in desni preddvor oz. atrij, spodnji dve pa levi in desni prekat oz. ventrikel. Da kri teče v tisto smer, kot mora, skrbijo zaklopke. Med preddvorom in prekatom so atrioventrikularne zaklopke, med srcem in žilami (aorto, pljučno arterijo) pa semilunarne zaklopke.

Na vseh omenjenih delih srca se lahko pojavijo napake, kar vodi v določene bolezni.

Miksomatozna bolezen atrioventrikularnih zaklopk

Ta bolezen je najpogostejša bolezen srca, saj je v 70  % bolezni srca to bolezen mitralne zaklopke. Je kronična in napredujoča bolezen, ki je značilna za pritlikave in majhne pasme starejših psov, v večini primerov se pojavi po 6. letu starosti, pri Cavalier King Charles španjelu in jazbečarju pa pogosto še prej.

Predisponirane pasme psov so kodri, pekinčani, Cavalier King Charles španjeli, čivave, jazbečarji, maltežani, pinči, mali angleški hrti, od večjih pa dobermani in nemški ovčarji. Bolezen je genetsko pogojena, zato se pri močno predisponiranih pasmah priporoča opraviti ultrazvočni pregled srca pred parjenjem ter se pse, ki so oboleli, izloča iz vzreje.

Mehanizem bolezni še ni popolnoma poznan, pride pa do sprememb na mitralni zaklopki (zaklopka med preddvorom in prekatom na levi strani srca), zaradi česar se kri vrača v levi preddvor, kar povzroča povečanje levega preddvora, nato spremembe tudi v prekatu in lahko vodi v odpoved srca. Bolezen je sprva brez kliničnih znakov in je lahko ugotovljena pri preventivnem pregledu pri veterinarju, kjer je ob osluškovanju srca slišen srčni šum. V tem primeru se svetuje specialistični pregled pri kardiologu, kjer se bo opravil ultrazvočni pregled srca in po potrebi tudi rentgensko slikanje prsnega koša.

Urška Petek - Cavalier King Charles španjel

Cavalier King Charles španjel je ena izmed pogosto predisponiranih pasem psov.

Ko bolezen napreduje, pa se pojavi kašelj, oteženo dihanje, pospešeno dihanje, šibkost, pes ne kaže želje po gibanju.

ŌKAMI TRGOVINA –IZDELKI ZA PSE

Po kardiološkem pregledu se bo, odvisno od napredovanja bolezni, predpisalo terapijo, ki je lahko sestavljena iz več različnih zdravil – od srčnih stimulansov, ki povečajo jakost krčenja srčne mišice in razširijo krvne žile, do zaviralcev encima angiotenzinske konvertaze, s čimer se zavira oženje krvnih žil. Del terapije so tudi diuretiki, ki odvajajo preveliko količino vode in znižujejo krvni tlak.

Pri prehrani je pomembno, da vsebuje manjšo količino natrija, obstajajo veterinarske diete, lahko se dodaja tudi različne prehranske dodatke, ki podpirajo delovanje kardiovaskularnega sistema: koencim Q10 (antioksidant, podpora metabolizmu energije) , vitamin E, L-karnitin (esencialna aminokislina, ki je odgovorna za produkcijo energije), tavrin (aminokislina, ki se v velikih količinah nahaja v srcu in je pomembna za normalno delovanje srca) in omega 3 maščobne kisline (lahko pomagajo stabilizirati srčno mišico, delujejo pa tudi protivnetno).

Urška Petek - vitamin E in omega 3 sta dobra podpora pri kardioloških boleznih

Vtamin E in omega 3 sta dobra podpora pri kardioloških boleznih

Zelo pomemben je nadzor uspešnosti terapije, po uvedbi se svetuje pregled krvi (predvsem delovanje ledvične funkcije) ter urina po dveh tednih, nato pa na 3–6 mesecev, po potrebi se meri tudi krvni tlak. Pregled pri kardiologu pa na 4–12 mesecev, odvisno od napredovanja bolezni in kliničnih znakov. Pomembno je tudi pozorno spremljanje živali doma – občasno je potrebno meriti frekvenco dihanja in pulza.

Bolezni ne moremo pozdraviti, lahko pa se s primerno terapijo upočasni napredovanje in blaži klinične znake. Z zgodnjim zdravljenjem lahko za več let podaljšamo življenje. Povprečna doba preživetja od postavitve diagnoze zgolj na podlagi slišanega srčnega šuma, brez klinični znakov, je 3–4 leta, ko pa se enkrat pojavijo znaki, pa je povprečen čas preživetja 12–18 mesecev.

Preventivni pregledi so izjemno pomembni, saj se ob kliničnem pregledu lahko posumi na bolezen, čeprav kliničnih znakov še ni.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Staranje psov 3. del – hipotioridizem pri psih

Urška Petek - osluškovanje srca

Osluškovanje srca.

DOMAČA STRAN
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “PSI”

Avtor: Urška Petek, veterinarka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Rebra, dihanje in povezava z gibalnim aparatom
Pristen stik kot pogoj za delo s konjem 2. del

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.