Staranje psov 3.del – hipotioridizem pri psih

Hipotiroidizem pomeni zmanjšano delovanje ščitnice, žleze z notranjim izločanjem, ki je locirana na vratu in skrbi za nastajanje dveh hormonov, in sicer tiroksina (T4) in trijodtironina (T3). Ščitnica vpliva na skoraj vse procese v organizmu, saj vpliva na metabolizem in s tem na delovanje srca in možganov, vpliva tudi na kožo, mišice in kosti.

V več kot 95 % primerov hipotiroidizma je vzrok uničenje ščitničnega tkiva (primarni hipotiroidizem), k čemur botrujeta dva vzroka. Limfocitni tiroiditis, ki je imunsko pogojen, in povzroči uničenje tkiva in s tem fibrozo ščitnice, ter idiopatska atrofija, kjer žlezno tkivo sčasoma nadomesti maščobno tkivo. 5 % vzrokov za hipotiroidizem pripisujejo redkim boleznim, ki prizadenejo ščitnico, med drugim tudi rak.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Erlihioza

Najpogosteje se bolezen pojavi pri psih v starosti 4-10 let, srednje velikih do večjih pasem.

Pogosteje se pojavlja pri zlatih prinašalcih, dobermanih, irskih setrih, jazbečarjih, koker španjelih in airedalskih terierjih.

Urška Petek - Hipotioridizem - Hrti

Hrti so pasma, za katero je značilna nižja vrednost ščitničnega hormona tudi pri zdravih živali. Foto: Urška Petek

Ker ima delovanje ščitnice vpliv na celoten organizem, so znaki pogosto zelo raznoliki in nespecifični. Najpogosteje se pojavijo:

  • pomanjkanje energije, apatija,

  • povečanje teže brez povečanja apetita,

  • hipotermija zaradi nezmožnosti ohranjanja normalne telesne temperature, zato psi iščejo toplejša mesta

  • spremembe na koži in dlaki: povečano izpadanje dlake, slabša rast dlake, slabša kakovost dlake, brezdlačna mesta na koži (pogosto simetrična na spodnjem delu telesa, stegnih, repu, spodnjem delu vratu …), lahko se pojavi hiperpigmentacija kože,

  • spremembe v obnašanju – psi se bojijo določenih stvari, ki se jih prej niso, burno odreagirajo na manj intenzivne dražljaje, so nervozni,

  • zadebelitev kože zaradi nalaganja glikozaminoglikanov v plasti kože – predvsem na obrazu, kar povzroči tipičen ”žalosten” izgled psa – očesne veke so povešene,

  • motnje v reprodukciji – pri samicah so lahko težave z gonitvijo, neplodnostjo, abortusi, pri samcih pa atrofija testisov in neplodnost,

  • redkeje se lahko pojavijo nevrološke motnje, kot je pojav megaezofagusa (razširitev požiralnika), paraliza larinksa, paraliza obraznih živcev in vestibularne bolezni.

ŌKAMI TRGOVINA –IZDELKI ZA PSE

Če se pojavi kateri izmed zgoraj opisanih znakov, se svetuje obisk veterinarja. Tam se po pregledu in odvzemu anamneze opravi pregled krvi, če je sum na hipotiroidizem, se pregledajo serumske koncentracije skupnega T4, prostega T4 in TSH (tiroideo stimulirajoči hormon) in protiteles, ki kažejo na tiroiditis. 

Hipotiroidizem je verjetno ena izmed pogosteje napačno postavljenih diagnoz pri psih, s tem mislimo, da se prehitro postavi ta diagnoza, tudi če pes nima tega obolenja. Veliko drugih bolezni ima podobne znake kot hipotiroidizem, nekatera zdravila lahko znižajo nivo ščitničnih hormonov v krvi, zato moramo za postavitev diagnoze opraviti vse priporočljive teste in jih interpretirati skupaj s kliničnimi znaki.

Nekatere pasme, recimo hrti, imajo pasemsko tipično nizke vrednoti T4, prav tako je pri polarskih pasmah, ki so v intenzivnem treningu, lahko znižane vrednosti. Pogosto je T4 znižan tudi zaradi drugih, ne-ščitničnih obolenjih, saj je zmanjšana koncentracija del fiziološkega odgovora na bolezen in v tem primeru moramo znati oceniti, ali je prisotna druga, ne-ščitnična bolezen ali ne.

Urška Petek - Hipotioridizem - Vpliva na težo

Značilnost hipotiroidizma je tudi, da se psi redijo kljub nepovečanemu apetitu.

Terapija je dnevno dodajanje sintetičnega ščitničnega hormona T4, ki je v veliki večini primerov doživljenjska. Spremljati je potrebno klinične znake hipotiroidizma, ki morajo v 1-2 mesecih po začetku terapije izginiti, potrebno je tudi kontrolirati serumske koncentracije T4, prvo spremljanje je 14 dni po začetku terapije. Ko je dosežen optimalni nadomestni odmerek, se opravlja pregled krvi vsakih 6-12 mesecev.

Če se klinični znaki ne izboljšajo, je potrebno preveriti koncentracijo hormonov v krvi, se pogovoriti s skrbnikom psa o načinu dajanja tablet in seveda, pomisliti tudi na to, da diagnoza ni bila pravilno postavljena.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Staranje psov 1.del – artritis

Urška Petek - Hipotioridizem - Brez energije

Za hipotiroidizem je značilno, da so psi brez energije in apatični.

Slovarček:

  • Fibroza: brazgotinjenje tkiva, kjer normalno tkivo organa nadomesti vezivo.

  • Hiperpigmentacija: potemnitev in zadebelitev kože.

DOMAČA STRAN
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “PSI”

Avtor: Urška Petek, veterinarka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Spolno vedenje mačk
Vzgoja reaktivnega psa

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.