Abscesi v kopitu

Absces v kopitu je nekakšen gnojni žepek, ki nastane med usnjico in steno kopita. Ob pojavu hujše oblike abscesa navadno mislimo, da si je konj močno poškodoval ali celo zlomil nogo. Bolečina je lahko tako močna, da konj sploh noče stopiti na kopito. Osebno se najpogosteje srečujem z abscesi pri rehabilitaciji različnih kopitnih deformacij, kjer se sprostijo (dolgotrajni) pritiski na mehka tkiva, kot na primer pri stisnjenih petah ipd. Opažam tudi, da se abscesi pogosteje pojavljajo ob določenih letnih časih, in sicer spomladi in jeseni. Verjetno imajo ob tem času bakterije več ustreznih pogojev, da najdejo pot v kopito. Sicer nisem veterinar, vendar bi si skozi izkušnje in opazovanja upala trditi, da je pojav abscesov povezan tako z mehaničnimi pritiski kot tudi z motnjami v prebavilih oziroma neravnovesjem črevesne mikroflore. Skozi pojav abcesov je narava našla način čiščenja, infekcij oziroma mrtvega tkiva, ki ga je potrebno izločiti iz telesa.

Neja Magdalenc - abscesi v kopitu - tipična odprtina kjer absces pride na površje

Tipična odprtina na svitku, kjer je iz kopitne kapsule prodrl zelo velik absces. Narava vedno najde najboljšo pot, saj je takšna odprtina varna pred vdorom umazanije in omogoča najbolj optimalno rehabilitacijo kopitne strukture.

Močno šepanje lahko spremljajo tudi oteklina, ki se navadno nahaja okoli biclja ali dlje po nogi, toplo kopito in pulzacija. Vse je odvisno od lokacije in velikosti abcesa. Tudi šepanje ni vedno prisotno, saj konji zelo različno reagirajo in včasih absces odkrijemo šele, ko pride čas za korekcijo kopit. V vsakem primeru večinoma ne gre za nevarno obolenje, seveda če ne pride do komplikacij, kot je lahko na primer sepsa na kosti ipd. Načeloma je pomembno, da gre ognojek čim prej ven, kar je odvisno od več pogojev.

Veliko veterinarjev in kovačev najrajši v kopito zvrtajo luknjo in s tem nemudoma sprostijo pritisk ter naredijo pot, da gnoj steče ven. Takšno dejanje je lahko hitro učinkovito, vendar je po mojem mnenju preveč invazivno in lahko zakomplicira nadaljnje zdravljenje. Izredno težko je najti točno lokacijo abscesa, zato je umetna poškodba v strukturi kopita po navadi zelo velika.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Bolezni kopit in kako jih preprečiti

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Takšna luknja med drugim predstavlja priložnost za vdor različnih umazanij in drugih tujkov v občutljivo notranjost kopita. V več kot desetih letih rednega srečevanja z različnimi oblikami abscesov v kopitih nam jih je vedno uspelo rešiti na naraven način.

Seveda če le ni bil razlog za nastanek abscesa tujek v kopitu, kot na primer trska, žebelj ipd. V takem primeru je po vsej verjetnosti potrebno kopito odpreti in dražeč predmet odstraniti.

Neja Magdalenc - abscesi v kopitu - konj zaradi abscesa ne stopi na nogo

Seveda če le ni bil razlog za nastanek abscesa tujek v kopitu, kot na primer trska, žebelj ipd. V takem primeru je po vsej verjetnosti potrebno kopito odpreti in dražeč predmet odstraniti.

Pri pojavu abscesa zato večinoma ne potrebujemo veterinarske oskrbe. Izredno učinkovit recept za pomoč pri nastanku abscesov je namakanje kopita v mešanico vode in kisa, v razmerju približno 10% kisa in 90% vode. Osebno najrajši uporabljam naravni jabolčni kis, nekateri pa celo zavijejo kopito kar naravnost v liste kislega zelja. Za namakanje obstajajo celo temu namenjeni gumijasti čeveljčki, lahko pa se znajdete tudi sami in konju s pomočjo plastične otroške plenice in močnega lepilnega traku, čeveljček kar sami skrojite. Pomembno je le, da ste pazljivi in pustite dovolj prostora za tekočino ter da traku okoli noge ne stisnete pretirano.

Čeveljček je potrebno vsakodnevno očistiti in preveriti, če je absces že prodrl na plano. Namakanje ne sme trajati predolgo, sigurno ne več kot tri dni skupaj, saj mora imeti kopito vmes možnost da zadiha. Večina konj se zaradi močnega pritiska in bolečine sploh ne želi kaj dosti premikati, vendar je na žalost skoraj nujno, da konja vsaj malo spodbujamo h gibanju. Tako se bo s pomočjo kopitnega mehanizma, gnoj hitreje premaknil naprej, po poti proti najbolj optimalnemu izhodu.

Neja Magdalenc - abscesi v kopitu - doma narejen čevelj zaščiti kopito

Doma narejen čeveljček je poceni in dobra rešitev za namakanje kopita.

Ponavadi splošno počutje konja pri pojavu abscesa, razen močne bolečine, večinoma ni slabo. Vendar če konj izgeda zelo apatičen in bolan, je dobro, da mu izmerimo temperaturo in za vsak slučaj pokličemo veterinarja. Včasih je pri pogostem pojavu abscesov na istem kopitu potrebno narediti rentgensko sliko, da se preveri, če je notri skrit kakšen tujek in če lahko odkrijemo možen vzrok draženja oziroma hujšo poškodbo. Pomembno je tudi, da konju priskrbimo ustrezno prehransko podporo za čiščenje organizma in redno strokovno oskrbo kopit, ki pomaga pri vzpostavljanju uravnotežene oblike kopita.

Pri presoji resnosti situacije precej odtehta, če konja dlje časa podrobno opazujemo in začutimo, kaj nam pokaže njegovo vedenje. Abscesi v kopitu so lahko znak zdravljenja in čiščenja organizma, kar pomeni, da lahko spremljajo napredek v pravo smer, če se le konjevo splošno zdravstveno stanje, gibanje in vedenje po pojavu abscesa izboljšuje.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Razpoke in mehanske poškodbe kopit

Neja Magdalenc - abscesi v kopitu - ostanki na delu kopitnih zagozd

Primer ostanka manjših abscesov na področju kopitnih zagozd, ki so nastali zaradi stalnih pritiskov preraslih zagozd v mehko tkivo. Zaradi takšnih abscesov, ki so na tem področju zelo pogosti, velikokrat konj niti ne šepa, čeprav mu je verjetno pri hoji izredno neudobno.

Izredno učinkovit recept za pomoč pri nastanku abscesov je namakanje kopita v mešanico vode in kisa, v razmerju približno 10% kisa in 90% vode.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Neja Magdalenc, akademska kiparka in inštruktorica

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Praktična izvedba uvajanja konja v čredo – 2. del
Staranje psov 2. del - kronična bolezen ledvic pri psih

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.