Bradata agama

Bradata agama je precej priljubljena pri ljubiteljih kuščarjev. Izvirajo iz osrednje Avstralije, iz puščavskega, (pol)puščavskega in savanskega okolja. Med poletjem so bolj aktivni zjutraj in pozno popoldan, vroči del dneva preživijo v senčnih delih. Avstralija je v drugi polovici 20. stoletja prepovedala prodajo in izvoz divjih agam kot hišnih ljubljenčkov. Ker so nekaj agam kljub prepovedi pretihotapili v tujino, so se bradate agame kot ljubljenčki razširile po celem svetu. Vse današnje agame, ki so vzrejene v ujetništvu, so potomci teh živali.

Agame imajo veliko glavo trikotne oblike in sploščeno telo, s katerim se v čim večji površini dotika tal, kadar leži – to je pomembno za ohranjanje telesne temperature, saj nima stalne tel. temperature, ampak toploto dobiva iz okolice.

 Rep je dolg, skoraj takšne dolžine kot glava in telo skupaj. Z njim ohranja ravnotežje. Dosežejo lahko velikost do 60 cm v dolžino. Od glave do repa je posejana z vrsto bodic, ki izgledajo ostrejše, kot so v resnici – z njimi nakazuje plenilcem, da ni okusna.

Bradate agame za dihanje in premikanje telesa uporabljajo iste medrebrne mišice, zato med tekom prenehajo dihati.

V naravi agame živijo v toplem, (pol)puščavskem okolju, zato jim moramo zagotoviti takšne pogoje tudi v ujetništvu. Navadno so nastanjene v terariju, ki čim bolj posnema njihovo naravno okolje. Kot podlaga se najbolje obnesejo naravni materiali, kot so pesek, posušene korenine, sukulenti in šotni mah.

V terariju naj bo dovolj vej in vejic, po katerih bo lahko plezala in si poiskala zavetje. Terarij naj bo v mirnejšem okolju, vendar ne izoliran, saj so agame družabne živali. V terariju naj bosta tudi posodi za hrano in vodo, oboje dnevno menjavamo in očistimo.

Urška Petek - bradata agama - primeren terarij

Terarij mora biti primerno opremljen z različimi vejami, po katerih lahko agame plezajo. Foto Nina Čeh.

Bradate agame so primarno dnevne živali, v naravi so sicer zunaj opažene tudi ponoči, vendar predvsem po vročih dneh, ko se ozračje šele zvečer toliko ohladi, da je primerno zanje.  Dnevna temperatura terarija mora biti 32 °C, nočna 20 °C, temperatura vroče točke med 35 in 40 °C .

Najboljšo osvetlitev zagotovimo s kombinacijo UVA in UVB žarnice, ki ju moramo menjavati po navodilih proizvajalca. Poleti lahko terarij postavimo tako, da zagotovimo neposredno sončno svetlobo, vendar mora biti v terariju sončen in senčnat del. Za zagotavljanje primerne temperature je najbolje, da to nadzorujemo s termometrom.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Kuščarji

So vsejede živali, v naravi se prehranjujejo z različnimi žuželkami in rastlinami, listjem in cvetjem. Prehrana mladih živali temelji predvsem na žuželkah (črički, murni, kobilice), odrasli jedo večinoma rastlinsko hrano, občasno jim kot posladek ponudimo kakšnega črička ali kobilico.

Primerna rastlinska prehrana so zelišča (rman, detelja, trpotec, regrat, radič), zelenjava (travnati del peteršilja in korenja, bučke, kumare, cvetje, sadje). Potrebno je dodajati vitaminsko mineralno mešanico, kot vir kalcija se lahko uporablja nastrgana sipina kost.

ŌKAMI TRGOVINA – KNJIGARNA

V hladnejšem delu leta pri agamah poteka prezimovanje oz. brumacija. Pred brumacijo moramo poskrbeti, da se odpravijo zajedavci in preveriti, da je agama zdrava in v primerni kondiciji. Preden se začne zniževati temperatura, začnemo z zmanjševanjem hranjenja, živali ponudimo vodno kopel. Čas osvetljevanja se zmanjša na 8 ur dnevno, zniža oz. kasneje se izklopijo grelci, da postane terarij hladen in temen.

Živali v tem času ne spijo popolnoma, ampak so precej manj aktivne in ješče. Dnevna temperatura v terariju naj bo med 20 in 24 °C, nočna med 15 in 18°C. Po 8-10 tednih začnemo s postopnim ogrevanjem in osvetlitvijo ter hranjenjem. Z brumacijo se ohranja zdravje agam in dolgoživost, in hkrati se spodbuja razmnoževanje.

Urška Petek - bradata agama - peščena podlaga

Najprimernejša podlaga v terariju je peščena.

Bradata agama spada med manj zahtevne vrste kuščarjev in je odlična izbira za prvega kuščarja. So družabne, rade raziskujejo okolico v stanovanju. Vsekakor priporočamo nakup pri odgovornem vzreditelju, ki bo podal pravilne informacije glede oskrbe.

Med najpogostejše veterinarske težave spadajo:

  • metabolna bolezen kosti

  • infekcijski stomatits

  • okužbe s paraziti

  • respiratorna obolenja

  • adenovirusne okužbe

Urška Petek - bradata agama - odgovorna vzreja

Pomembno je, da se za nakup bradate agame odločimo pri odgovornem vzreditelju. Foto Nina Čeh

Metabolna bolezen kosti se najpogosteje pojavi pri mladih, odraščajočih živalih, ki imajo neprimerno prehrano in napačen oz. neprimeren vir svetlobe oz. režim osvetljevanja. Nastane zaradi pomanjkanja kalcija, nepravilnega razmerja med kalcijem in fosforjem ter pomanjkanja vitamina D3. Kalcij je nujno potreben za pravilno rast kosti, delovanje mišic in strjevanje krvi. Ob pomanjkanju v prehrani, se kalcij resorbira iz kosti. Pojavi se razmehčanje kosti, ki se kaže kot: mehke kosti spodnje čeljusti, zlom kosti, otekle okončine, ukrivljena hrbtenica, deformirana čeljust, paraliza okončin, lahko pride tudi do pogina.  Po posvetu z veterinarjem je potrebno urediti pogoje, v katerih agama živi, v hudih primerih je potrebna terapija z dodajanjem kalcija in obsevanje z UV svetlobo.

Stomatits je obolenje ustne votline, ki se lahko pojavi kot krvavitev na ustni sluznici, vnetje dlesni, zadebelitev oz. oteklina dlesni. Ob pojavu katerega izmed zgoraj opisanih znakov, je potreben obisk pri veterinarju.

Adenovirusna okužba se kaže kot šibkost živali, zmanjšan apetit, povzroči hepatitis in vnetje prebavnega trakta, pogosto tudi hiter pogin.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Kopenske želve

Okužbe s paraziti lahko povzročijo hujšanje in drisko, vendar so lahko čisto asimptomatske in se jih opazi ob letnem pregledu, ko se poleg pregleda živali opravi tudi parazitološka preiskava blata, pred brumacijo. Če je potrebno, se žival tretira z antiparazitiki.

Če agama živi v neprimernem okolju, nima pravilne prehrane oz. so drugi stresni dejavniki, se lahko razvijejo respiratorne težave. Pojavi se lahko kihanje, izcedek iz oči ali nosu, pojav ”mehurčkov” iz nosu, pohitreno in plitvo dihanje. Če se pojavi dihanje z odprtimi usti, zmanjšan apetit in zmanjšana živahnost, lahko to nakazuje na pljučnico. Ob prvem pojavu zgoraj opisanih znakov je nujen pregled pri veterinarju.

Ob kakršnem koli odstopanju od normalnega obnašanja je potreben posvet z veterinarjem specialistom.

HOME
ŽIVALSKI SOPOTNIKI
MALI SESALCI IN EKSOTIČNE ŽIVALI

Avtor: Urška Petek, veterinarka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Lame, alpake in ostali sorodniki kamel
Praktična izvedba uvajanja konja v čredo – 1. del

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.