Kaj potrebujejo mladički?

Prihod mladička je čaroben čas. Mala, ljubka kepica, ki je odvisna od nas, ki nam sledi in zaupa, nas navdaja z veseljem in srečo. Vsaj dokler ne zraste. Takrat mnogo skrbnikov ugotovi, da je pes zahteven, težaven, hiperaktiven, pogosto celo bolj, kot so ga pripravljeni ali sposobni obvladati. Kaj se je torej zgodilo? Kje je šlo narobe? Kako se je mala kosmata kepica sreče razvila v neubogljivega, problematičnega psa?

Psi se ne rodijo problematični. Seveda ima, tako kot pri vsem v naravi, nekaj vloge genetika. Če kupimo psa iz slabe vzreje, od slabega vzreditelja, slabih razmer, kjer je pasja mama v slabih pogojih, potem seveda lahko pričakujemo, da bodo imeli njeni mladički težave. Ne samo zaradi slabih genov, ampak tudi zaradi neprimernega ravnanja z njimi v njihovem najobčutljivejšem času življenja.

Prvi in pogosto najpomembnejši korak, ki ga lahko skrbnik psa naredi je, da poskrbi, da je pes iz dobre vzreje oziroma vzgojen v dobrih pogojih. Pozorni moramo biti, da vzreditelj ali zavetišče s psi ravna tako, kot bi z njim ravnali mi in jih ima v podobnih pogojih, kot jih bo imel mladiček pri nas.

Petra Mohar - kaj potrebujejo mladički - odraščanje je odvisno od podedovanih lastnosti in vzgoje

V kakšnega psa bo odrasel naš mladiček, je odvisno od podedovanih lastnosti in vzgoje.

Ko imate enkrat doma mladička, morate razumeti, da ste domov pripeljali majhno, nebogljeno bitje, ki je popolnoma odvisno od vas in se šele razvija. Pripeljali ste mladička, ki je na razvojni stopnji dve ali tri leta starega človeškega otroka. Tako kot je verjetno vsem jasno, da je skrb za majhnega otroka zahtevna, da zahteva veliko prilagajanja, odrekanja in sprememb v našem življenju, tako nam zdrava kmečka logika pove, da enako velja za živalskega mladiča.

To pomeni, da od mladička ne moremo pričakovati enake zmogljivosti, kot jo imajo odrasli psi. Napisano se sliši zelo smiselno, vendar so pričakovanja skrbnikov mladičkov pogosto grozljivo visoka, kar neizogibno vodi v razočaranje in težave ne samo na začetku skupne poti, ampak skozi celo življenje psa.

Ko imate enkrat doma mladička, morate razumeti, da ste domov pripeljali majhno, nebogljeno bitje, ki je popolnoma odvisno od vas in se šele razvija. Pripeljali ste mladička, ki je na razvojni stopnji dve ali tri leta starega človeškega otroka. Tako

Petra Mohar - kaj potrebujejo mladički - ločitev od mame

Ločitev od mame in prihod v nov dom je lahko za mladička zelo težka izkušnja.

Previsoka pričakovanja in preobremenjevanje

Pasji mladiček je točno to – mladiček. Vaš mladiček šele odrašča in še nima dokončno razvite sposobnosti regulacije izločanja urina in blata. Ne glede na metodo učenja je to fiziološki proces, ki je odvisen od odraščanja in le-ta sposobnost se razvije šele z določeno starostjo. Mladiček, ki smo ga ravnokar pripeljali domov, fizično še ni sposoben zadrževati izločanja urina in blata. Psi se rodijo s podzavestnim zavedanjem, da je treba domače okolje ohraniti čisto. Zato so sistematični treningi navajanja na čistočo nepotrebni. Kar mladički potrebujejo, je možnost izhoda za izločanje takrat, ko le-to potrebujejo.

Mladički nimajo dokončno razvitih kosti in mišične mase. Mišična masa se razvija počasi, s počasno hojo (ne s tekom ali skakanjem). Zato je popolnoma nerazumno od mladička pričakovati, da bo sposoben z nami hoditi na dolge sprehode ali celo teči ob kolesu. Mladička prvih nekaj mesecev vodimo le na kratke, nekaj minut dolge sprehode, kjer mu pustimo, da se giblje s svojo hitrostjo, premaguje ovire, ki si jih sam izbere in se ustavi tam in tolikokrat kot si sam želi.

Petra Mohar - kaj potrebujejo mladički - dolg fizični napor je za mladička lahko preveč

Ure dolgi sprehodi in neprestana igra so za mladičke prezahtevni.

Čeprav drži, da se mladiček uči o nas in našem okolju od tistega trenutka dalje, ko ga pripeljemo v naš dom, je to učenje drugačno od učenja poslušnosti. Vsi psi, pravzaprav vse živali in ljudje, se učijo vsak dan, vsako uro, vsak trenutek. Vsak dogodek v našem življenju pomeni novo izkušnjo, novo informacijo in s tem spremembo zapisa v možganih. V novem domu mladička obdaja kup novih vonjav, zvokov, ljudi, psov in pravil. Njegovi možgani so obremenjeni z razvrščanjem vseh teh informacij v varne, nevarne, prijetne in neprijetne.

Vse te informacije se poskušajo urediti v neko smiselno celoto. Poleg teh obremenitev, njihovi možgani še niso sposobni koncentracije za daljši čas. Tako kot majhni otroci so tudi pasji mladički sposobni ohraniti pozornost le zelo kratek, omejen čas. Odvisno od starosti, je to od nekaj sekund do nekaj minut. Zato je za mladičke učenje pasje poslušnosti v pasji šoli, kjer se od njih zahteva, da bodo pridni celo uro, odločno preveč.

PRIPOROČAMO POVEZANI PRISPEVEK: Priprave na prihod mladička.

ŌKAMI TRGOVINA –IZDELKI ZA PSE

Vsi, ki opazujemo mladičke, se pogosto zabavamo ob njihovem nerodnem kobacanju in prevračanju. Vsi podzavestno vemo, da je to posledica nerazvitosti telesa, vendar ta podatek običajno zanemarimo. Zanemarimo dejstvo, da mladički potrebujejo čas, neravno podlago, premagovanje raličnih ovir v svojem tempu, da razvijejo dobro koordinacijo, ravnotežje in občutek za lastno telo.

Ne pustimo jim, da vijugajo in plezajo čez in pod vejevje, zidove, grmovje, omare, kavče ali postelje. Ne pustimo jim, da preizkušajo svoje sposobnosti in razvijajo svoje telo. Namesto tega morajo hoditi z nami, v ravni liniji, po asfaltu, kolovozu ali gozdni poti, kjer razvijajo samo mišice, ki so odgovorne za hitro premagovanje razdalj. Zanemarjamo očitno dejstvo, da sta dober občutek za lastno telo in samozavest našega psa neločljivo povezana.

Petra Mohar - kaj potrebujejo mladički - mladičku moramo pustiti raziskovanje v svojem tempu

Če želimo imeti vzgojenega psa, ki se je sposoben spopadati s stresom našega modernega življenja, mu moramo pustiti, da raziskuje okolje na svoj način in v svojem tempu.

Kaj torej potrebuje pasji mladiček?

Fizično preobremenjevanje lahko močno poškoduje gibalni sistem (kosti in mišice) in vodi v dolgotrajne težave in bolečine. Čustveno in čutno preobremenjevanje lahko poškoduje možgane in vodi v kasnejše tako imenovane vedenjske težave.

Prva in najpomembnejša mladičkova potreba, ki jo moramo izpolniti, je varnost. V vseh mogočih pogledih in z vseh mogočih zornih kotov. Mladiček se mora ob nas počutiti varnega. To ni samo varnost pred vsiljivostjo tujih ljudi in psov. Varno se mora počutiti tudi ob nas, kar pomeni, da moramo biti predvidljivi. Kakršnokoli kaznovanje in negodovanje odpade, saj s tem v mladička vgrajujemo negotovost in nezaupanje.

Telo in možgani odraščajočega psa se razvijajo z veliko hitrostjo, zato potrebujejo veliko spanja. Mladički morajo spati med 18 in 20 ur na dan, po bolj napornem dnevu tudi več. Za kakovostno spanje potrebujejo bližino drugega živega bitja, naj bodo to ljudje ali drugi psi. Nekoga, ki zagotavlja varnost, da lahko malček v miru zaspi. Premalo spanja vodi v vedenjske težave, kot je na primer prekomerno grizenje in uničevanje ali obsesivno lizanje.

Petra Mohar - kaj potrebujejo mladički - mladički potrebujejo varnost in bližino drugega bitja

Za kvaliteten spanec potrebujejo mladički varno bližino drugega bitja, tako podnevi kot ponoči.

Zaradi hitro razvijajočega se telesa in možganov, potrebujejo veliko manjših obrokov hrane. Čez dan jim moramo nuditi najmanj pet obrokov, če se da, tudi več. Sveža voda mora biti vedno na razpolago in mladičku (ali kateremukoli drugemu psu) dostopa do nje nikoli ne omejujemo. Ne ponoči, ne podnevi. Iz tega sledi, da potrebujejo tudi mnogo kratkih izhodov, namenjenih predvsem lulanju, kakanju in spoznavanju neposredne okolice doma.

Vsekakor moramo mladičku omogočiti iztrebljanje po vsakem spanju, hranjenju in vznemirjenju. Kratek sprehod za štiri mesece starega mladička pomeni približno 15 minut. Z vsakim novim dopolnjenim mesecem starosti lahko sprehod podaljšamo za približno pet minut. Seveda je dejanska dolžina sprehoda odvisna od velikosti in karakterja mladička, zato je pomembno, da ga opazujemo in sprehod zaključimo, preden postane zanj prenaporen.

Petra Mohar - kaj potrebujejo mladički - odrasli psi so mentorji mladičku

Odrasli, stabilni in lepo vzgojeni psi so za našega mladička pomemben vzor

Psi so družabna bitja in celo življenje potrebujejo stik s pripadniki svoje vrste. Predvsem je to pomembno za mladičke, ki svoje družabne sposobnosti šele razvijajo. Kljub temu s srečevanjem vrstnikov in divjo igro ne smemo pretiravati.

Primerna igra traja nekaj minut, z vmesnimi premori. Vsako igro, pravzaprav vsako interakcijo z drugimi psi in ljudmi, moramo vedno spremljati in po potrebi omejevati. Poleg igre z drugimi mladički je izjemno pomembno tudi druženje z odraslimi, stabilnimi, primerno vzgojenimi psi, saj se od njih najlažje naučijo pravil lepega obnašanja.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Temeljna oskrba psov.

Izhodi v svet niso namenjeni samo izločanju in igri z vrstniki. Mladičku moramo omogočiti tudi raziskovanje, opazovanje, preizkušanje, okušanje in mu nuditi možnost izbire. Možnost izbire ne pomeni, da pustimo, da mladiček vedno in povsod počne, kar se mu zahoče.

Za zdrav razvoj jim moramo znotraj varnih okvirjev dopustnega, varnega in sprejemljivega omogočiti, da imajo vsaj nekaj vpliva na to, kam bodo šli, kje bodo lulali, kdaj se bodo ustavili, kaj bodo povohali in koga bodo pozdravili.

Petra Mohar - kaj potrebujejo mladički - igra z vrstniki

Igro z vrstniki moramo vedno spremljati in po potrebi tudi prekiniti.

Mladički za zdrav razvoj potrebujejo predvsem varnost, družbo, možnost raziskovanja in opazovanja v lastnem tempu ter možnost izbire. Zanje ni primerno učenje poslušnosti, jeza in kaznovanje. Prav tako niso primerne množice in hrup.

DOMAČA STRAN
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “PSI”

Avtor: Petra Mohar, biologinja in svetovalka za vedenje psov

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Kopenske želve
Priprave na prihod pasjega mladička

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.