Kako prepoznati artritis pri mačkah in jim prilagoditi okolje

Artritis pomeni vnetje sklepov in je najpogostejša zdravstvena tegoba, ki spremlja mačke. Je prisotna bolečina v sklepu bodisi v določenih položajih, gibih bodisi ves čas, ki so lahko posledica najpogosteje starosti, nato načina življenja s premalo gibanja in debelosti, poškodb, kot so zlomi ali  amputacije, bolezni (akromegalija*) ter genetike, ki so ji podvržene pasme, kot so maine coon, abesinka, burmanka in škotska klapouhka.

Pšenica Kovačič - prepoznati artritis pri mački - primerjava med zdravim in obolelim sklepom

Starejša raziskava iz leta 2002 je pokazala da ima približno 90 % mačk, nad 12 let, bolezni degeneracije sklepov. Ne glede na visok odstotek obolelih mačk, je ta še vedno nepravočasno ali celo nediagnosticiran in neprimerno zdravljen ali nezdravljen. Najbolj so prizadeti sklepi okončin, kot so ramena, komolca, kolki, kolena in gležnji. Pri mačkah največkrat govorimo o osteoartritisu, kjer se sklepni hrustanec obrabi, nato vname.

Uporaba sklepov povzroča nelagodje ali bolečino in stalne poškodbe sklepa ter njegove okolice. Zaradi obrabe hrustanca in manka sinovijalne tekočine, ki je v sklepu ter podmazuje drsenje kosti drugo ob drugo, se začne podirati biomehanika gibanja. Vzvodi za ustvarjanje mehanične sile za gibanje so poškodovani in posledično manj funkcionalni. To prepoznamo kot omejitev gibov, gibanja in gibljivosti.

Posvet pri veterinarju je obvezen, da lahko oceni stanje mačke, stopnjo artritisa in predlaga zdravljenje, bodisi z operacijo, zdravili, bolečinsko terapijo, s prehranskimi dodatki bodisi z manualnimi terapijami.

KLUKOZAMIN ZA MAČKE

VEDENJSKI ZNAKI

Pšenica Kovačič - prepoznati artritis pri mački - subtilno izražanje bolečine

Mačke lahko zelo subtilno izražajo bolečino.

Znaki za prepoznavanje bolečine so poleg zmanjšane mobilnosti opazni še na nižji stopnji aktivnosti, upadu samonege in odzivih.
 • Položaj telesa
  Pogosta je asimetrija v stoječem ali sedečem položaju, ležanje je lahko samo na določenih delih telesa ali strani telesa. Določenih udov se zaradi nelagodja in bolečine ne obremenjuje ali ne potiska v podlago.

 • Gibanje
  Neuporaba ali obremenjevanje udov vodi v upad gibalnih sposobnosti, kot so težje vstajanje, krajši koraki, hoja po stopnicah, tek, plezanje, skakanje, posledično neuporaba višjih površin, stranišča in ozkih prehodov, kot so na primer mačja vratca.

  Neuporaba stranišča je lahko iz večih razlogov: stranišče je predaleč, izločanje v stranišču je neudobno ali inkontinenca zaradi pritiska ali degeneracije artritičnih sklepov.

 • Aktivnosti
  Upadejo tudi aktivnosti, kot so igra, ravs, lov in raziskovanje. Spremeni se tudi toleranca do dotikov in drugih družabnih aktivnosti. Poveča se pa čas počivanja in spanja na nižje ter lažje dostopnih mestih.

 • Samonega
  Zaradi zmanjšanja gibljivosti je samonega otežkočena. Tu je govora o samonegi dlake, kateri mačka posveti kar precej časa, lahko kar do šest ur. Lahko pa si pretirano neguje, oz. liže boleča mesta. Brušenje krempljev lahko predstavlja kar precejšen izziv, kajti zatikanje krempljev in pretegovanje telesa nista več prijetni opravili.

 • Vokalizacija
  Jok, pihanje ali renčanje ob rokovanju, bodisi dvigovanju bodisi dotikanju.

 • Drugi vizualni znaki
  Poleg slabega negovanja kožuha in krempljev so lahko zaradi preobremenitve drugi deli telesa, predvsem sklepi, otečeni oz. povečani, brezdlačni deli na telesu ter ožuljnine.

Mačke lahko s pravilno oskrbo kljub bolezni živijo srečno in polno življenje.

Preden mačke pokažejo bolečino, iznajdejo načine shajanja z njo.

PRILAGODITVE V OKOLJU

Prilagoditve v okolju so priporočljive povsod, kjer se mačka giblje. Eden izmed takšnih ukrepov je pomnožitev. To pomeni, da ima mačka v vsaki sobi, kjer se veliko zadržuje, ležišče, vodni vir, hranilno postajo, toaleto in praskalnik. Ti pripomočki naj bodo razpršeni po sobi z vsaj enometrskim razmikom.

Mačke so zelo čiste živeli in se izogibajo pitja, prehranjevanja ter iztrebljanja na isti točki. Ločeni pripomočki so smiselni v večmačjem ali večživalskem domu. Dostop do dobrin naj bo enostaven. Umaknimo nepotrebne prepreke in stresorje ali približajmo, oz. znižajmo dobrine.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Mačje dobrine

ŌKAMI TRGOVINA – IZDELKI ZA MAČKE
Pšenica Kovačič - prepoznati artritis pri mački - dobrine naj bodo prosto dostopne

Dobrine naj bodo prosto dostopne, brez stresorjev.

 1. Hrana in voda

Posodi za hrano in vodo naj bosta dvignjeni (ter medsebojno ločeni), da se mački ni treba sklanjati in tako vztrajati v prisilnih ter bolečih držah.

Izjema so t. i. puzzel hranilke, ki so plastične ali doma narejene iz kartona in papirja. Interaktivno hranjenje se priporoča večkrat dnevno. Za boljšo prebavo in ohranjanje primerne telesne teže razdelimo hrano na več manjših porcij čez dan (vsaj tri, pa tudi do deset). Z jedilno žlico lahko doziramo količino obroka. Hrana naj bo uravnotežena ali dietna, kar je odvisno od strokovnega nasveta veterinarja ali nutricista. Ne pozabimo na raznovrstnost v vonju, okusu, teksturi in obliki.

 1. Stranišče

V izogib neudobnim gibom in položajem naj bo toaleta odprta, res velika ter z nižjim dostopom. Ostale stranice naj bodo višje za zaščito prostora pred morebitnimi nezgodami. Če je mogoče, naredimo dve vstopno-izstopni točki.

Pesek naj bo čim bolj naraven, fin, mehak, neodišavljen, neprašen, po možnosti tudi neglinen, predvsem za mačke, ki imajo težave z dihali. Za inkontinentne mačke lahko pohištvo zaščitite s plastično podlogo in nanjo položite plenično podlogo.

 1. Ležišče

Ležišča naj bodo mehka, udobna in topla. Uporabite lahko tudi grelne blazine. Predvsem pa naj bodo nameščena na vseh površinah, ki so mački pomembne, četudi jih tam v mladosti ni potreboval, kot so okenske police, na radiatorju, na vaši mizi …

Prav tako  naj bodo velika, da si lahko mačka sama izbere položaj, v katerem bo počivala in ne da ji ga narekuje oblika ter velikost ležišča.

 1. Praskalne površine

Za nego krempljev, pretegovanje in komunikacijo so praskalne površine bolj bistvenega pomena, kot si mislimo.

Praskalne prilagoditve so več praskalnikov pod kotom in v vodoravnem položaju, saj je navpično praskanje včasih oteženo.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Artritis pri mačkah – veterinarski prispevek

 1. Plezanje in razgledovanje

Pristavimo več vmesnih hodnih ali nižjih ploskev (pohištva), da se razgibajo na poti do najljubše razgledne točke.

Dostop lahko uredimo tudi s premiki pohištva, da se pridobi še kakšna pot. Do najljubših mest, npr. okenske police, dodamo več vmesnih elementov, pručke, mačje stopničke ali poličke. Znižamo dostope, oz. damo dobrine nižje na doseg mačke ali ji omogočimo novo plezalnico in razgledovalnico.

Pšenica Kovačič - prepoznati artritis pri mački - premiki pohištva

Površine lahko prilagodimo in naredimo bolj dostopne tudi s premiki pohištva.

 1. Talna površina

Okoli dobrin je priporočljivo postaviti nedrsečo podlago v izogib nesproščenemu gibanju in zdrsom.

 1. Nega in manualne terapije

Česanje in pregled mačke lahko združimo z masažo, ki blagodejno vpliva na telo ter dobro počutje. Za zdravstveno stanje se posvetujemo z veterinarjem oz. s strokovnjakom za manualne terapije, kot so akupunktura, fizioterapija in masaža.

 1. Miselni, gibalni in čutni izzivi

S primernimi  postavitvami v položaje in telovadbo lahko ohranimo gibljivost ter popravljamo asimetrijo. Popraviti stanja ne moremo, lahko ga le upočasnimo in ojačamo. Zato z gibalno enostavnejšimi trikci lahko telovadimo in hkrati urimo možgančke.

Za popestritev mačjih čutil hrano in/ali mačja zelišča skrivamo po stanovanju, da jih mačka išče ter najde. Tako ohranja svojo psiho-fizično kondicijo in zadovoljstvo.

Pšenica Kovačič - prepoznati artritis pri mački - miselni, gibalni in čutni izzivi

Pšenica Kovačič: Miselni, gibalni in čutni izzivi.

 1. Stik z naravo

Mački pripada varen stik z naravo. To ji lahko omogočimo v mačjetesnem ali mačjevarnem oknu, na balkonu, atriju, vrtu ali sprehodu po mačje.

Prilagoditev okolja je izjemno pomemben del kvalitete življenja z artritisom, a mora biti v kombinaciji veterinarske oskrbe in zdravega življenjskega sloga, kot sta gibanje ter uravnotežena prehrana.

Pšenica Kovačič - prepoznati artritis pri mački - mački pripada varen stik z naravo

Mački pripada varen stik z naravo.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “MAČKE”

Avtor: Pšenica Kovačič, dipl. slik. in uni. dipl. oblik., ISFM AdvCertFB

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Jesenski premiki v živalskem svetu
Strahovi, tesnoba in fobije

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.