Delovanje konjevega prsnega obroča

Konjev prsni obroč (angleško »thoracic sling«) je izjemno pomembno področje, ki ga pri treningu vse prepogosto spregledamo. Pravzaprav je spregledan tako pogosto, da v slovenščini ustreznega prevoda za »thoracic sling« sploh ne poznamo. Gre za mehka tkiva med konjevimi sprednjimi nogami in trupom, ki igrajo pomembno vlogo pri gibanju ter so direktno povezana z delovanjem konjeve baze vratu.

Na kratko o anatomiji

Ljudje in konji smo si z vidika anatomije precej podobni, pri sprednjih okončinah pa nas loči pomembna razlika. Konjeve sprednje noge se na njegovo telo ne pripenjajo preko kosti, temveč zgolj preko mehkih tkiv – mišic in vezivnega tkiva. Konji torej nimajo ključnice, kar nosi pomembne posledice za delovanje njihovih sprednjih nog.

Lahko si torej predstavljamo, da se konjev trup nahaja v nekakšni elastični zibelki med sprednjimi nogami. Odsotnost trdne povezave pomeni, da je konjeva plečnica mnogo bolj mobilna, njen položaj pa je direktno povezan s stanjem mišic prsnega obroča. Mišice prsnega obroča narekujejo obseg gibanja plečnice, ta pa narekuje obseg gibanja celotne sprednje noge. To pomeni, da je lahkotnost konjevega gibanja in izrazitost njegovih hodov neposredno odvisna od tega, kako zdrave so mišice prsnega obroča.

Skupina mišic, ki konjevo sprednjo nogo pripenja na telo, se imenuje prsni obroč, zajema pa mišici serratus ventralis cervicis in thoracis ter skupino prsnih mišic (pectoralis ascendens, descendens in transversus)

Katja Porenta - delovanje prsnega obroča - mišice pripenjajo sprednje noge na obroč

Prsni obroč sestavljajo mišice, ki konjevo sprednjo nogo pripenjajo na telo.

Delovanje prsnega obroča si lahko lažje predstavljamo, če naredimo sledeči poizkus. Postavimo se na vse štiri, tako da se dlani nahajajo pod rameni. Brez da bi spremenili položaj rok, sprostimo prsne mišice in mišice okoli ramen ter pustimo, da se naš trup med rameni spusti proti tlom. Nato naredimo še obratno in trup med rokama dvignimo navzgor, tako da zgornji del našega hrbta (viher) postane višji.

Biomehanika tega giba je pri ljudeh sicer nekoliko drugačna kot pri konjih, vendar pa lahko ta primerjava služi za grobo predstavo funkcije prsnega obroča pri konju. Z uporabo mišic prsnega obroča se lahko torej konjev trup spusti nižje med plečnicama ali pa dvigne, tako da viher postane višji. Ker med jahanjem želimo, da se konj v hrbtu zviša, morajo biti mišice, ki obdajajo plečnico, elastične in zdrave, da lahko z aktivnostjo pripomorejo k temu, da se konj zviša v področju vihra.

Funkcija prsnega obroča

Prsni obroč igra ključno vlogo pri pravilnem gibanju konja pod jahačem. Mišice tega predela morajo biti aktivne in močne, vendar elastične, da lahko konjev trup med gibanjem dvignejo med plečnicama ter skrbijo za amortizacijo. Konj mora imeti nad mišicami prsnega obroča dober nadzor, da lahko sproti prilagaja njihovo aktivnost in na ta način razbremeni spodnji del sprednjih nog.

Prsni obroč torej služi temu, da se konjev trup bodisi dvigne bodisi spusti med plečnicama. Področje med konjevimi sprednjimi nogami je izjemno kompleksno in vsebuje še en pomemben stik, ki je nepogrešljiv pri pravilnem gibanju. Gre za bazo vratu, oziroma stik med zadnjim vratnim in prvim prsnim vretencem. Ta se nahaja za plečnico in pod mišicami prsnega obroča. Baza vratu tvori dolino v obliki črke U, ki postane bolj plitka, kadar konj bazo vratu dvigne in glavo iztegne v pravilen položaj naprej ter navzdol.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Delovanje konjevega vratu

Tedaj njegov vrat izgleda daljši, zgornja linija vratu pa tvori lep lok. Kadar se konj giblje z visoko glavo ali kadar je glava v prisiljenem položaju, se baza vratu spusti, dolina pa postane globlja. Pri zdravem, uravnoteženem gibanju mišice pod vratnimi vretenci dvignejo bazo vratu, mišice prsnega obroč pa dovolijo, da se konj posledično dvigne med plečnicama in postane višji v vihru.

To je predpogoj za zdravo in zbrano gibanje pri jahalnem konju. Brez dviga v vihru konj ne more razbremeniti sprednjih nog in aktivirati zadnjih nog. Tako bodo sprednje noge konja, ki prsnega obroča ne uporablja pravilno, vedno preobremenjene, kar neizbežno vodi v zakrčenost in poškodbe.

Pri zdravem, uravnoteženem gibanju mišice pod vratnimi vretenci dvignejo bazo vratu, mišice prsnega obroč pa dovolijo, da se konj posledično dvigne med plečnicama in postane višji v vihru.

Katja Porenta - delovanje prsnega obroča - položaj trupa gleda na aktivnost mišic

Ko so mišice prsnega obroča aktivne (a), se konjev trup dvigne med plečnicama. Ko so šibke ali zakrčene, trup pade med plečnicama navzdol (b).

Kaj gre lahko narobe?

Ker so konjeve sprednje noge že po naravi bolj obremenjene in ker je z delovanjem področja plečnic neizbežno povezano tudi delovanje glave ter vratu, je to področje izjemno dovzetno za zakrčenost in z njo povezane gibalne težave.

Kadar mišice prsnega obroča postanejo zakrčene, se trup ne more več svobodno gibati med plečnicami, dvig baze vratu pa je otežen. To pomeni, da je konjev sprednji del »zaklenjen« v znižanem položaju, pravilno gibanje pa tako postane močno oteženo.

Katja Porenta - delovanje prsnega obroča - če je delovanje onemogočeno, je drža pod jahačem napačna

Če konjev prsni obroč ne funkcionira pravilno, je zdravo gibanje pod jahačem oteženo.

Vzroki za pojav zakrčenosti okoli pleč so mnogi in raznoliki. Med bolj pogoste sodijo težave s kopiti in težave z zatiljem. Vsaka bolečina, ki izvira iz kopit sprednjih nog, ustvari pogoje za kompenzacijo gibanja celotnega sprednjega dela konja. Če je vsak korak boleč, bo konj avtomatično napel spodnje mišice vratu in mišice okoli plečnice, preden bo kopito pristalo na tleh. Na ta način poskuša konj zmanjšati silo, ki deluje na nogo in omiliti bolečino. Če to počne vsak dan, bo zelo hitro prišlo do zakrčenosti ne le mišic okoli plečnice, temveč tudi mišic spodnjega dela vratu in zatilja. Zelo pogosto pa zakrčenost pleč izvira tudi iz delovanja glave in vratu.

Bolečina na področju zatilja, ki jo lahko povzroči nepreudarna uporaba pomožnih vajeti, premočna roka med jahanjem, težave z zobmi in podobno, se hitro prenese naprej po celotni zgornji liniji vratu. Ta sčasoma postane zakrčena, kar mišicam prsnega obroča onemogoča pravilno delovanje. Posledično postanejo zakrčene tudi te mišice, blokirana pa je tudi baza vratu. Poleg teh dveh vzrokov lahko k nepravilnemu delovanju prsnega obroča prispeva nepravilno prilegajoče se sedlo, neuravnotežen jahač, naravna asimetrija, bolečine v hrbtu, težave na področju medenice, blokada zadnjega vratnega vretenca in še bi lahko naštevali.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Pravilna drža konja pod jahačem, 1. del

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Skrb za zdrav prsni obroč

Ker je številne težave, ki onemogočajo pravilno delovanje mišic prsnega obroča, mogoče preprečiti z zdravim treningom, je to prvi in najpomembnejši vidik skrbi za zdrava pleča. Brez zdravega treninga se lahko na drugih področjih trudimo na vse pretege, vendar se zakrčenosti v plečih ne bomo znebili. Ne glede na to, s katero disciplino se ukvarjamo ali na kako visokem nivoju jahamo, je bistveno, da konja v zgodnjih fazah treninga naučimo uravnoteženega gibanja. Konji, ki so na začetku jahalne kariere naučeni, kako se zdravo spopadati s težo jahača, bodo ostali zdravi mnogo dlje, saj bodo svoje telo uporabljali na zdrav način.

Prvi cilj treninga naj bo vedno ta, da konj svojo težo nosi enakomerno razporejeno med obe sprednji nogi. Ko je konj med sprednjima nogama uravnotežen, lahko prične z dvigovanjem baze vratu in dvigom v vihru. Ta način gibanja je na začetku za konja bolj zahteven, vendar je na dolgi rok za konja lažji in bolj zdrav. Uravnoteženega gibanja je konja najlažje naučiti na lonži ali na roki, brez dodane teže jahača. Šele ko konj uravnoteženo gibanje obvlada, lahko dodamo dodatno obremenitev, s katero se bo konj zdaj znal spopasti.

Katja Porenta - delovanje prsnega obroča - pravilna uporaba prsnega obroča

Konj, ki pri gibanju pravilno uporablja prsni obroč, daje vtis, kot da se v vihru zviša (Foto: Esther Berger).

Predvsem pa je pri treningu bistveno, da konjeve glave nikoli ne silimo v določen položaj. Položaj konjeve glave je vedno odraz tega, kaj se dogaja v njegovem telesu. Če je glava v »nepravilnem« položaju, tega ne popravimo z uporabo vajeti, temveč tako, da naslovimo konjevo telo. Le tako lahko prsni obroč ohranimo elastičen in zdrav. Poleg zdravega treninga je pomembna dobra skrb za kopita in redno pregledovanje zobovja ter odpravljanje morebitnih težav v ustih. Ker se zakrčenost v plečih lahko pojavi tudi kot posledica zdrsa, padcev ali strganja s priveza, je pomembno, da v teh primerih ravnamo preventivno in se posvetujemo z manualnim terapevtom, ne glede na to, ali konj po nesreči kaže znake težav ali ne.

Nekatere poškodbe so lahko na prvi pogled komaj zaznavne in začnejo bolj očitne težave povzročati šele kasneje. Zdravje mišic prsnega obroča je bistveno za ohranjanje zdravja celotnega konja, zato je izjemno pomembno, da temu področju namenimo redno skrb. Če se nam nenehno dogaja, da je konj zakrčen okoli pleč, moramo resno razmisliti o tem, kako lahko prilagodimo trening tako, da se bo prsni obroč razvijal zdravo. Nikar ne pozabimo, da je namen dela s konji ta, da se njihovo telo razvija, napreduje in postaja močnejše.

Predvsem pa je pri treningu bistveno, da konjeve glave nikoli ne silimo v določen položaj. Položaj konjeve glave je vedno odraz tega, kaj se dogaja v njegovem telesu. Če je glava v »nepravilnem« položaju, tega ne popravimo z uporabo vajeti, temveč tako, da naslovimo konjevo telo.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Katja Porenta, EEBW manualna terapevtka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Artritis pri mačkah
Osli

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.