Kaj je delo s konjem na tleh in kako začeti? – 2. del

V prvem delu prispevka sem pisala o tem, kaj delo s konjem na tleh sploh je, zakaj ga je smiselno vključiti v našo rutino, ne glede na to, ali smo rekreativni ali športni jahač, in kaj pravzaprav pridobimo, ko se za tovrstne igre ter vaje odločimo.

V nadaljevanju bi rada predstavila predvsem, kako s svojim konjem začeti in na kaj moramo biti pri tem pozorni.

Preživljanje časa s svojim konjem

Ena izmed najpomembnejših stvari pri interakciji s konjem je, da smo pri tem osredotočeni in zbrani. Najboljši način, da bi se umirili ali se bolj povezali s svojim konjem je, če lahko nekaj časa preživimo sami s konjem nekje na pašniku, v ogradi ali hlevu, ne da bi z njim kar koli počeli. S konjem le preživljamo čas in od njega nič ne zahtevamo ter ga le opazujemo. Ko se umirimo in utihnemo, lahko bolje opazimo, kako vse se naš konj odziva na okolico ter izraža.

Običajno šele takrat zaznamo bolj subtilne oblike konjevega vedenja (pomežik, vzdih, oblizovanje, dihanje itd.), kar nam bo dobro služilo pri delu z njim kasneje, ko bomo tovrstno zaznavanje uporabili zato, da bomo spremljali povratno informacijo, ki nam jo da konj, ko od njega nekaj zahtevamo/prosimo (ga v nekaj spodbudimo).

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Kaj je delo s konjem na tleh in kako začeti? – 1. del

Ajda Mav - delo s konjem na tleh 2. - druženje brez zahtev

Ko si vzamemo čas, da se samo družimo s svojim konjem, konju s tem damo možnost, da poveže čas, preživet z nami, tudi z udobjem in s sproščanjem, saj od njega ničesar ne zahtevamo. Poleg tega lahko sam spodbudi stik z nami in se od nas tudi umakne, če mu stik z nami ne ustreza. Tako konj ve, da upoštevamo tudi njegove želje in naš odnos postane bolj partnerski. Konj, ki počiva ob nas, nam izkazuje veliko mero zaupanja. Če konj sam pride do nas in sam prvi vzpostavi stik, lahko zagotovo sklepamo, da ga zanimamo. Če lahko njegovo zanimanje ohranimo tudi nadalje, bo naše sodelovanje z njim tudi pri delu na tleh in jahanju lažje ter bomo uspešnejši pri izpolnjevanju ciljev.

Ko preživljate ta čas s konjem, kjer je vaš cilj spoznavanje konja in povezovanje z njim, poskušajte stopiti v interakcijo z njim le, če on začne z interakcijo oz. pristopi do vas.

Na ta način lahko bolje vidite, koliko stika želi vaš konj imeti z vami ali ga potrebuje, vajin odnos pa se tako lažje prelevi v bolj uravnotežen, partnerski odnos.

Kot sem že napisala, je zadovoljen, srečen in zdrav konj tudi bolj voljan sodelovati z nami!

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Vzpostavljanje medsebojne komunikacije

Po tem, ko ste si vzeli čas in začeli konja bolj poglobljeno spoznavati, bi lahko rekli, da ste postali boljši »poslušalec« svojemu konju. Pa ste tudi dober »sogovornik«? Za dobro komunikacijo namreč potrebujemo oboje.

Po tem ko ste vzpostavili vez s svojim konjem in le-ta dobro sprejema vašo prisotnost ter vam celo da jasno vedeti, kdaj bi se želel družiti ali sodelovati z vami, je pomembno, da vzpostavita tudi jezik, s pomočjo katerega se bosta ob druženju in delu na tleh sporazumevala. To pomeni, da je potrebno vzpostaviti neke vrste dejstev s tal – jasne znake, ki bodo konju nekaj sporočali. Pravzaprav je velik del dejstev, ki jih uporabljamo pri delu na tleh, le predpriprava konja na dejstva, ki jih bomo uporabljali, ko bomo v sedlu. In tako kot ste se morali naučiti jahalnih dejstev (uporaba trupa, prenosa teže, sedišča, noge in roke za vplivanje na konja), se boste naučili določenih gibov, kretenj ter premikov za delo na tleh in rokovanja z opremo, ki jo pri tem uporabljamo.

Ajda Mav - delo s konjem na tleh 2. - zavedanje lastnega telesa in jasnih dejstev

Zato, da bomo konju lahko nekaj jasno in nedvomno sporočili, se moramo zavedati lastnega telesa ter ustrezno pokazati, kar naj bi konju sporočili. Poleg tega je pri tem pomembno, da smo pri tem tudi umsko in čustveno zbrani.

Za dobro komunikacijo med človekom in konjem je nujno razvijati samozavedanje. Pri samozavedanju gre za zavedanje lastnega telesa, kot tudi lastnih miselnih vzorcev oz. vzgibov, ki nas spodbudi v določen način delovanja. S pomočjo samozavedanja lahko opazujete, obdelate pridobljene informacije na podlagi opazovanja in v dani situaciji prilagodite svoja dejstva glede na svoja opažanja oz. to, kar vam sporoča vaš konj.

Poleg tega z vajami na tleh pomagate tudi vašemu konju graditi zavedanje glede njegovega lastnega telesa. Ko konj zna zavestno uporabljati svoje telo, bo lažje izvajal določene gibe in premike, poleg tega pa se bo v telesu počutil močneje ter varneje, kar pripomore tudi k psihološkemu delu soočanja z določenimi izzivi v okolju ali pri izvedbi samih nalog. V naravi namreč konji večino premikov vstran in nazaj (odstopanje) ali določene vrste zbranosti izvedejo ob dogodkih, ko so v visoko čustveno nabitem mentalnem stanju, kot so spopadi, dvorjenje, merjenje moči ipd. Ko se žival odzove nagonsko, pomeni, da ne razmišlja o tem, kaj je naredila (recimo, kako premakne najprej eno in nato drugo nogo pri odstopanju). Odziv se zgodi avtomatično in nezavedno, kar pomeni, da ga konj verjetno ne bo znal ponoviti na naš ukaz.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Aktivna prosta reja

Oprema in pripomočki

Za delo na tleh pravzaprav ni tako pomembno kakšno opremo uporabljate, saj je vrst opreme (bičkov in palic, povodcev, vrvi, oglavnikov. itd.) precej. Običajno pa posamezni pristop predlaga/narekuje uporabo določene opreme, ker je le-ta najbolje prilagojena za večjo uspešnost pri doseganju rezultatov pri izvedbi določenih nalog.

Običajno je potrebno imeti neke vrste oglavnik, povodec, ki omogoča nekaj več razdalje med konjem in vami, kot običajen povodec, na katerem konja vodimo iz hleva v ogrado, ter neke vrste pripomoček za spodbudo, kot je bič, korenčkova palica, ali pa le preostanek zvite vrvi ali lonžirnega traku, ki nam bo služil kot podaljšek naše roke.

Ajda Mav - delo s konjem na tleh 2. - oprema za delo na tleh

Oprema, ki jo uporabljamo pri delu na tleh, naj služi svojemu namenu, predvsem pa kot sredstvo komunikacije in ne prisile.

Konj se pripomočka za spodbudo ne sme bati. Če ima vaš konj intenzivno reakcijo na uporabo katerega koli kosa opreme, si vzemite nekaj časa, da konj ta kos opreme spozna in mu začne zaupati, saj se tako nanj ne bo več odzival burno. Lahko, recimo, konja s tem kosom opreme v roki prebožate, ali se ga nežno dotikate po različnih delih telesa, da bo videl, da stik z njim ni neprijeten in ne povzroča neudobja ali bolečine.

Pripomočke in opremo, ki jo uporabljamo pri delu s konjem, naj bi konj dojemal kot nevtralne, njegov odziv na uporabo pripomočkov ter opreme pa naj bi bil voljan in takojšen, saj izhaja iz medsebojnega zaupanja in razumevanja.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Ajda Mav, intuitivno empatično konjeništvo

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Kaj je delo s konjem na tleh in kako začeti? – 1. del
Tudi jahačeva drža vpliva na konjevo ravnotežje

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.