Kopitna gniloba

Kopitna gniloba je bolezensko stanje, ko se v ali na kopitih (prekomerno) razmnožijo glivice in/ali bakterije. Prepoznamo jo po značilnem močnem odbijajočem vonju in nezdravi (razpadajoči) teksturi kopitne roževine, ki lahko izgleda kot sivkasto-črna sluz, najpogosteje v predelih stranskih kanalov ob žabici, včasih tudi kot belo tekočina znotraj žabice ali kot prhka, kosmičasta snov v beli liniji oziroma drugje na kopitu. Ena najbolj bolečih oblik glivičnega obolenja je okužba sredinske strelne brazde (angleško »trush«), ki lahko hitro prodre zelo globoko, čisto do živega tkiva, zaradi česar so v tem predelu izredno občutljivi že na dotik. Takšna obolenja so eden od vzrokov za nesproščeno oziroma nepravilno hojo, sploh po trši ali kamniti podlagi, v hujših primerih pa lahko konji tudi šepajo.

Velikokrat je kopitna gniloba povezana z drugimi težavami s kopiti, kot so stisnjene pete, neuravnotežena kopitna kapsula, vnetje in odmiranje lamelarne povezave ali pa nabiranje mrtvega materiala oziroma nežive roževine, kot je zelo pogosto tudi pri kovanju.

Kopitna gniloba je povezana tudi z neustreznimi življenjskimi pogoji, kot so nečisto okolje (stanje v lastnih iztrebkih in urinu), pomanjkanje gibanja ter neuravnoteženo prehrano. Kot vedno, ko gre za neko obolenje, nam tudi glivice in bakterije kažejo predvsem to, da je potrebno premisliti, kje v našem načinu oskrbe konja moramo nekaj spremeniti, da ponovno vzpostavimo ravnovesje.

Neja Magdalenc - kopitna gniloba - primer hudega glivičnega obolenja sredinske brazde

Primer hudega glivičnega obolenja sredinske strelne brazde (»trush«), ki je posledica neustreznega bivalnega okolja in stisnjenih pet (nepravilne oskrbe kopit).

Konju, ki živi v bolj vlažnih pogojih, redno in temeljito čistimo kopita ter mu jih vsaj enkrat mesečno obrezujemo, da odstranimo odmrlo roževino in spodbujamo živo rast. Prostoživeči konji se v divjini namreč nenehno premikajo in praktično vsakodnevno »pilijo« svoja kopita ter s tem sproti odstranjujejo odvečen material. Prav tako ne stojijo v svojih iztrebkih in blatu, temveč za počivanje poiščejo suha ter zračna področja.

Mikroorganizmi, kot so glivce in bakterije, so namreč popolnoma normalen ter pomemben del naravne biodiverzitete, saj delujejo kot nekakšni predelovalci nezdrave oziroma mrtve snovi. Tako v okolju kot na kopitih, so nenehno prisotni, vendar le v takšni meri, kot jim dovoljujejo pogoji. Tako kot vsa živa bitja na tem svetu se bodo prekomerno razvili le takrat, ko bo za to potreba oziroma ko bodo imeli viška hrane. To lahko vidimo kot stanje neravnovesja in vprašati se je potrebno, kako ponovno vzpostaviti zdravo ravnovesje v telesu ter njegovi okolici. Večinoma se razvijajo tam, kjer je vlažno in ni stika z zrakom, zato je včasih že dovolj, da okužene predele redno sušimo ter zračimo in v prvi fazi razkužimo z neagresivnimi preparati.

Konju, ki živi v bolj vlažnih pogojih, redno in temeljito čistimo kopita ter mu jih vsaj enkrat mesečno obrezujemo, da odstranimo odmrlo roževino in spodbujamo živo rast. Konji se v divjini nenehno premikajo in praktično vsakodnevno »pilijo« svoja kopita ter s tem sproti odstranjujejo odvečen material. Prav tako ne stojijo v svojih iztrebkih in blatu, temveč za počivanje poiščejo suha ter zračna področja. Pri njih glivice in bakterije nimajo veliko dela ter so zato prisotne v praktično nezaznavnih količinah.

Obstaja več premišljenih in preizkušenih sistemov sodobne oskrbe konj, ki simulirajo življenje v divjini, s tem ko upoštevajo konjeve osnovne naravne potrebe.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Bolezni kopit in kako jih preprečiti

Iz tega se lahko naučimo, da je potrebno konju omogočiti takšne pogoje za življenje, ki so čim bolj podobni tistim v divjini. Zavedati se je potrebno, da so konji bitja prostranstev, ki iz večih razlogov za življenje potrebujejo res veliko površine.

Če takšnih površin nimamo, je potrebno slednje nadomestiti oziroma uravnotežiti. Obstaja več premišljenih in preizkušenih sistemov sodobne oskrbe konj, ki simulirajo življenje v divjini, s tem ko upoštevajo konjeve osnovne naravne potrebe. Seveda pa brez našega truda, kot je redno odstranjevanje iztrebkov in urina, v omejenih prostorih v nobenem primeru ne bo šlo.

Neja Magdalenc - kopitna gniloba - primer že zdravljene okužbe

Primer (že zdravljene, neaktivne) glivične okužbe bele linije, ki je bila podvržena vnetju (laminitis).

Zelo pomembno je, da se razvoj glivic in bakterij, najprej omeji v konjevem bivalnem okolju. Konji so živali, ki že tako slabše prenašajo vlago in pomembno je, da se lahko kopita vsaj v delu dneva do določene mere posušijo. Stanje na mokri in še slabše, z urinom prepojeni podlagi, šibi kopitno roževino ter s tem omogoča vstop in razvoj patogenih mikroorganizmov.

To lahko preprečimo z namestitvijo čiste in suhe podlage (npr. žagovine) v prostore, kjer se konji zadržujejo večino dneva. Pomembno je, da (sploh v daljših) deževnih obdobjih konjem omogočimo, da se zadržujejo v izpustih, kjer ni blata oziroma jim vanje nasujemo kamenje oziroma pesek.

Zelo pomembno je, da se razvoj glivic in bakterij, najprej omeji v konjevem bivalnem okolju. Konji so živali, ki že tako slabše prenašajo vlago in pomembno je, da se lahko kopita vsaj v delu dneva do določene mere posušijo.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Malo slabša rešitev je betoniranje, ki je finančno sicer ugodna in priročna za čiščenje, vendar ustvarja za konje nezdravo okolje, saj je beton nenaravno hladen ter trd. To lahko delno rešimo tako, da na betonska tla položimo gumo ali zelo debelo plast žagovine, ki se sčasoma zbije v debelejšo mehko podlago in hkrati nudi tudi primerno mesto za zbiranje urina. 

Seveda je zopet potrebno poudariti, da je takšno namestitev potrebno vsakodnevno temeljito očistiti in vsaj enkrat na leto tudi razkužiti. Enako velja tako za odprte hleve kot za bokse. Velikokrat pa se težave z glivicami pojavljajo kljub zadovoljivo čistemu okolju in takrat je potrebno pod drobnogled vzeti prehrano oziroma način oskrbe kopit.

Neja Magdalenc - kopitna gniloba - okužena kopita

Okužena kopita je potrebno najprej pravilno porezati in oblikovati, nato pa razkužiti z neagresivnim sredstvom, ki bo pomagalo pri zdravljenju prizadetih predelov.

Konjeva prebava je resnično zelo posebna, saj so ena od redkih živali, ki prebavljajo vlaknine s pomočjo fermentacije v črevesju. Njihova črevesna mikroflora je izredno delikatno okolje, katerega ravnovesje hitro porušijo nenadne spremembe v prehrani in vnos strupenih ali težko prebavljivih snovi, kot so škrob ali sladkorji. Tudi pomanjkanje določenih mineralov lahko bistveno vpliva na zdravje kopit, kar oslabi rast in kvaliteto roževine ter s tem povzroči prekomerno odmiranje celic, ki so nato hrana za glivice in bakterije. Pomembna elementa sta baker in cink, ki za ustrezno absorbcijo potrebujeta pravilno ravnovesje nekaterih drugih elementov, kot so železo, magnezij, kalcij, fosfor itd.

K ustreznemu zalaganju roževine s hranilnimi snovmi, pomembno pripomore tudi zdrav pretok krvi, ki hkrati poskrbi za odvajanje odpadnega materiala iz celic. Kopito je popolnoma prepredeno z žilnim sistemom in lahko se zgodi, da nepravilna oblika ter rast roževine  zaradi stisnjenih predelov povzroči blokade v obtoku, zaradi katerih celice ne morejo funkcionirati oziroma pričnejo odmirati. Oblika kopit je tesno povezana z ostalimi (notranjimi) funkcijami in neravnovesje na kopitni kapsuli povzroča nadaljnjo neravnovesje znotraj kopita. Ko se pojavi kopitna gniloba iz teh razlogov, mora strokovnjak za kopita najprej kopito pravilno porezati in oblikovati, nato pa razkužiti z ustreznim sredstvom.

To sredstvo naj ne bo preagresivno (kot je na primer modra galica ipd.), saj takšna kemična sredstva poleg glivic in bakterij, uničijo tudi zdravo tkivo, ki bi drugače služilo kot nova rast. Na tržišču obstaja že kar nekaj kvalitetnih naravnih preparatov, lahko pa si jih sestavimo tudi sami na osnovi cinkove kreme, čajevca, gline, medu in podobnih snovi, ki so zelo učinkovite ter spodbujajo celostno zdravljenje.

Vendar se je potrebno zavedati, da za dolgoročno zdravje razkuževanje ni dovolj, saj mora zdravo in funkcionalno kopito samo od sebe vzdrževati primerno harmonijo z mikroorganizmi iz okolja. Ko vzpostavimo zdravo okolje in prehrano, pravilno obliko ter funkcijo kopita in s tem zdravo gibanje konja, razkuževanje ni več potrebno. Seveda nikoli ne smemo pozabiti tudi na dejstvo, da je pomemben faktor za zdravje konja tudi njegovo psihično stanje, saj stres močno oslabi delovanje imunskega sistema na več nivojih in je eden od prvih povzročiteljev slabega zdravja.

Sredstva naj ne bodo preagresivno (kot je na primer modra galica ipd.), saj takšna kemična sredstva poleg glivic in bakterij, uničijo tudi zdravo tkivo, ki bi drugače služilo kot nova rast.

Primer kronične glivične okužbe (»trush«), ki je trajala več let in je bila posledica nepravilnega obremenjevanja zadnjega dela kopita. Odpravljena je bila v nekaj mesecih brez razkuževanja, samo s pomočjo zelo pogostega, pravilnega oblikovanja kopit, ki je uravnotežilo kopitno kapsulo, ponovno vzpostavilo pretok krvi in s tem zdravljenje.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Neja Magdalenc, akademska kiparka in inštruktorica

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Nosorogi 2. del
Zimska kolika

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.