Kategorije: EVA TASIČ, Konji, Zdravje konjObjavljeno: 17. avgusta, 202112,5 min read

Artritis pri konjih 2. del – osteoartritis, možnosti terapij

V prejšnjem prispevku sem pisala o vzroku in mehanizmih za nastanek osteoartritisa pri konjih. Spomnimo se, da je osteoartritis eden glavnih vzrokov šepanja pri konjih. Večinoma se osteoartritis diagnosticira pri starejših konjih, žal ga občasno najdemo tudi pri mlajših konjih, ki se še razvijajo in ki za seboj še nimajo treningov in intenzivnega dela. V tem članku se bom osredotočila predvsem na vrste terapij, ki so nam na razpolago za lajšanje posledic tega pogostega obolenja sklepov.

Kaj vse vpliva na nastanek osteoartritisa? …

Kot omenjeno, je osteoartritis (OA) pri starejših konjih večinoma diagnosticiran kot posledica dolgotrajne rabe zaradi naporov in obremenitev, ki z leti vodijo v spremembe sklepnih struktur. Je proces, ki se mu nihče ne more izogniti niti živali, niti ljudje, saj se s starostjo razmerje med sposobnostjo obnove in obrabe v telesu obrne v korist obrabi, tudi, če v življenju nismo bili pretirano aktivni.

Poleg tega je v proces vpletenih še ogromno faktorjev, od genetike in telesne konstitucije do načina življenja in prehrane.

Prekomerna telesna teža

Čisto na začetku se ustavimo pri prehrani. Primerna prehrana je za konje pomembna iz vseh vidikov, tako psihičnih kot fizičnih. Vzdrževanje zdravega telesa in primerne kondicije ni pomembno samo zaradi izgleda, ampak je tudi funkcionalno izrednega pomena, tudi kot preventiva pred nastankom OA. Hrana, ki je za telo obremenilna in povzroča vnetje, lahko v daljšem obdobju negativno vpliva na razvoj OA, zato je pomembno, da konje krmimo s primernimi krmili. Prav tako je potrebno poskrbeti za primerne dodatke, predvsem za pravilno razmerje mineralnih in drugih snovi v teh dodatkih.

Ob omembi prehrane je najbolj pomembno, da se ljudje zavedajo, kako velik negativen vpliv na telo ima prekomerna telesna teža pri konjih. Iz maščobe, ki se nalaga v telesu, se namreč sproščajo vnetni mediatorji, ki imajo sistemski vpliv na telo. Prekomerna teža neposredno vpliva na sklepe, ki so že prizadeti z degenerativnim obolenjem ali so na poti, da se jim to zgodi, saj zaradi nje na sklepe delujejo še večje sile in obremenitve, ki jih te strukture ne zmorejo več primerno prenašati. Vzdrževanje zdrave telesne teže je torej številka ena, ko govorimo o zdravljenju in obvladovanju osteoartritisa.

Ohranjanje primerne telesne teže je pomemben del preventive in tudi kurative, ko je osteoartritis pri konju enkrat diagnosticiran. Prekomerna telesna težav pomembno vpliva na razvoj vnetja v telesu in na bolečine, ki nastanejo zaradi sprememb v sklepih.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Artritis pri konjih – kako dobro ga poznamo?

Konformacija

Predvsem pri mlajših konjih je najpogostejši vzrok za nastanek primarnega OA nepravilna konformacija, saj se zaradi drugačne telesne zgradbe spremeni prenos sil po telesu, kar vpliva na sklepe in njihovo sposobnost prenašanja in blaženja teh sil.

Pri mladih in tudi pri starejših konjih, se moramo truditi, da vzdržujemo čim bolj pravilno konformacijo, za kar je vedno osnova pravilna in dovolj pogosta oskrba kopit, pa naj bodo konji bosi ali kovani.

ŌKAMI TRGOVINA – KRMNI DODATKI ZA KONJE

Gibanje

In še tretji, izredno pomemben dejavnik, za katerega lahko oziroma bi morali poskrbeti skrbniki konj, je primerno gibanje. Če se spomnimo zgradbe sklepa, je le-ta v notranjosti napolnjen s sklepno tekočino, ki je izredno pomembna za vlaženje in oskrbo sklepnega hrustanca s hranilnimi snovmi. Proizvaja jo sinovialna membrana, ki je notranja plast sklepne ovojnice.

Ob gibanju in aktivnosti se količina proizvajanja tekočine poveča, zato je primerno gibanje izredno pomembno za vzdrževanje zdravih sklepov. S čim hitrejšim ukrepanjem, zagotovitvijo primernih bivalnih pogojev in multimodalnim pristopom lahko konju še dolga leta po postavljeni diagnozi omogočate kvalitetno življenje.

Ob gibanju in aktivnosti se količina proizvajanja tekočine poveča, zato je primerno gibanje izredno pomembno za vzdrževanje zdravih sklepov.

Konstantno in zmerno gibanje je izredno pomembno za ohranjanje zdravih sklepov in za lajšanje bolečin, ki so posledica osteoartritisa.”

Veterinarsko ukrepanje

Ko se težave že pojavijo, je v prvi vrsti pomembno, da skrbniki konj čim hitreje ukrepajo. Prej, kot bo diagnoza postavljena in se bo lahko začelo s primernimi terapijami, manj trajnih, ireverzibilnih sprememb bo nastalo in lažje bo vzdrževanje čim bolj optimalnega stanja sklepov. Glede na opravljeno diagnozo bo veterinar svetoval primerno terapijo za posameznega konja.

Tukaj je na voljo kar nekaj različnih pristopov, vsem je skupno sledeče: v prvi vrsti je potrebno čim bolj olajšati bolečino, vzpostaviti kar se da optimalno stanje v sklepu in mu čim bolj povrniti gibljivost. Različni veterinarji in terapevti imajo različne načine, kako pristopijo k terapiji, ki je seveda močno odvisna tudi od pacienta in stroškov.

GLUKOZAMIN IN MSM STA DOBRA PROTIVNETNA DODATKA

Glukozamin in MSM se dobro absorbirata in se tako v humani, kot v veterinarski medicini se za preventivo, zaščito pred obrabo sklepov, kot tudi za zdravljenje že obstoječih težav.

Veterinarji se v praksi najpogosteje poslužujejo uporabe intraartikularnih terapij. Gre za lokalno zdravljenje, kjer veterinar pod čim bolj aseptičnimi pogoji v sklep aplicira določen preparat, ki ustavi vnetje v sklepu, omili bolečino, spodbudi celjenje … Najpogosteje se uporabljajo kortikosteroidi, PRP, IRAP, matične celice, hialuronska kislina in druge.

Veterinar se za zdravljenje odloči glede na lokacijo osteoartritisa, obsežnost poškodbe, finančne zmožnosti skrbnikov in druge dejavnike. Prednost intraartikularnih terapij je, da delujejo na mestu težave, imajo minimalni sistemski učinek ali ga sploh nimajo, učinkujejo hitro in so, glede na izbran preparat, lahko za skrbnike finančno lažje dostopni. Največja slabost intraartikularnih aplikacij je nevarnost vnosa mikroorganizmov, ki lahko povzročijo septično vnetje sklepa.

Pogosto konjem, ki trpijo za bolečinami zaradi osteoartritisa, skrbniki pomagajo tudi s sistemskimi zdravili proti bolečinam. Obstaja več vrst protibolečinskih zdravil, ki na različne načine pomagajo pri lajšanju bolečin. Učinek je sistemski, torej zdravilo vpliva na celotno telo, vendar lahko ob dolgotrajnem dajanju imajo zaradi tega tudi negativne stranske učinke, predvsem na prebavila in ledvice. Uporaba protibolečinskih zdravil naj bo vedno po posvetu z veterinarjem.

Tržišče je polno različnih prehranskih dodatkov za konje, ki na takšne in drugačne načine pomagajo pri lajšanju težav ali celo preprečujejo njihov nastanek. Uporaba teh prehranskih dodatkov naj bo smotrna, skrbnikom se vedno priporoča, da se pred nakupom dodatkov posvetujejo in podučijo o njih.

V nekaterih primerih je ob osteoartritisu potreben tudi kirurški poseg. Najpogostejši takšen poseg je artroskopija, kjer kirurg s posebnimi inštrumenti in skozi zelo majhno odprtino vstopi v sklep. Ta poseg je diagnostičen, saj kirurg ob artroskopiji natančno vidi, v kakšnem stanju je notranjost sklepa, in hkrati je terapevtski, saj lahko med posegom očisti notranjost sklepa. Slabost postopka je, da je invaziven, konj mora med posegom biti v splošni anesteziji, poseg se izvaja na za to opremljenih klinikah in posledično so stroški temu primerni.

 Obstaja več vrst manualnih terapij, ki delujejo na različne principe. Vsem je pa skupno to, da že sam dotik deluje blagodejno in lahko do neke mere pomaga pri lajšanju bolečin.

Ne glede na vrsto zdravljenja, ki je konju predpisano, bi morali biti konji z osteoartritisom deležni tudi primerne obravnave fizioterapevta oziroma osebe, specializirane za rehabilitacijo konj. Tako kot v humani fizioterapiji je tudi pri živalih na voljo veliko različnih tehnik in modalitet, ki izboljšajo, v nekaterih primerih tudi pospešijo okrevanje.

Različni terapevti se poslužujejo različne opreme, najpogosteje so to laser, terapija z udarnimi valovi, ultrazvočna terapija, terapija z elektrostimulacijo, radiofrekvenčna terapija (Indiba), akupunktura, kiropraktika, razne masaže in ostale vrste manualnih terapij. Z uporabo teh terapij lahko omilimo posledice obolenja, podaljšamo čas med potrebnimi veterinarskimi intervencijami ali intervencije in protibolečinska zdravila čisto nadomestimo.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Prehrana konj

Osteoartritis je diagnoza, ki je nihče noče slišati, ampak za vašega konja še ne pomeni konec kariere in konec kvalitetnega življenja. S čim hitrejšim ukrepanjem, zagotovitvijo primernih bivalnih pogojev in multimodalnim pristopom lahko konju še dolga leta po postavljeni diagnozi omogočate kvalitetno življenje.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “KONJI”

Avtor: Eva Tasič, veterinarka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Manualna terapija za konje
Problematika brahicefaličnih pasem

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.