Staranje psov 2. del – kronična bolezen ledvic pri psih

Ledvice so parni organ, ki imajo v organizmu predvsem vlogo odstranjevanja škodljivih oz. odpadnih snovi, regulirajo koncentracijo določenih mineralov, kot so kalij, natrij, kalcij … uravnavajo krvni tlak, vzdržujejo ustrezno kislo-bazično ravnovesje v krvi, odstranjujejo odvečno tekočino v obliki urina in pomagajo pri tvorbi rdečih krvnih celic, eritrocitov. 

Kronična ledvična bolezen je posledica funkcionalnih ali strukturnih sprememb v eni ali obeh ledvicah, ki trajajo več kot tri mesece. Je najpogostejša bolezen ledvic pri psih, po podatkih iz raziskav je prisotna pri 7 % psov. Kronična ledvična bolezen se pojavlja predvsem pri starejših psih, ko se ledvično tkivo ”iztroši” oz. poškoduje, da ledvice ne zmorejo več normalno opravljati svojih funkcij.

Ko je poškodovanega več kot 66 % tkiva, se pojavi prvi klinični znak, povečano pitje in povečano uriniranje. Zato lahko traja več mesecev, celo let, ko ledvice počasi pešajo, vendar pri psu ne opazimo nobenih težav. Potem pa kar naenkrat …

Ledvice lahko zelo dolgo kompenzirajo izgubo normalnega tkiva in opravljajo svoje naloge brez težav.

Vzroki za pojav ledvične bolezni, so različni:

 • starostna degeneracija,

 • prirojene bolezni (samo ena razvita ledvica, manjši ledvici, policistična ledvica),

 • bakterijske okužbe (leptospiroza, pielonefritis (okužba ledvic), glomerulonefritis (okužba glomerulov, dela ledvic, ki filtrirajo kri)),

 • ledvični kamni,

 • limfom,

 • zastrupitve (protibolečinska zdravila, namenjena za človeško uporabo, grozdje/rozine, tekočina ”antifriz” …).

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Problematika brahicefaličnih pasem

Kakšni so klinični znaki kronične bolezni ledvic?

Prvi znak je povečano pitje in uriniranje (strokovno se temu reče podipsija in poliurija), ki je sicer znak več bolezni, zato je precej nespecifičen. Ko bolezen napreduje in so v krvi vedno višje koncentracije toksinov in odpadnih produktov, ki se ne izločijo iz organizma, le-to povzroči izgubo apetita, živali so neješče, pojavi se bruhanje. Izguba apetita in zmanjšano uživanje hrane vodita v hujšanje, živali so lahko zelo suhe, kahektične.

Pri še hujši bolezni ledvic se pojavi uremični zadah (tipičen vonj po amonijaku), razjede po ustni sluznici, anemija zaradi pomanjkanja eritrocitov, živali so apatične, gibljejo se nekoordinirano, pride lahko do napadov in uremične kome.

Urška Petek - kronična bolezen ledvic pri psih - uremični zadah

Pri hujši bolezni ledvic ze začuti uremični zadah – vonj po amonijaku.

Pojavi se lahko nenadna slepota, ki jo povzroči povišan krvni tlak, zaradi česar pride do degeneracije mrežnice.

Zaradi povišanih mineralov v krvi, kalcija, lahko pride do zmanjšane mineralizacije kosti, kar povzroči simetrično otekanje spodnje in zgornje čeljustnice, patoloških zlomov kosti, šepanja …

Po IRIS (International Renal Interes Society) klasifikaciji ločimo štiri stopnje kronične bolezni ledvic:

 • Brez kliničnih znakov, blago povišana SDMA, opažene spremembe na ledvicah pri kliničnem pregledu, slikovni diagnostiki (ultrazvok, rentgen …).

 • Brez kliničnih znakov ali so le-ti zelo blagi, blago povišana SDMA, normalen ali blago povišan kreatinin.

 • Zmerna azotemija, veliko kliničnih znakov, ki so lahko od blagih do hujših.

 • Veliko hudih sistemskih kliničnih znakov in uremična kriza (notranje krvavitve, odpoved organov, napadi in koma).

Urška Petek - konična bolezen ledvic pri psih - pes pije več kot običajno

Psi morajo imeti vodo na voljo ves čas. In če opazimo povečano pitje vode (če ni razlog vročina, aktivnost …), se obrnimo na veterinarja. Foto Melani Skornšek

Diagnostika in zdravljenje

Ob pojavu zgoraj opisanih znakov je potrebno čim prej do veterinarja, ki bo opravil klinični pregled psa, pregled krvi in urina, ultrazvočni pregled trebušne votline, merjenje krvnega tlaka in nadaljnje preiskave po potrebi.

V preteklosti smo se pri pregledu krvi najbolj zanašali na dva parametra, sečnino in kreatinin, ki sta povišana šele, ko je prizadetih več kot 75 % nefronov. V zadnjih letih se v veterini za zgodnje odkrivanje kronične bolezni ledvic uporablja aminokislina SDMA, ki je povišana že ob propadu 25 % nefornov.

ŌKAMI TRGOVINA –IZDELKI ZA PSE

Pregled urina lahko pokaže proteinurijo, ki je posledica izgube sposobnosti filtriranja ali zmanjšanje zmožnosti resorbcije. Več kot je proteinov v urinu, večja je verjetnost bolezni ledvic, hitrejše napredovanje in višja smrtnost.

Povišan krvni tlak lahko poslabša delovanje ledvic oz. je povišan zaradi bolezni ledvic. Opraviti je potrebno več merjenj, ki morajo biti v čim bolj mirnem okolju in s čim manj stresa za psa, saj je lahko tlak povišan tudi zaradi strahu ob merjenju.

Urška Petek - konična bolezen ledvic pri psih - merjenje tlaka

Za realno sliko je potrebno opraviti več merjenj krvnega tlaka v mirnem, sproščenem okolju.

Terapija je odvisna od napredovanja bolezni. Pomembno je zavedanje, da se kronične bolezni ledvic ne da pozdraviti, lahko le upočasnimo njeno napredovanje.

Cilj terapije je odvisen od stopnje bolezni ledvic:

 • Čim bolj upočasniti napredovanje bolezni in s tem ohraniti funkcionalnost ledvic čim dlje.

 • Čim bolj izboljšati kvaliteto življenja in zmanjšati znake kronične bolezni ledvic.

Če bolezen ujamemo v zgodnji fazi, je pomembno, da se izogibamo zdravilom, ki lahko delujejo nefrotoksično (škodujejo ledvicam) in uvedemo ledvično dieto, ki vsebuje manjši delež proteinov, ki morajo biti visoko kvalitetni, saj s tem zmanjšamo nastanek odvečnih produktov, ki bi jih ledvica morala prečistiti. Svetuje se dodajanje omega 3 maščobnih kislin v prehrano.

Če so pridruženi že drugi znaki (bruhanje, anoreksija), je potrebno poskrbeti za zaščito želodčne sluznice in spodbujanje apetita. Poskrbeti moramo, da so živali zadosti hidrirane, ves čas naj bo na voljo sveža voda. V primeru poslabšanja stanja potrebujejo nadomeščanje izgubljene tekočine z infuzijami v žilo, kar pomeni, da morajo biti za nekaj dni hospitalizirane.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Staranje psov 1. del – artritis

Če se ob pregledu ugotovi povišan krvni pritisk, je potrebna terapija, ki bo uravnala pritisk, saj lahko kronično povišan pritisk vodi v dodatne poškodbe ledvic, oči, možganov in srca.

Lahko se pojavijo povišane koncentracije fosforja v krvi, v tem primeru je potrebno v prehrano dodati posebne vezalce fosforja, saj lahko visoke vrednoti fosforja v telesu pospešijo propadanje ledvic, depresijo in anoreksijo.

Če se pojavi proteinurija, tj. proteini v urinu, je potrebno dodati primerno terapijo, saj lahko s tem pomembno podaljšamo čas preživetja.

Največ, kar lahko naredimo skrbniki psov je, da redno, enkrat letno obiščemo veterinarja, kjer se bo opravil klinični pregled psa, pregled krvi in urina, saj lahko tako odkrijemo bolezen v zgodnji fazi, ko še ni kliničnih znakov.

Pri starejših psih se pregledi krvi in urina svetujejo na 6-mesecev. S primerno dieto in terapijo lahko živali po odkriti bolezni živijo še mesece in leta, vendar se je potrebno zavedati, da se lahko stanje hitro poslabša.

Na žalost v Sloveniji ni možna dializa oz. ”čiščenje krvi s pomočjo aparatov”, ki je pri ljudeh bistvena za življenje s končno odpovedjo ledvic.

SLOVARČEK:

 • Azotemija: visoka vsebnost sečnine oz. drugih dušikovih spojin v krvi.

 • Nefron: osnovna enota ledvic.

 • SDMA: aminokislina, ki je zelo zgodnji in občutljiv pokazatelj slabšega delovanja ledvic.

 • Proteinurija: prisotnost proteinov v urinu.

DOMAČA STRAN
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “PSI”

Avtor: Urška Petek, veterinarka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Abscesi v kopitu
Tipične težave jahačeve drže

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.