Pomen interaktivnega hranjenja

Vsi vemo, da so mačke lovci, vendar se premalo zavedamo, da jih je evolucija manjših mačk, ustvarila v najspretnejše, najbolj izurjene, najprodornejše in najbolj prilagodljive lovke.

Kaj pravzaprav pomeni, da je mačka plenilec?

Mačke nimajo organiziranega skupinskega lova, kot na primer volkovi ali sorodniki levi. So samostojne lovke in jedke ter temu primerna je tudi velikost plena in frekvenca lova. In ravno iz tega stališča se skupno hranjenje mačk v več mačjem domu ali prostoživečih mačk odsvetuje.

Prav tako se v večini situacij odsvetuje skupno igranje z več mačkami s samo eno igračko. Ne le, da to ni v njihovi naturi, velikokrat s takšnimi aktivnostmi prispevamo k nepotrebni tekmovalnosti za dobrine (predmeti, lokacije, osebki in aktivnosti), ki jih je (žal) v povprečnem mačjem domu vedno premalo.

Mačka za lastno preživetje, predvsem hrano, lovi in ubija druge živali. Katere živali lovi zavisi od življenjskega sloga mačke in okolja, v katerem živi. Najpogostejši plen so manjši glodalci, plazilci, ptiči, redko je to lahko zajec, ujeda ali mladič večje živali.

Pšenica Kovačič - pomen interaktivnega hranjenja - mačke so mesojedi

Mačke so striktni mesojedi.

V tem prispevku ne bomo razpredali o mačkah kot tujerodnih vrstah, ki “uničujejo” ekosisteme oz. iztrebljajo določene živalske vrste. A le v pomislek pred novim, načrtovanim prispevkom.

Za koliko izumrtij in trpljenja živalskih vrst smo odgovorni ljudje? Tu delamo mačkam krivico, ker one to počno zaradi mačje nature, ljudje pa iz drugih, običajno bolj sebičnih razlogov.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Mačje dobrine

Pomen lova

Če preidemo nazaj na mačke, ki so izključno notranje in imajo po možnosti, kot je običaj, briketirano hrano vedno na voljo. S takšnim življenjskim slogom je mačja lovska esenca potlačena. Kaj to pomeni za mačko? Neizživetost n(a)ravnih vedenj vodi v fizične in psihične odklone ter bolezni. Čeprav to niso primarne biološke potrebe, torej mačke, kot družne živali, lahko preživijo brez lova, a ne morejo biti ali postati zadovolj(e)ne mačke.

Lov je lahko statični ali dinamični ter je sestavljen iz sekvenc, ki si niso nujno tudi zaporedne. To zavisi od mačke, gibanja plena, lokacije in uspeha lova. Vključuje senzoriko, motoriko in predvsem fino motoriko prednjih tačk.

Pšenica Kovačič - pomen interaktivnega hranjenja - mačke so ustrojene za lov

Mačke so ustrojene za lov.

Lov sestoji iz iskanja, lociranja, pristopanja – le-ta je po navadi neslišen in neviden, ulova ali atake, ki je izbruh energije in odloč(il)nega giba, uboja, manipulacije plena in zaslužene pojedine.

Mačke lovijo od 6 do 27 krat na dan, številka je odvisna od stanja mačke – doječe mame lovijo večkrat, ali imajo predvidljiv vir hrane – od hranitelja ali lastnika, okolja – bodisi kmečkega, kjer je hramba žit, izvora – ali je potomka prostoživečih mačk ter načina življenja – notranjo-zunanja.

Družne mačke je potrebno hraniti vsaj šestkrat na dan v razmiku štirih ur in ne s hrano na voljo v posodici in enkrat dnevno servirano mokro hrano na krožniku. Evolucija, genetika in fiziologija jim narekuje takšen tempo. Z neprimerno hrano, načinom, časom in frekvenco hranjenja, jim vzamemo smisel življenja.

Pšenica Kovačič - pomen interaktivnega hranjenja - sekvenca lova

Sekvence lova.

Notranjke

Večina lastnikov želi imeti in ima notranje mačke, kajti takšen življenjski slog naj bi bil bolj varen za mačko. Zagotovo vpliva na dolgoživost, vendar ni rečeno, da zagotavlja tudi kakovostno preživljanje vsakdana. O notranjih, notranjo-zunanjih in zunanjih mačkah bomo pisali drugič.

Mačka je notranja brez dane možnosti po pogledu ali stiku z zunanjim svetom. Kaj zdaj? V takšnem primeru je optimiziran prostor baza za psiho-fizično zdravje in vedenje mačk (Preberi več v članku Mačje dobrine). Prav tako sta primerna igra in interaktivno hranjenje nuja za blagočutje mačke.

Pšenica Kovačič - pomen interaktivnega hranjenja - zdolgočasena notranjka

Počlovečena in zdolgočasena notranja mačka.

Ineraktivno hranjenje

Je način serviranja hrane, pri katerem je mačka senzorično, motorično in mentalno zaposlena. Poznamo dva načina pridobivanja hrane; eno je iskanje hrane (foraging) in lov, zatorej je potrebno vključiti oba aspekta v interaktivno serviranje.

Doprinosi interaktivnega hranjenja – so možnost približka izražanja osnovnih motivacijskih čustev in posledično naravnih vedenj, kot so raziskovanje, lov, igra in psihofizična telovadba.

Doprinosi so:

 • rast umskih sposobnosti,
 • urjenje (fine) motorike,
 • popestritev čutil
 • poglobitev in utrditev pozitivnih čustev,
 • vzdrževanje teže,
 • samozavest,
 • osredotočenost,
 • dobro počutje,
 • blagočutje,
 • dobrobit,
 • (samo)zaposlitev,
 • odpornost na stres,
 • zdravje.
Pšenica Kovačič - pomen interaktivnega hranjenja - interaktivna hranilka

Dinamična interaktivna hranilka.

Primeri interaktivnega hranjenja:

 1. Hrana v interaktivni posodi – Puzel hranilka
 2. Skrivanje hrane po prostoru – Skriti zaklad
 3. V wc papir ovite poslastice – Culice dobrot
 4. Metanje briketov – Poskočni briketki
 5. Kos mesa – Veliki plenilec sem
 6. Umski in gibalni izzivi – Trikci in agility (v skladu z naravnimi sposobnostmi)
 7. Vsakodnevni trening – Vseživljenjsko učenje

1.) Hrana v interaktivni posodi – Puzel hranilka.

Posodice lahko naredimo sami iz odpadne embalaže, kot so kartonaste škatlice, WC tulci, škatla od jajc, preluknjana plastenka ali plastična posoda (pazimo na ostre robove) … ali pa pogledamo kaj imamo že doma, recimo posodico za led. Pravtako jih lahko kupimo v trgovinah za male živali.

Notri se trosijo poslastice in zabavno hranjenje se lahko prične.

2.) Skrivanje hrane po prostoru – Skriti zaklad

Po stanovanju nastavljamo poslastice, predvsem na lokacijah za katere želimo, da se mačke zadržujejo ali želimo da jih raziskujejo. Tu vključimo raziskovanje in zgoraj omenjen foraging

3.) V Wc papir ovite poslastice – Culice dobrot

V neodišavljen in nepotiskan wc papir zavijemo poslastice in jih bodisi postavimo po stanovanju ali ponudimo v škatli. Zakaj ovite? Da Mačke lahko trgajo papir, ki jih spominja na trganje plena.

4.) Metanje briketkov – Poskočni briketki

Mačkam mečemo briketke ali priboljške po stanovanju, da jih radostno lovijo in malcajo. Začnemo z manjšo razdaljo nato jo povečujemo.

ŌKAMI TRGOVINA – IZDELKI ZA MAČKE

5.) Kos mesa – Veliki plenilec sem

Ponudite mački kos mesa (velikost za golaž) ali piščančji vrat, perut, nekaj, kar ima še kosti, vezi, mišično ovojnico, morda kožo … ali organe (le-te v manjših količinah). Naj ta kos mesa vzame in odnese stran, kot plen.

6.) Umski in gibalni izzivi – Trikci in agility (v skladu z naravnimi sposobnostmi)

Mačke so odlične učenke, le razumeti je treba, da sta pristop in hitrost učenja maček drugačna od učenja psa. Pri učenju odzivov na naše usmeritve, moramo korake nastaviti tako, da mačka rada sodeluje in je uspešna (več o Trikci – link).

7.) Vsakodnevni trening – Vseživljenjsko učenje

Interaktivno hranjenje lahko vključuje osnove, kot je navajanje na transportni boks, oprsnico, nego ali odpravljamo neželena vedenja, kot je skakanje na jedilno mizo, praskanje po vratih ali nadlegovanje za računalnikom, na mački prijazen in spoštljiv način.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Ko mačka izloča zunaj mačjega stranišča

Mačke odlično (samostojno) rešujejo probleme (problem solvers).

Pomen raznolikih načinov, posodic in lokacij

Z različnimi zgoraj omenjenimi načini in različnimi posodami glede na obliko, velikost, teksturo, ne/gibanje posodice, način pridobivanja hrane in stopnjo težavnosti še bolj utrjujemo že napisane doprinose. Prav tako je potrebno čim več načinov vpeti v tedenski urnik in posodice na tri dni rotirati, ne le zamenjati posodo, ampak tudi lokacijo.

Moje mačke to ne zanima!

Včasih je treba prehod na interaktivno obliko olajšati tako, da v izbranem načinu ponudimo neustavljivo privlačno poslastico, ali več njih. Mačka ne bo motivirana za en običajen briket, za najljubšo dišečo hrano v večji količini pa bo. Prve faze interaktivnega hranjenja naj bodo lahke in dosegljive z malo truda. Šele ko mačka osvoji sistem hranjenja, ga otežimo. A nikar preveč, ker kljub izzivom želimo, da se motivacija in samo nagrajevanje ohranjata.

Pšenica Kovačič - pomen interaktivnega hranjenja - mačke so hitro učljive

Mačke se rade učijo novih veščin.

Kdaj se interaktivno hranjenje, kot glavina hranjenja odsvetuje?

 • ko je še rastoči mladiček (do 1. leta),
 • ko je mačka bolna, poškodovana, breja ali doječa,
 • ko ima upad apetita,
 • ko je doživela akutne in kronične hude stresne situacije (selitev, odhod/prihod člana)

Notranje mačke potrebujejo ogromno stimulacije, a tudi čas in prostor za blaženi mir. Ko postane interaktivno hranjenje vaša rutina, boste v treh tednih ali celo že prej prijetno presenečeni nad dobrim počutjem vaše mačke. Poskusite in vztrajate, saj njej to osmisli življenje!

Notranje mačke potrebujejo ogromno stimulacije, a tudi čas in prostor za blaženi mir.

HOME
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “MAČKE”

Avtor: Pšenica Kovačič, dipl. slik. in uni. dipl. oblik., ISFM AdvCertFB

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Izbira pasje šole
Kopenske želve

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.