Pasji plaščki – Potrebna oprema ali modni trend?

Danes veliko psov živi z nami v toplem stanovanju in ne razvijejo primernega zimskega kožuha. Zato jih moramo na sprehodu zavarovati pred mrazom.

Dolgo časa smo obleke za pse imeli za nepotreben modni dodatek, opravičljiv le v določenih primerih ekstremnega mraza za najmanjše naročne pse.

Danes, ko so pasje potrebe za zdravo in zadovoljno življenje veliko bolj raziskane in se je življenjski slog večine psov močno spremenil, vemo, da ga potrebujejo mnogi psi.

Petra Mohar - pasji plaščki - odrasli psi, ki živijo zunaj, razviejo gosto podlanko

Odrasli psi, ki živijo zunaj, pozimi razvijejo gost kožuh, ki jim pomaga ohranjati primerno temperaturo.

Pozimi je zrak hladnejši in bolj suh, kar izsuši kožo in sluznice tako psov kot ljudi ter obremeni imunski sistem. Zaradi tega je organizem bolj izpostavljen in občutljiv za razne bolezni in obolenja. Psi, ki živijo zunaj, se na zimo pripravijo tako, da pridobijo telesno težo in letni kožuh zamenjajo za zimskega z gosto podlanko.

Oboje jim omogoča boljšo izolacijo in ohranjanje telesne temperature do določene mere. Seveda smo še vedno ljudje odgovorni zanje in jim moramo priskrbeti tudi primerno zavetje ter primerno kalorično hrano.

Petra Mohar - pasji plaščki - kapuce in podobni dodatki so za pse moteči

Kapuce in podobni dodatki so popolnoma nepotrebni in za pse pogosto moteči.

 Telesna tolšča in kožih jim omogoča boljšo izolacijo in ohranjanje telesne temperature do določene mere. Seveda pa smo ljudje še vedno odgovorni zanje, zato  jim moramo priskrbeti tudi primerno zavetje ter primerno kalorično hrano.

Sezonski cikel psov, ki večino časa preživijo z nami v ogrevanem stanovanju ali hiši, kjer se temperature običajno gibljejo preko 20 stopinj Celzija, je močno omiljen. Čeprav lahko pozimi in spomladi še vedno zaznamo menjavo dlake, se to zgodi le v omejenem obsegu in nikakor ne zadostuje za preživljanje dolgega sprehoda v snegu.

Ne čakajte, da se bo vaš pes začel na mrazu tresti. Tresenje je znak podhladitve. Ko se žival začne tresti pomeni, da je temperatura telesa padla nevarno nizko, zato večje mišice s krčenjem poskušajo ogreti telo. Pri tem ne smemo pozabiti, da se šapice podhladijo in postanejo boleče še prej.

Petra Mohar - pasji plaščki - primeren plašček mora pokrivati rame, kolke, prsni del in trebuh

Primeren plašček mora pokrivati rame, kolke, prsni koš in trebuh.

Kdaj točno moramo psa obleči, je odvisno od posameznega psa in okolja, v katerem živi. Na splošno velja, da je pametno razmisliti o plaščku takrat, ko tudi ljudje za sprehod oblečemo bunde, šale, kape in rokavice.

Ali bomo psu oblekli plašček ali ne, je odvisno tudi od časa, ki ga bomo preživeli zunaj. Če ga peljemo samo na kratek izhod za iztrebljanje, plašček ni nujen. Če pa gremo na dolg sprehod, je plašček potrebna oprema.

ŌKAMI TRGOVINA –IZDELKI ZA PSE

Psi, ki bi v hladnih zimskih dneh na sprehodih potrebovali plašček, so kratkodlaki psi (na primer dalmatinci, vižle, bokserji, dobermani, buldogi), psi brez podlanke (na primer pudlji, jorkširski terierji, bišoni), psi majhnih pasem (na primer čivave, pekinezerji, jazbečarji) in vitki psi z malo zaščitne maščobne plasti (na primer vse pasme hrtov).

V nevarnosti zaradi podhladitve so tudi vsi mladiči, ker še nimajo popolnoma razvitega imunskega sistema in termoregulacije, ter starejši in bolni psi, katerih imunski sistem je oslabljen.

Petra Mohar - pasji plaščki - starejši psi so na mraz bolj občutljivi

Starejši psi imajo oslabljen imunski sistem, zato so na mraz veliko bolj občutljivi.

Na mraz najbolj občutljivi deli pasjega telesa so sklepi, prsni koš in trebuh, zato jih mora plašček prekrivati. Plašček mora prekriti ramenski del in biti dovolj dolg, da prekrije tudi kolke do zadka. Vendar to ni dovolj, pokriti mora tudi prsni in trebušni del, kjer je dlaka najbolj redka, kjer mraz najlažje prodre v telo.

Seveda moramo pri tem paziti, da plašček psa ne veže okoli vratu in nog, in hkrati ni prevelik, da bi psa oviral pri gibanju. Pozorni moramo biti tudi na material, ki naj bo prijeten na otip, lahek, povzroča naj čim manj šumenja in služi namenu (zaščita pred vetrom, mrazom in padavinami). Pozorni bodite tudi na to, kako se plašček zapenja in da ga je mogoče enostavno oprati.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Zimske radosti

Petra Mohar - pasji plaščki - tresenja psa je znak podhladitve

Ko se pes trese, je to prvi znak podhladitve.

Ker so psi zelo občutljivi na vso opremo, ki jim jo nadenemo in oblečemo, mora biti plašček res čim bolj udoben, se telesu čim bolj prilegati in omogočati prosto gibanje. Poleg tega moramo psa na plašček navajati postopoma, ravno tako kot smo ga navajali na oprsnico ali nagobčnik.

Najbolje se obnesejo plaščki, izdelani iz softshella, ker je elastičen, tanek, lahek, ne šumi in ščiti pred vetrom ter do določene mere tudi pred vlago. Oprsnico enostavno namestite čez plašček.

Na mraz najbolj občutljivi deli pasjega telesa so sklepi, prsni koš in trebuh, zato jih mora plašček prekrivati.

Petra Mohar - pasji plaščki - psa na sprehode ne silite

Če vaš pes ne mara mraza, dežja in snega, ga ne silite na sprehode.

Plaščki niso samo modni dodatek. Pri nakupu moramo to upoštevati in se izogibati raznim kapucam, volančkom in drugim okraskom, ki psa ovirajo pri gibanju.

Plašček, če ga uporabljamo, mora služiti svojemu namenu – psa mora zaščititi pred mrazom, vetrom in vlago.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Navajanje na nagobčnik

DOMAČA STRAN
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “PSI”

Avtor: Petra Mohar, biologinja in svetovalka za vedenje psov

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Na počitnice med konje - DA ALI NE?
Navajanje na kletko

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.