Objavljeno: 17. maja, 20217.5 min read

Pomlad

Poznate koga, ki po dolgi zimi komaj čaka na prve znake pomladi? Ste mogoče tudi vi eden takih? Niste edini. Na območjih z izrazitimi sezonami poskuša človek že tisočletja prepoznati znake, ki bi mu povedali, kdaj se bosta vreme in sezona spremenila. Pri nas najbolj iščemo znake, ki vlijejo upanje na pomlad. Prehodi med sezonami so namreč pri preostalih sezonah dolgi in zato precej manj opazni.

V poletje tako vstopimo, ko je vroče, v jesen, ko so jutra hladna, v zimo pa, ko zapade sneg oziroma se temperature spustijo pod ledišče. A vročim dnem lahko sledijo tudi hladnejši deževni in prvi zmrzali spet tudi občutno toplejši dnevi. Tako večinoma nismo zelo pozorni, kdaj se je posamezna sezona prevesila v drugo. Pomislite samo na sliko, ki opiše poletje, in jo poskusite ločiti od pozne pomladi, in videli boste, da ni lahko. Pomlad pa je v tem pogledu izjema. Slika zvončkov, ki kukajo izpod snega, vsem vedno naznanja pomlad. Podobno velja tudi za izrazito ptičje petje in vrnitev ptic selivk iz prezimovališč, pa čeprav prva lastovka še ne prinese pomladi.

Pomlad lahko na kratko in zelo tehnično opišemo kot izrazito povečanje aktivnosti organizmov zaradi večje moči sonca. In res, s prvimi toplejšimi dnevi lahko že januarja prikukajo na plano prve spomladanske cvetlice, ki se ob odsotnosti snega in hudega mraza nato prav razbohotijo šele marca.

Marec je mesec, ko v podrasti, in to predvsem v bukovih gozdovih, buhti od pisanega cvetja, tega pa že obletavajo in prve čebele. Marca se začnejo gozdovi polniti tudi z iz dneva v dan bolj pestro zvočno kuliso…

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Travišča

Vsebnina je plačljive narave!

Lahko, da za ogled vsebine nimate aktivnega naročniškega paketa.
Za upravljanje z naročnino obiščite stran:

Če ste že registrirani uporabnik vas vabimo, da se ponovno prijavite.
V kolikor imate aktivno naročnino in se ne morete prijaviti, so na delu spletni škratje.
Prosimo kontaktirajte nas na info@ookami.si in potrudili se bomo odpraviti napako v čim hitrejšem času.

HOME
ŽIVALSKI SOPOTNIKI
DIVJE ŽIVALI

Avtor: Dejan Bordjan, doktor biologije

O MENI
Razvoj od divjega prednika do domačega psa