Izbira pasje šola

Spomladi in jeseni se začnejo množični vpisi v pasje šole. Katero šolo boste izbrali, je delno odvisno od tega, kakšen odnos si želite imeti s svojim psom in kakšen pogled imate na vlogo psa v vaši družini. Delno je odvisno od tega, kako dobro ste informirani o tem, kaj vaš pes potrebuje. Dobra pasja šola vam bo podala znanje, ki je uporabno, zanesljivo, sodobno in ga lahko enostavno vključite v vsakdanje življenje.

Petra Mohar - izbira pasje šole - učenje ukazov ne nauči lepega vedenja

Z učenjem ukazov psa ne bomo naučili lepega vedenja.

Običajno pasji skrbniki želijo, da se zna njihov pes vključiti v družinsko okolje, da se v javnosti obnaša situaciji primerno in zaupa vodstvu svojega skrbnika. Teh kvalitet pes ne pridobi z učenjem poslušnosti in izpolnjevanjem ukazov, zato se dobro pozanimajte, kaj vam ponuja pasja šola.

Čeprav marsikomu niti na kraj pameti ne pade, da bi podvomil o besedah svojega pasjega inštruktorja, je dejstvo, da v Sloveniji (in večjem delu preostalega sveta) ni nobenega nadzora nad tem, kdo lahko odpre pasjo šolo, pasji vrtec ali pasji hotel. Za pasji vrtec ali pasji hotel sicer obstajajo osnovni predpisi, ki se nanašajo na razpoložljivi prostor in nimajo prav nobene zveze s strokovno usposobljenostjo osebja in njihovo primernostjo za vzgojo ali celo prevzgojo psov.

ŌKAMI TRGOVINA –IZDELKI ZA PSE

Nekatere šole se ponašajo z izpitom za oskrbnike. Ta izpit je v Sloveniji predpisan za (pravne ali fizične) osebe, ki prodajajo (trgovine) ali oskrbujejo živali (pasji hoteli, zavetišča). Inštruktorji v pasjih šolah ga ne potrebujejo. Morda se kljub temu sliši zanimivo, vendar je vse znanje, ki je zahtevano za uspešno opravljanje tega izpita, podano v enem dopoldnevu.

To je že za osnovne informacije o pasjih potrebah in vedenju izjemno malo, v resnici mora predavanje zajeti vse hišne živali, rokovanje z njimi in pogoste bolezni, predvsem tiste, ki se prenašajo na človeka. Učinkovitost tega izobraževanja ni nič večja kot eno dopoldne prebiranja informacij na internetu.

Petra Mohar - izbira pasje šole - pasja šola lahko izboljša kvaliteto življenja

Z izbiro pasje šole izbirate kvaliteto življenja z vašim psom.

Pasje šole, ki izhajajo iz kinoloških društev, ki se združujejo v Kinološko zvezo Slovenije (KZS), imajo sicer inštruktorje, ki naj bi jih usposobili za šolanje (in ne vzgojo) psov. Ne pozabite, da šolanje pomeni samo poslušnost.

Pasje šole, ki izhajajo iz kinoloških društev, ki se združujejo v Kinološko zvezo Slovenije (KZS), imajo sicer inštruktorje, ki naj bi jih usposobili za šolanje (in ne vzgojo) psov. Ne pozabite, da šolanje pomeni samo poslušnost. Kandidate torej naučijo, kako psa naučiti slediti ukazom sedi, prostor, poleg, čakaj in podobno. Še tisto znanje o osnovnih potrebah psov, ki je ponujeno ali zahtevano, je žal davno preživeto in prežeto z že večkrat ovrženo teorijo dominance.

Nekateri inštruktorji oziroma pasje šole sicer poskušajo razširiti svoje znanje, prebirajo vsebine na internetu, se učijo iz oddaj, kot je ameriška “Šepetalec psom” ali slovenska “Pozor, priden pes!”, prebirajo (dostikrat vprašljive) knjige o vzgoji psov, ki jih na trgu kar mrgoli, ali se udeležujejo hitrih tečajev na internetu, ki ne omogočajo nobene kontrole nad resničnim razumevanjem podanega znanja. Vemo tudi, da je teorija eno in praksa drugo. Teorijo je treba preizkusiti in to na vaših psih. Ker je v ozadju pogosto pomanjkanje globljega razumevanja pasjih potreb in vseh mogočih povezav ter fizioloških procesov, ki potekajo v naših psih ob rokovanju z njimi, lahko situacije kmalu postanejo nevarne.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Razvoj od divjega prednika do domačega psa

Petra Mohar - izbira pasje šole - za pravilno vzgojo psov je potrebno dobro poznavanje pasjih potreb

Za pravilno vzgojo psov je potrebno dobro poznavanje pasjih potreb in komunikacije, principov učenja in delovanja pasjega telesa.

Za vzgojo in prevzgojo psov je potrebno poznavanje principov biologije in ekologije psov, njihovih naravnih potreb, vedenja in komunikacije, razumevanje delovanja pasjega telesa, uma in principov učenja. Ravno tako mora znati inštruktor vse te informacije predati in jih na razumljiv način razložiti skrbniku psa. Zato je potrebno poleg obširnega teoretičnega znanja veliko prakse. Mnogo pasjih inštruktorjev ima milo rečeno pomanjkljivo znanje na vseh omenjenih področjih in včasih je prav zastrašujoče spremljati, kako v nekaterih pasjih šolah uničujejo pse, njihovo dojemanje okolice in njihov odnos z družino.

Neverjetno zastrašujoče je tudi pomanjkljivo poznavanje pasje zgradbe, delovanja telesa, bolezni in drugih zdravstvenih težav naših štirinožnih spremljevalcev. Pasji inštruktorji nikakor niso veterinarji in nihče od njih tega ne pričakuje. Morali bi biti usposobljeni vsaj do mere, da bi bili sposobni prepoznati bolečino in zdravstvene težave, ter bi vas pred kakršnimkoli poseganjem v vedenje psa znali napotiti k veterinarju, če vaš pes to potrebuje. Namesto da psu takoj prepovemo spanje na kavču, ker je nenadoma zarenčal na nas, mogoče ne bi bilo slabo najprej preveriti, ali ga kaj boli.

Za vzgojo in prevzgojo psov je potrebno poznavanje principov biologije in ekologije psov, njihovih naravnih potreb, vedenja in komunikacije, razumevanje delovanja pasjega telesa, uma in principov učenja. Ravno tako mora znati inštruktor vse te informacije predati in jih na razumljiv način razložiti skrbniku psa.

Petra Mohar - izbira pasje šole - pomembno je, da vam pes zaupa

Najpomembnejše, kar lahko naučite vašega psa, je, da vam zaupa.

Kako torej vedeti, katera pasja šola je primerna in katera ne? V Sloveniji pasje šole sicer rastejo kot gobe po dežju, vendar je dobrih resnično izredno malo. Nekaj je manj škodljivih, veliko jih pade v kategorijo, ki bi se jim bilo treba na daleč izogniti. Če inštruktor ne zna smiselno argumentirati odločitve za določen pristop k učenju, če načina učenja ne zna prilagoditi vam in vašemu psu, če ne zna razložiti, zakaj naj bi bila za vašega psa točno ta metoda primerna, če ignorira vaša opozorila, da se vaš pes v določeni situaciji ne počuti dobro (čeprav bi to moral prepoznati pred vami), je to rdeč opozorilni znak.

Če vaš inštruktor kadarkoli predlaga, ali zahteva fizično kaznovanje vašega psa, vam priporočam, da se takoj, tisti trenutek, obrnete na peti in odkorakate stran. Enako storite kadarkoli imate občutek, da se vašega psa postavlja v situacijo, ki mu je neprijetna, ga straši ali mu celo vzbuja grozo.

Petra Mohar - izbira pasje šole - če se vaš pes v šoli ne počuti dobro, je čas, da se pogovorite z inštruktorjem ali zamenjate šolo

Če se vaš pes v šoli ne počuti dobro, je čas, da se pogovorite z inštruktorjem ali zamenjate šolo.

Pogosto tudi takrat, ko se skrbniki odločijo, da bodo poiskali kvalificirano, ustrezno in strokovno podporo za vzgojo ali prevzgojo psa, obstaja veliko tveganje, da bodo dobili napačne informacije. Pri izbiri inštruktorja, ki mu boste zaupali vzgojo svojega štirinožnega spremljevalca in s tem kvaliteto svojega življenja za nadaljnjih petnajst let, se pozanimajte, kakšne kvalifikacije ima in jih preverite. Pozorni bodite tudi na izbiro besed, ki jih uporablja za opisovanje vašega psa in vajinega odnosa. Besede, kot so vodja krdela, alfa, glavni, nadvlada, izsiljevanje in podobno naj vam bodo opozorilo, da obstaja verjetnost, da inštruktor ni seznanjem s sodobnim znanjem o vedenju psov.

Psi so čuteča bitja. Od njih zahtevamo, da živijo v našem svetu in se prilagodijo našemu načinu življenja, pogosto brez da bi primerno poskrbeli za njihove osnovne življenjske in vedenjske potrebe. Zato je najmanj, k čemur nas skrbništvo obvezuje, da jih poskušamo razumeti in poskrbeti, da je vzgoja ali prevzgoja predvsem sočutna, brez nasilja, čim manj invazivna in čim bolj pozitivna.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Kako se psi učijo

Petra Mohar - izbira pasje šole - samo pes, ki se dobro počuti, se je sposoben primerno vesti

Samo pes, ki se dobro počuti, se je sposoben primerno vesti.

Ker pozitivne izkušnje oblikujejo srečne pse, srečni psi pa so dobro vzgojeni psi, bi moralo biti dobro počutje psov najbolj pomembno tako za pasje inštruktorje kot za njihove skrbnike. Protokol kaznovanja je lahko učinkovit pri odpravljanju določenih vedenjskih težav, vendar lahko stres, ki ga povzroča takšen protokol, povzroči nastanek novih vedenjskih težav. Tudi sama sem včasih verjela, da se lahko prijaznega pristopa poslužuješ le do določene stopnje. Danes vem, da brez dvoma velja, da se nasilje začne tam, kjer se znanje konča.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Prepoznavanje znakov stresa

DOMAČA STRAN
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “PSI”

Avtor: Petra Mohar, biologinja in svetovalka za vedenje psov

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Delovanje konjevega zatilja
Pomen interaktivnega hranjenja

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.