Kategorije: Nega in oskrba psov, Oprema in dodatki, PETRA MOHAR, Psi, Psihologija in vedenje psov, Zdravje psovObjavljeno: 15. avgusta, 202111,2 min read

Priprave na pot s psom

Prepovedi prehajanja mej zaradi epidemije so se vsaj delno sprostile. Končno se lahko odpravimo na počitnice in mnogi si ne predstavljamo prijetnega dopusta brez svojega štirinožnega spremljevalca. Če bo to vaše prvo skupno potovanje, potem je čas, da psa začnete počasi navajati na opremo in pot, ki jo bo moral prestati.

Petra Mohar - priprava na pot s psi - dogodivščine s psi

Mnogi psi obožujejo potovanje in dogodivščine, ki jih doživljajo z nami.

Priprave na pot…

Če bo moral pes pot preživeti v kletki, ki je ni vajen, se lahko potovanje spremeni v pekel. Zato mu lahko kletko pred odhodom nastavite doma, da jo ima čas raziskati v svojem tempu. Vanjo položite blazino, igračo in priboljške, da bo zanj notranjost privlačnejša.

Ko se počuti udobno v notranjosti kletke, počasi začnete zapirati vrata. Najprej samo za trenutek, nato čas postopno podaljšujete. Pazite tudi, da je kletka dovolj velika, da lahko pes vstane, se obrne in udobno uleže. Poleg tega naj bo dovolj zračna in njeno dno pokrito z udobno blazino, ki ne sme drseti.

Če boste potovali z avtom, je treba psa navaditi tudi na daljše vožnje. Verjetno ste psa z avtom že peljali k veterinarju, na sprehod ali obisk k prijatelju. Če ne, je zadnji čas, da začnete.

Petra Mohar - priprava na pot s psi - psa ne puščamo samega v avtu

Psa nikoli, res nikoli niti za trenutek ne puščamo samega v avtu.

Psa na avto navajamo tako kot na kletko. Najprej mu v stoječem in ugasnjenem avtomobilu damo možnost, da ga prevoha in razišče, medtem ko mi udobno, mirno in tiho sedimo v avtu. Enako velja tudi za pse, ki se bojijo avtomobila – učenje začnemo znova. Naslednji dan psa poskušamo s priboljški ali igračo zvabiti v avto. Tudi, če samo skoči vanj in nato takoj ven, je to uspeh. Nikakor ga ne silimo, ampak mu damo možnost, da se sam odloči, koliko zaupa kovinski pošasti. Bolj bomo potrpežljivi na začetku, več možnosti imamo, da bo potovanje v užitek tako nam kot psu.

Kakšen teden pred potovanjem obiščite veterinarja, da zagotovite, da je pes res zdrav in v primerni kondiciji za pot. Poskrbite, da ima vsa potrebna cepljenja in zaščito pred notranjimi in zunanjimi zajedavci. Pri potovanju z našimi ljubljenčki v tuje države je treba izpolnjevati nekaj zahtev, ki jih najdete na strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Petra Mohar - priprave na pot s psi - veterinar svetuje kaj vključiti v prvo pomoč

Posvetujte se s svojim veterinarjem, kaj vam glede na vašo destinacijo priporoča, da vključite v paket prve pomoči za psa.

Oprema

1. Oprsnica ali ovratnica naj bosta označeni z vašimi podatki, čeprav je pes mikročipiran, saj vas bodo ob morebitni nezgodi ali pobegu najditelji hitreje našli in izkušnja bo manj neprijetna. Prav tako se prepričajte, da je vsa oprema neoporečna, da ni nikjer natrgana oziroma so zaponke dovolj trdne. V neznanem okolju so psi bolj negotovi in verjetnost, da jih bo nekaj pognalo v brezglavi beg, je večja. Če nam takrat odpove osnovna oprema, smo si po nepotrebnem zagrenili.

2. Posode za vodo in hrano. Ko začnemo načrtovati odhod, zagotovimo, da bo pes imel hrano, ki je je vajen, saj lahko že menjava sama po sebi povzroči prebavne težave in v kombinaciji z živčnostjo v novem okolju, nam lahko pokvari dopust. Če naša destinacija to zahteva, vzamemo še zalogo vode.

Kakšen teden pred potovanjem obiščite veterinarja, da zagotovite, da je pes res zdrav in v primerni kondiciji za pot.

3. Pasje blazine, odeje in igrače, da bo imel naš pes ob sebi nekaj znanega, z znanim vonjem.

4. Brisače, šampon, krtače in ostale potrebščine za nego ter vrečke za pobiranje iztrebkov. Predvsem, če greste na morje, je priporočljivo, da svojega psa po kopanju v slani vodi sperete, da se izognete nadležni srbečici in prečešete, da odstranite morebitni pesek in ostalo, kar je prinesel z obale.

5. Prva pomoč za pse: pred odhodom se posvetujte z veterinarjem o tem, kaj priporoča, da vzamete s seboj. Poleg povojev, gaz, vat, razkužil in pincete za klope vedno priporočam aktivno olje, probiotike, kremo ali gel za ublažitev pikov, dodatne tablete proti zajedavcem in sredstvo proti komarjem ter klopom.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Vektorsko prenosljive bolezni

Petra Mohar - priprave na pot s psom - psa po kopanju sperite z sladko vodo

Po osvežitvi v morju psa vedno sperite z sladko vodo, da se izognete srbečici.

Potovanje

Odvisno od dolžine potovanja načrtujte vožnjo v nočnih, večernih ali zgodnjih jutranjih urah. Četudi imate klimatiziran avto, so zunanje temperature čez dan previsoke za udobno potovanje s psom.

Po poti se večkrat ustavite (vsaj vsaki dve ali tri ure) in poskrbite, da si lahko vaš pes pretegne noge, se razgiba, po potrebi napije vode, lula in kaka. Če potovanje ni pretirano dolgo, mu uro pred in med potovanjem ne ponujajte hrane. Seveda je kakšen priboljšek dobrodošel, nikakor pa ne cel obrok.

Če potujete z otroki, poskrbite, da pustijo psa pri miru, saj je potovanje že samo po sebi neprijetno, kar povečuje razdražljivost in lahko hitro pride do nesporazumov.

ŌKAMI TRGOVINA –IZDELKI ZA PSE

Zadnje pravilo velja ne glede na dolžino potovanja: psa nikoli, res nikoli ne puščamo samega v avtu. Niti za trenutek. V poletnih temperaturah se naš jekleni konjiček bliskovito spremeni v peklensko kletko, zaradi česar lahko pes doživi toplotni udar.

Nevarnost toplotnega udara je resnična in predpogoj zanj ni avto. Pes ga lahko doživi kjerkoli in kadarkoli, ko je izpostavljen pretirani vročini, zato je pomembno, da prepoznamo znake in vemo, kako ukrepati.

Petra Mohar - priprave na pot s psom - javni prevozniki imajo stroge zahteve glede transporta živali

Ponudniki javnega prevoza imajo pogosto stroge zahteve glede prevoza živali.

Če nameravate potovati z avtobusom, vlakom ali ladjo lahko naletite na številne omejitve. Mnogo prevoznikov ne dovoljuje živali, z izjemo službenih psov (npr. psi vodniki slepih). Zato se prepričajte, kakšno politiko ima prevoznik, na katerega računate (tudi kot samo del vašega potovanja) in kakšne morebitne dodatne zahteve ima. Če je potovanje s psom dovoljeno, bo verjetno zahtevana posebna transportna kletka oziroma nagobčnik.

V tem primeru mora biti pes navajen na nošenje nagobčnika. Če ga tega še niste naučili, je zdaj pravi trenutek. Tako kot z navajanjem na kletko tudi učenje nošenja nagobčnika začnete postopoma. V nagobčnik nastavite priboljšek in pustite, da pes sam potisne gobček vanj. Ko je ta del zadovoljiv, zadržite nagobčnik sekundo ali dve na gobčku in nato čas podaljšujete. Naslednji korak je zapenjanje nagobčnika za sekundo, dve, nato minuto in tako dalje. Pazite, da vajo vedno zaključite, še preden se pes začne upirati.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Izbira pasje šole

Prihod na destinacijo

Verjetno mi ni treba poudariti, kako zelo pomembno je, da preverimo ali in pod kakšnimi pogoji so dovoljene živali v kampu, hotelu, na plaži in drugje, kamor potujemo.

Preverimo tudi možnosti sprehodov in vse morebitne omejitve, ki bi se lahko nanašale na našega psa. Naj nas nič ne preseneti.

Petra Mohar - priprave na pot s psom - bodite uvidevni do tistih, ki se psov izogibajo

Vsi ljudje v naši okolici ne bodo navdušeni nad našim psom, zato bodite uvidevni in imejte svojega psa pod nadzorom.

Ko prispemo na destinacijo, upoštevamo, da je to za našega štirinožca nekaj novega in zatorej potencialno nevarnega. Pustimo, da prostor in okolico razišče, prevoha in pregleda. Tako si zagotovimo sproščenega psa, več miru in resničnega počitka.

Hkrati seveda upoštevamo, da ne bodo vsi ljudje v naši okolici navdušeni nad kosmatim sosedom, zato poskusimo biti do njih čim bolj uvidevni. Pes naj bo vsekakor ves čas pod nadzorom in nikoli prosto spuščen.

DOMAČA STRAN
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “PSI”

Avtor: Petra Mohar, biologinja in svetovalka za vedenje psov

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Anja Kalin: Morski prašiček ali budra.Kaj je budra?
Pravilna drža konja pod jahačem 3. del

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.