Objavljeno: 18. maja, 20217.8 min read

Razvoj od divjega prednika do domačega psa

Ljudje smo povezani s psi dlje kot s katerokoli drugo udomačeno živalsko vrsto, v tisočletnem prilagajanju na življenje v naši skupnosti pa so psi razvili nekaj izrednih sposobnosti, ki jih njihovi divji sorodniki nimajo. Psi imajo sposobnost slediti našemu nakazovanju s prstom ali pogledom, za razliko od volkov iščejo pri svojem skrbniku oporo in navodila, pogosto vzpostavljajo z ljudmi očesni stik in za sporazumevanje uporabljajo različne vrste laježa, ki ga prepoznajo tako drugi psi kot tudi ljudje.

Psi so z nami povezani na prav poseben način.

Če želimo pse resnično razumeti, moramo poznati tudi njihovo zgodovino od njihovih divjih prednikov do danes. Z opazovanjem vedenja divjih sorodnikov naših psov lahko razložimo določena vedenja psov, njihov izvor in kontekst, hkrati pa se moramo zavedati tudi pomembnih razlik med njimi. To, kako je potekala evolucija psa, kdaj in kako se je začelo njihovo udomačevanje, kakšne spremembe je prinesel razvoj, je v strokovnih krogih še vedno stvar raziskav in obširnih debat.

Izsledki teh raziskav in podatki, pridobljeni s prepletanjem arheoloških in genetskih raziskav, pa nakazujejo, da je do prvih značilnih sprememb v smeri udomačevanja prišlo pred približno 30.000 leti, medtem ko iz arheoloških najdb, starih tudi do 300.000 let, sklepamo, da se je sodelovanje med človekom in prednikom naših psov začelo že mnogo prej.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Smo pripravljeni na psa?

Tisti, ki so si upali priti bliže, so imeli več možnosti, da so na enostaven način prišli do hrane.

In ker so ljudje v njih začeli prepoznavati koristnega zaveznika, se je v nekem trenutku zgodil preskok – plenilski tekmec se je razvil v zvestega prijatelja.

Vsebnina je plačljive narave!

Lahko, da za ogled vsebine nimate aktivnega naročniškega paketa.
Za upravljanje z naročnino obiščite stran:

Če ste že registrirani uporabnik vas vabimo, da se ponovno prijavite.
V kolikor imate aktivno naročnino in se ne morete prijaviti, so na delu spletni škratje.
Prosimo kontaktirajte nas na info@ookami.si in potrudili se bomo odpraviti napako v čim hitrejšem času.

HOME
ŽIVALSKI SOPOTNIKI
PSI

Avtor: Petra Mohar, biologinja in inštruktorica

O MENI
Pomlad
Kaj nas učijo konji od pradavnine do danes