Veterinarska oskrba činčil

Zdrava činčila je živahna, radovedna, pozorna in družabna. Ima rumeno obarvane zobe, kožuh je gost, sijoč in enakomeren, brez sprijete dlake. Najpogostejše veterinarske težave so težave z zobmi, prebavne težave, vročinski udar, bolezni dihal. Primerna prehrana in okolje sta glavni vodili za preprečevanje veterinarskih težav pri činčilah.

Težave v ustni votlini

So najpogostejši vzrok za obisk veterinarja. Kažejo se kot zmanjšan apetit, težave med žvečenjem, hujšanje, slinjenje in posledično mokra brada, nezmožnost zapiranja ust. Najpogosteje nastopijo kot posledica hranjenja z neprimerno prehrano (premalo sena).

Ob pregledu ustne votline, ki poteka v splošni anesteziji, se pregleda zobe in ustrezno korigira (lahko so podaljšani zobje, lahko so nastale ostre špice, ki poškodujejo lično sluznico ali jezik, lahko so nepravilne grizne ploskve, morda celo poškodba zoba), priporočljivo je, da se opravi tudi druge preiskave – rentgensko slikanje ter po potrebi računalniška tomografija (CT) glave.

Urška Petek - veterinarska oskrba činčil - rtg glave

Rtg glave, vir Šolska veterinarska ambulanta.

Prebavne težave

So lahko posledica težav z zobmi, nepravilne prehrane, sistemskih bolezni, infekcij, okužb s paraziti, neprimerno uporabo antibiotikov, previsokih temperatur okolja in drugih stresnih dejavnikov. Pogosto se pojavijo zaprtje, driska ali tujek v požiralniku.

Znaki, ki spremljajo težave s prebavili, so pomanjkanje iztrebkov oz. driska, napet trebuh, neješčost, živali so zelo mirne in niso igrive. Znaka nelagodja so tudi pretegovanje in valjanje po tleh. Ob zgoraj opisanih znakih je nujen obisk pri veterinarju, ki bo nudil ustrezno terapijo in se pogovoril o ustreznosti prehrane.

Znaki, ki spremljajo težave s prebavili, so pomanjkanje iztrebkov oz. driska, napet trebuh, neješčost, živali so zelo mirne in niso igrive. Znaka

Urška Petek - veterinarska oskrba činčil - rtg trupa

Rtg posnetek trupa činčile, vir Šolska veterinarska ambulata.

Vročinski udar

Pojavi se, kadar je temperatura okolja previsoka (za činčile je to, kadar se temperatura povzpne nad 26 stopinj) in je prevelika vlažnost ali direktna izpostavljenost soncu.

Činčila se zelo slini, pospešeno diha z odprtim gobčkom, je apatična, ima zelo vroča ušesa, lahko pride do izgube zavesti. Prva pomoč je umik činčile v hladnejši prostor, nato pa je nujen obisk pri veterinarju. Med prevozom lahko na ušesa polagamo hladne obkladke.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Temeljna oskrba kuncev

ŌKAMI TRGOVINA – KNJIGARNA

Težave z dihali

So pogosta posledica neprimernih življenjskih pogojev – preveliko število činčil na enem mestu, slabo zračenje in visoka vlažnost. Pri činčilah se blaga respiratorna okužba lahko prelevi v pljučnico, ki je pogosto usodna.

Če opazite pomanjkanje energije, zmanjšanje apetita, oteženo dihanje, nosni ali očesni izcedek,  je nujen obisk pri veterinarju.

Urška Petek - veterinarska oskrba činčil - prostoren življenjski prostor

Pomeben je prostoren življenjski prostor.

Ugrizne rane

Pri činčilah se pogosto opazijo pozno zaradi njihovega gostega kožuha, vendar lahko nezdravljene vodijo v hude zaplete.

Pomembno je, da činčilo, če ima stik z drugimi živalmi (činčilami, psi, mački …), vsak dan pregledate in če opazite kakšno rano, obiščete veterinarja.

Pododermatitis oz. vnetje blazinic

Vnetje blazinic je posledica neprimernih življenjskih pogojev kot so neprimerna podlaga, umazana kletka, polna iztrebkov in urina. Pazimo tudi, da ima činčila primerno telesno težo, kajti tudi debelost lahko vodi v težave z blazinicami.

Če opazimo, da je žival mirnejša kot po navadi, vedno preverim, kakšne so blazinice in v kolikor opazimo spremembe, je potreben obisk pri veterinarju.

Če so blazinice hudo vnete, lahko pride do odprtih razjed, zato je včasih zdravljenje zelo težavno in dolgotrajno.

PRIPOROČAMO TUDI BRANJE PRISPEVKA: Temeljna oskrba činčil

Urška Petek - veterinarska oskrba činčil - obisk veterinarja specialista

Pomembno je tudi, da s činčilo obiskujete veterinarja, ki ima veliko izkušenj z glodavci, saj potrebujejo posebno veterinarsko oskrbo.  

Činčile, kot tudi drugi predstavniki živali, ki so v naravi plenilci, pogosto zelo dobro skrivajo znake bolezni in slabega počutja. Zato je pomembno, da svojo žival dobro poznamo in jo opazujemo ter takoj opazimo kakšne spremembe, da lahko ukrepamo pravi čas.

Pomembno je tudi, da s činčilo obiskujete veterinarja, ki ima veliko izkušenj z glodavci, saj potrebujejo posebno veterinarsko oskrbo.

NAZAJ NA VSTOPNO STRAN
NAZAJ NA “ŽIVALSKI SOPOTNIKI”
NAZAJ NA “MALI SESALCI”

Avtor: Urška Petek, veterinarka

O MENI

Delite ŌKAMI članek 🐾

Debelost pri mačkah
Korenčkove vaje

*Spletne vsebine ŌKAMI so avtorsko zaščitene po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Več si preberite tu.