Kaj potrebujejo mladički?

Avtor članka: Petra Mohar

Prihod mladička je čaroben čas. Mala, ljubka kepica, ki je odvisna od nas, ki nam sledi in zaupa, nas navdaja z veseljem in srečo. Vsaj dokler ne zraste. Takrat mnogo skrbnikov ugotovi, da je pes zahteven, težaven, hiperaktiven, pogosto celo bolj, kot so ga pripravljeni ali sposobni obvladati. Kaj se je torej zgodilo? Kje je šlo narobe? Kako se je mala kosmata kepica sreče razvila v neubogljivega, problematičnega psa?

Psi se ne rodijo problematični. Seveda ima, tako kot pri vsem v naravi, nekaj vloge genetika. Če kupimo psa iz slabe vzreje, od slabega vzreditelja, slabih razmer, kjer je pasja mama v slabih pogojih, potem seveda lahko pričakujemo, da bodo imeli njeni mladički težave. Ne samo zaradi slabih genov, ampak tudi zaradi neprimernega ravnanja z njimi v njihovem najobčutljivejšem času življenja.

Prvi in pogosto najpomembnejši korak, ki ga lahko skrbnik psa naredi je, da poskrbi, da je pes iz dobre vzreje oziroma vzgojen v dobrih pogojih. Pozorni moramo biti, da vzreditelj ali zavetišče s psi ravna tako, kot bi z njim ravnali mi in jih ima v podobnih pogojih, kot jih bo imel mladiček pri nas.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.

Deli s prijatelji

Kategorije

Sorodni članki

O avtorju/ici
petra-mohar

Petra Mohar

Biologinja in vedenjska svetovalka za pse