Vektorsko prenosljive bolezni

Avtor članka: Urška Petek

Poletje se je poslovilo od nas, s tem se bo verjetno tudi zmanjšal čas, ki ga z našimi psi preživimo v naravi, morda celo na dopustu. Z dolgih sprehodov ali potovanj lahko mi prinesemo lepe spomine, psi pa kakšno vektorsko prenosljivo bolezen. Gre za bolezni, ki jih najpogosteje prenašajo klopi, lahko pa tudi komarji, peščene muhe idr. Zelo pomembna je preventiva, da do ugriza zajedavca sploh ne pride. Če pa se težave pojavijo, je potrebno nujno obiskati veterinarja, saj so lahko posledice hude – resni klinični znaki ali celo pogin.

V Sloveniji se pojavljajo povzročitelji naslednje bolezni: anaplazmoza, borelioza, babezioza, dirofliarioza, v bližnjih državah pa še erlihioza, leišmanioza …

Pri nas se najpogosteje pojavljajo bolezni anaplazmoza, borelioza in babezioza, o katerih bomo govorili v tem prispevku.

1. Anaplazmoza

Anaplazmoza je bolezen, ki jo povzročata bakteriji Anaplasma platys in Anaplasma phagocytophilum, ki ju prenašajo klopi. Vir okuženih klopov so glodavci in domači ter divji prežvekovalci. Bolezen je zelo pogosta, saj je po raziskavah sodeč v Sloveniji prisotna pri cca. 70 % psov, vendar je pogosto čisto brez kliničnih znakov in je lahko samoomejujoča.

Če se pri psu pojavi povišana telesna temperatura, umirjenost, neješčnost, oteženo gibanje in šepanje ter driska, se takoj odpravimo do veterinarja. Ob značilni klinični sliki in krvnih izvidih, potrjeni okužbi (pregled krvnega razmaza, serološko testiranje), bo veterinar predpisal antibiotično terapijo, ki je dolgotrajna, saj traja kar 4 tedne. Prej, kot pričnemo zdraviti, boljša je prognoza. Če bo potrebno, bo pes dobil tudi podporno terapijo (za zaščito želodca, transfuzijo …).

2. Borelioza

Borelioza je večini morda bolj poznana pod imenom lymska borelioza. Je bolezen, ki jo povzroča bakterija iz vrst Borrelie, predvsem B. burgdorferi, prenašalci pa so klopi. Rezervoar okužbe so majhni glodavci in ptiči, gostitelji za klope pa domači ter divji prežvekovalci.

Pri psih je bolezen pogosto samoomejujoča in asimptomatska, le pri majhnem deležu psov, do 10 %, se lahko pojavijo klinični znaki. Težji potek bolezni je pri sočasni okužbi še z drugimi povzročitelji, ki jih prav tako prenašajo klopi.

Priporočamo tudi: Poletne tegobe.

Znaki, ob katerih moramo pomisliti na okužbo z borelijo, so šepanje, otečeni sklepi, povišana telesna temperatura, neješčnost, povečane bezgavke, pretirana mirnost.

Veterinar bo na bolezen posumil glede na klinične znake, opraviti je potrebno razmaz krvi in krvne preiskave, s katerim se potrdi okužbo. Terapija je antibiotična in traja 28 dni, zgodnje odkritje bolezni ter zdravljenje izboljša prognozo.

 

3. Babezioza

Babezioza, poznana tudi pod imenom piroplazmoza, je bolezen, ki jo povzročajo praživali iz družine Babesiidea, prenašalci pa so klopi. Povzročitelj se lahko prenese tudi v obdobju brejosti z matere na plod in s transfuzijami krvi, možen je tudi prenos z ugrizom. Babezioza je zelo pogosta bolezen pri psih in divjih kanidih (volkovi, lisice, šakali). Najpogostejše vrste, ki povzročajo okužbe pri psih v Evropi, so B. canisB. vogeliB. gibsoni in B. microti.

Klinični znak pri psih, okuženih z babeziozo, so utrujenost, pretirana mirnost, povišana telesna temperatura. Živali imajo blede (anemične) sluznice, urin je temno oranžno ali rjavo obarvan, pojavi se lahko pohitreno dihanje, nevrološki znaki in v kronični obliki tudi povečane bezgavke. Ob takšni klinični sliki se opravi pregled krvi, kjer je lahko opazno hudo pomanjkanje rdečih krvničk in trombocitov, prav tako so povečani ledvični ter jetrni encimi.

Okužbo bo veterinar potrdil z razmazom krvi in s serološko preiskavo krvi, pri sumu na kronično obliko pa se bo povzročitelja iskalo s PCR testom.

Terapija je odvisna od vrste povzročitelja, ob hujšem poteku, kjer se lahko pojavi tudi odpoved ledvic oz. drugih organov, je nujna intenzivna terapija, ki zahteva hospitalizacijo, lahko je potrebna celo transfuzija.

Kot preventiva za vse bolezni, ki jih prenašajo klopi, se najbolje obnese kombinacija pregledovanja psov vsaj enkrat dnevno in uporaba proizvodov, ki klope odganjajo ter ubijajo. Proizvodov je veliko, tako da lahko vsak skrbnik psa najde takšnega, ki ustreza njegovemu psu in življenjskemu slogu. V grobem delimo proizvode v tri skupine: ampule, ovratnice in tablete.

Ampule je potrebno nanašati enkrat mesečno na kožo, predvsem na področje vratu. Pri psih, ki so pogosto v vodi, je učinkovitost ampule zmanjšana in lahko deluje krajši čas, zato se za pse, ki so velikokrat v vodi daljše obdobje, svetuje uporaba drugih pripravkov.

Priporočamo tudi: Priprave na pot s psom.

4. Preventiva

Ovratnice morajo biti na psu ves čas, ne samo za čas aktivnosti v naravi. Ovratnica mora biti v stiku s kožo, ne sme biti preohlapna, saj drugače ne bo tako učinkovita.

Za pse, ki so radi v vodi, moramo izbrati takšno ovratnico, ki ni strupena za vodne organizme. Ovratnice delujejo od 3 do 8 mesecev.

Tablete proti zunanjim zajedavcem lahko delujejo od 1 pa do 3 mesecev. Uporaba tablet je odsvetovana pri psih, ki imajo epileptične napade. Delovanje tablet je takšno, da se morajo zunanji zajedavci hraniti na gostitelju, da so izpostavljeni antiparazitiku, zato jih lahko še vedno najdemo prisesane.

V tem primeru jih čim prej odstranimo. Tablete so dobro učinkovite pri zdravljenju garjavosti oz. demodikoze.

Skrb za ohranjanje imunskega sistema v dobri kondiciji z dodajanjem različnih prehranskih dodatkov, v sodelovanju z veterinarjem oz. drugim strokovnjakom, je izjemnega pomena.

Zelo se priporočajo tudi razne terapije, ki skrbijo za mišično-skeletni sistem, kot so akupunktura, fizioterapija, osteopatija, kiropraktika. Celostna obravnava lahko zmanjša posledice okužbe in omogoči vašemu psu čim manj posledic prebolele klopne bolezni.