Je striženje pasjih krempljev pomembno?

Avtor članka: Urška Petek

Je tudi za vas nočna mora striženje krempljev vašemu psu? Ali pa morda sploh nikoli niste pomislili, da bi bilo treba psu postriči kremplje? Zakaj le, saj z njimi že tisočletja tekajo po svetu! Pasji kremplji so sestavljeni iz beljakovine keratin, služijo za oporo pri teku, manevriranju in kopanju ter nogi zagotavljajo stabilnost.

Večina psov si dandanes ne obrabi krempljev toliko, da jih ne bi bilo treba krajšati. Delovni psi, ki veliko tekajo po različnih površinah, si jih dovolj obrabijo, ostali pa ne. Sploh pri starejših psih, ki se zaradi raznih težav manj gibajo, moramo biti posebej pozorni, da kremplji niso predolgi.

Krempelj je sestavljen iz zunanjega trdega dela in notranjega, mehkega, kjer tečeta žila in živec. Pri svetlih kremplji se lepo vidi rožnati del, kjer sta žila in živec, in česar pri striženju ne smemo odstriči. Pri črnih krempljih pa se to žal ne vidi, zato je tam potrebna večja previdnost.

Pozor! Žila in živec rasteta skupaj z dolžino kremplja, zato daljši kot je krempelj, daljša sta tudi žila in živec. Torej moramo res predolge kremplje striči počasi, da se žila in živec počasi umikata nazaj.

Kdaj so kremplji predolgi? Takrat, ko slišite dotikanje krempljev po trdi podlagi. Svetuje se striženje na 3–4 tedne. Krempelj se odstriže pod kotom 45 stopinj, kot je razvidno na spodnji fotografiji. 

Kako pristopamo k striženju krempljev

V roko primite tačko, nežno in ne obračajte je tako, da bi bilo psu neprijetno. V eni roki držite tačko, v drugi klešče za striženje krempljev, nato krempelj odstrizite za nekaj milimetrov. Če so kremplji svetli in žilo vidite, postrizite do nekaj milimetrov pred žilo.

Pri črnih krempljih opazujte strukturo kremplja in psa. Pri strukturi kremplja bodite pozorni na sivo/belo piko na sredini kremplja – ko jo zagledate, prenehajte striči, saj je žila zelo blizu. Prav tako opazujte psa. Če je večino časa miren, kar naenkrat pa odreagira in izmika tačko, prenehajte, saj ste verjetno že blizu žile in živca. Vedno pa psa po opravljenem postopku nagradite oz. pohvalite.

Zakaj je tako pomembno, da se kremplje striže?

Ne, to ni zato, da se na vašem parketu ne poznajo sledovi krempljev! ☺ Striženje je potrebno zaradi veterinarskih razlogov. Če je krempelj predolg, se ob vsakem dotiku predolgega kremplja s podlago ustvari pritisk, ki psu povzroča bolečino, zato začne drugače obremenjevati tačke in drugače hodi. Lahko pride do deformacije prstnih kosti ter do bolečin v mišicah in sklepih zaradi napačnega obremenjevanja. 

Druga težava pa je, da je krempelj tako dolg, da se ukrivi in raste nazaj ter se vrašča v kožo ob blazinici, jo rani in predel se vname. Lahko si predstavljamo, da to precej boli, psa moti in si vneto območje liže, s tem v rano vnese še več bakterij in rana se zagnoji.

Striženje krempljev je enostaven in neboleč postopek, psa je treba na to navaditi počasi, da nam zaupa in dovoli to početje. Če pa se striženja bojite, lahko kremplje postrižejo tudi v pasjem salonu ali pri veterinarju. Primerno dolgi kremplji so nekaj, kar mora imeti vsak pes in mi kot skrbniki tega res ne smemo zanemariti.
Sedaj pa hitro klešče za kremplje v roke!