Ponudba

Nudimo individualno pomoč in svetovanje pri vedenjskih težavah in izzivih, s katerimi se srečujejo skrbniki psov in njihova družina.

Nekaj primerov kako vam lahko pomagamo:

MLADIČKI ali prihod novega psa Prihod novega psa v vaš dom, naj bo mladiček ali odrasel, bo potekal precej bolj gladko, če se boste ustrezno pripravili. Predvsem je pomembno, da tudi morebitne staroselce (psi, mačke, podgane, ptice in ostale male živali) pripravite na prihod novega člana. Pomagamo vam lahko pri ureditvi vsega potrebnega v domačem okolju, vam svetujemo pri nabavi ustrezne opreme in pripravi drugih članov družine.
STAREJŠI PSI, težave z gibanjem in demenca Ne glede na starost, se pri psih lahko začnejo težave pri vstajanju iz postelje, vzdržljivosti na sprehodih, pripravljenosti na igro in sposobnosti koncentracije. Lahko se začnejo pojavljati vedenjske težave kot sta reaktivnost ali umikanje v samoto. Za nekatere pse se težave začnejo pri 12ih letih, za druge pri 5ih. Zato je pomembno, da ukrepate pri prvih znakih, ki jih opazite. Mi vam lahko pomagamo pri oceni težav in pripravi ukrepov za njihovo zmanjšanje ali upočasnitev njihovega napredovanja.
HIPERAKTIVNOST Hiperaktivnost opisuje vedenje psa, ki se ne zna umiriti, ki neprestano išče pozornost, ki se na sprehodih ne zna obnašati, se zaganja proti psom, vleče na vrvici, se vrti v krogih, dela salte in/ali uničuje vse, kar dobi pod zobe. Taka vedenja so običajno povezana fizičnim ali psihičnim stresom, nepravilno prehrano ali pomanjkanjem spanja. Za odpravo težave je običajno potreben celosten pristop, kar pomeni ureditev zunanjega in domačega okolja, veterinarski pregled in odprava morebitnih zdravstvenih težav ter določitev primerne fizične aktivnosti in miselne zaposlitve.
ŠČIPANJE, GRIZENJE in NASKAKOVANJE Psi se sporazumevajo predvsem z govorico telesa. Običajno za prenos sporočila zadostujejo različne drže telesa in poteze obraza. Kadar pa imajo občutek, da so preslišani ali ne vedo, kako se v določeni situaciji vesti, začnejo uporabljati telesni kontakt. Tako kot ljudje uporabljajo roke, tako psi uporabljajo svoj gobec. Z nekaj razumevanja in pripravljenosti prilagoditi se potrebam psa, so take težave hitro rešljive, če se jih lotimo takoj. Dlje kot čakamo, večja je verjetnost, da bo neželeno vedenje preraslo v navado. V tem primeru bomo potrebovali nekoliko več energije za odpravo težave.
HIŠNA (ne)ČISTOČA Mladički šele okoli drugega meseca starosti pridobijo sposobnost zadrževanja in nadzorovanja izločanja, ki pa jo potem v odvisnosti od posameznika in pasme razvijajo še nekaj mesecev. Tudi psi, ki so že bili sobno čisti, lahko v obdobju pubertete zaradi navala hormonov nazadujejo. Odrasli, zdravi psi, ki imajo težave s sobno čistočo, pa zelo verjetno nikoli niso bili dosledno naučeni izločati zunaj. Pri težavi vam lahko pomagamo najti vzrok za nečistočo, zastaviti načrt odpravljanja in ureditve stanovanja ali hiše, da preprečimo čim več neljubih dogodkov.
IZSILJEVANJE za hrano in pozornost Za izsiljevanje smo običajno krivi lastniki sami, saj smo psa navadili, da s cviljenjem, lajanjem ali praskanjem dosežejo kar želijo. Odpravljanje vedenja je relativno hitro in vključuje določitev mej in vzpostavitev jasnega sporazumevanja s psom.
SKAKANJE po ljudeh V večini primerov lahko težavo pripišemo preveliki vznemirjenosti ob srečevanju ljudi. Včasih smo za tako vznemirjenost krivi ljudje, ker pse pozdravljamo preglasno, s prevelikim veseljem in cvilečimi glasovi. Psi se naučijo, da je tako pozdravljanje sprejemljivo in vedenje posplošijo na vse ljudi. Med druge vzroke spadata tudi nesigurnost in stres v napetih situacijah. Za odpravljanje težave vam pomagamo določiti vzrok in najti za vas in vašega psa najprimernejši način za vzpostavitev vljudnega pozdravljanja.
ZAGANJANJE v pse ali ljudi Vzrok za zaganjanje je lahko vse od enostavnega vznemirjenja in želje po srečanju, do strahu, frustracije ali jeze. Za reševanje težave je pomembno, da ugotovimo vzrok in temu primerno prilagodimo sprehode in srečanja. Kadar se vedenje pojavlja že dlje časa in izvira iz strahu ali frustracije, je običajno potrebno prilagoditi tudi nekatere dejavnike v domačem okolju.
VLEČENJE na VRVICI Vsi psi se morajo naučiti omejitve gibanja na vrvici. Zanje je to lahko zelo neprijetno, saj naša hoja običajno ni primerna njihovi naravni hitrosti. Poleg tega jih mnogokrat silimo, da hodijo v našem tempu, brez možnosti ovohavanja, včasih celo iztrebljanja. Pri tem jih vlečemo in cukamo na vrvici. Tako se naučijo, da je vlečenje in cukanje primerna komunikacija. Čez čas tak način hoje postane navada, ki jo je potrebno zamenjati s primernejšo. Naučili vas bomo primernega ravnanja z vrvico, načina sporočanja vaših želja vašemu psu brez vlečenja za vrvico in vam priporočili ustrezno opremo, ki bo sprehode spremenila v prijetnejšo izkušnjo.
TEŽAVE Z ODPOKLICEM Odpoklic je ena najpomembnejših veščin poslušnosti, ki jo lahko naučite vašega psa. Zato je pomembno, da pes z veseljem odgovori na znak in z veseljem priteče k vam. Prepogosto se zgodi, da pes znak za odpoklic ignorira, da priteče do skrbnika, vendar se ne pusti prijeti ali od skrbnika celo beži. Razlogov za taka vedenja je veliko in ne glede na zgodovino, vam lahko pomagamo zgraditi zanesljiv odpoklic.
POBIRANJE HRANE po tleh Za pse je povsem normalno in naravno vedenje, da večino sprehoda preživijo z nosom na tleh, kjer zbirajo informacije o dogajanju v okolju in seveda morebitno hrano. Problem nastane takrat, ko poberejo nekaj, kar bi jim lahko škodovalo. V tem primeru je koristno, da znamo psa odvrniti od najdbe oziroma da na znak zadevo spusti iz ust.
LOČITVENA TESNOBA Psi so družabna bitja in ločevanje od družine za več ur jim lahko povzroči stisko, strah ali frustracijo. Edini psu prijazen način za odpravljanje tesnobe je sistematična desenzibilizacija. To pomeni le, da se problema lotimo načrtno, z majhnimi koraki, s hitrostjo, ki ustreza psu. Pomagamo vam lahko zgraditi samozavest vašega psa in pripraviti program odpravljanja ločitvene tesnobe.
LAJANJE in TULJENJE Psi uporabljajo glasovno komunikacijo predvsem za opozarjanje in sporazumevanje na daljavo. Prekomeren lajež je pogosto znak osamljenosti, strahu, občutka nemoči in frustracije. Pri odpravljanju pretiranega laježa, cvileža ali tuljenja je nujno potrebno odkriti vzrok. Pri tem vam lahko svetujemo in določimo postopek odpravljanja težave, primeren njenemu izvoru.
NEODZIVNOST Prva skupina psov, ki jih skrbniki označujejo kot neodzivne, so zaprti vase, se ne vključujejo v igro in družinsko življenje. Aktivni so le takrat, ko jih skrbniki povabijo v določene situacije, na sprehod ali jim ponudijo hrano. Druga skupina psov, označenih kot neodzivni, ignorirajo skrbnika. Če se odzivajo nanj, je to samo, kadar ima v rokah okusno hrano. V prvem primeru gre običajno za posledico travme ali naučene nemoči. V drugem pa gre za težave pri sporazumevanju in pogosto slab medsebojni odnos.
UNIČEVANJE v stanovanju ali hiši V obdobju odraščanja se mladički in mladi psi učijo o lastnostih sveta okoli sebe s poskušanjem – z dotikanjem, vohanjem, lizanjem in grizenjem. Zato je povsem naravno in normalno, da v tem obdobju zgrizejo ali poskušajo zgristi vse, kar jim pride pod nos. Naša dolžnost je, da stvari za ta čas pospravimo nekam, kamor mladiček ne bo imel dostopa. Če se uničevanja stvari v stanovanju loti odrasel pes, je zagotovo prisoten stres. Najpogosteje gre za ločitveno tesnobo, ni pa izključno. Svetujemo vam lahko, kako urediti vaš dom, da bo za mladička ali psa varen, in vam pomagamo pri odpravi vzroka za neželeno vedenje.
STRAHOVI in FOBIJE Strah je naravno in za preživetje nujno potrebno čustvo. Vsi se česa bojimo in vsi se kdaj ustrašimo. Če psu pustite dovolj časa, prostora in izbiro, da se po želji umakne od zaskrbljujoče stvari ali situacije, bo zaskrbljenost predelal sam. Težave nastanejo takrat, kadar naraven občutek zaskrbljenosti preraste v pretiran strah, v fobijo. Razlogi za to so običajno zapleteni in večplastni, odpravljanje pa je lahko dolgotrajno. Z našo pomočjo boste začeli odkrivati razloge za nesigurnost vašega psa, se naučili, kako mu nuditi oporo in kako mu omogočiti bolj sproščeno življenje.
REAKTIVNOST Reaktivnost je izraz, ki se uporablja za vedenje psa, ko se pretirano odzove na običajne dražljaje v okolju (pogled na psa, človeka, določene zvoke in podobno). Razlog za tak odziv je običajno kroničen stres. Dolgotrajen (kroničen) stres je lahko posledica zdravstvenih težav, bolečine, strahu ali frustracije. Pri odpravljanju vedenja, ki izhaja iz reaktivnosti, je pomembno predvsem razumevanje razlogov in njihovo odpravljanje ali obvladovanje. Čas, potreben za spremembe, je odvisen od tega, koliko časa je pes vedenje ponavljal. Zato priporočamo, da se po pomoč obrnete čim prej.
VAROVANJE VIROV VAROVANJE VIROV Varovanje hrane, ležišča ali igrač je naravno vedenje. Če imamo s psom dober odnos, ki temelji na zaupanju in spoštovanju, se varovanje običajno ne pojavlja kot težava. Z določenimi pristopi (na primer poseganje v posodo, medtem ko pes je) pa lahko psu sporočamo, da nam okoli določenih virov ne more zaupati in jih mora braniti. Odpravljanje težave je običajno zahtevno in dolgotrajno, zato je bolje, da preprečimo, da do nje sploh pride. Pri tem vam lahko svetujemo ali pa vam pomagamo pri odpravi že obstoječega probema.
AGRESIVNO VEDENJE Tako kot vsa družabna bitja, imajo tudi psi celo paleto vseh mogočih signalov in načinov za izogibanje konfliktom. Agresiven pristop uporabijo šele kot izhod v sili. Problem nastane takrat, ko ima pes občutek, da se iz situacije ne more umakniti ali pa se neprijetna situacija ponavlja in so bili vsi njegovi poskusi umirjanja ali izogibanja situaciji preslišani. Večkrat se taka situacija ponovi, hitreje se bo pes zatekel k skrajnim ukrepom. Nekatere težave z agresijo se lahko odpravijo precej hitro, ko se naučimo primernega in spoštljivega sporazumevanja s psom. Druge, predvsem tiste dlje trajajoče, pa so običajno večplastne in zahtevajo celosten pristop. Mi vam lahko pomagamo pri določitvi vzroka za agresivno vedenje, vzpostavitvi primernega sporazumevanja z vašim psom, ponovni vzpostavitvi zaupanja in s tem odpravljanju težave.
DELO Z NOSOM Pasji nos je nepredstavljivo bolje razvit od človeškega. Tako kot mi dojemamo in razumemo svet okoli sebe z očmi, ga naši psi vidijo skozi svoj nos. Življenje jim lahko polešamo že, če jim pustimo, da se na sprehodu ustavljajo in ovohavajo tisto in tam, kjer želijo. Za resnično zadovoljnega in samozavestnega psa pa priporočamo delo z nosom. Delo z nosom pse pomirja, zmanjšuje stres, jih utrudi na zdrav način, zadovolji njihove naravne potrebe in dviguje samozavest. V ta namen organiziramo tečaje dela z nosom, vendar se lahko na nas obrnete tudi za individualno delo. Pomagamo vam lahko ne glede na to, ali ste popolni začetniki, ali pa bi radi izpilili določen element v vašem delu.
O avtorju/ici
petra-mohar
Petra Mohar
Biologinja in vedenjska svetovalka za pse
Naroči storitve
info@psiinmi.si
0038641 890 900

Zakaj postati naročnik?

0 +
Avtorskih člankov
0 +
Zadovoljnih naročnikov
0 +
dogodkov letno

Prednosti naročnikov

Ōkami enomesečna naročnina
€6,90 / mesec
Neomejen dostop do vseh člankov v obdobju zakupljene naročnine
Popust na izobraževalne vsebine v obdobju zakupljene naročnine
Brezplačna poštnina pri nakupu nad 40€
Ōkami letna naročnina
€69 / leto
2 meseca brezplačna naročnina
Neomejen dostop do vseh člankov
Akcijske popuste na izobraževalne vsebine in izdelke v trgovini
Bon za ugodnosti pri storitvah naših strokovnjakov
Brezplačna poštnina na enkratni nakup