Gnezdenje ptic

Avtor članka: Dejan Bordjan
Deli s prijatelji

Pomlad je čas, ko narava poka po šivih in ko se ptički ženijo. Gozdovi se iz skoraj čistega mrtvila spremenijo v intenzivno zelenilo, ki je polno ptičjega čivkanja. Strokovno bi rekli, da v tem času ptice gnezdijo. Gnezdenje je aktivnost, s pomočjo katere ptice vzredijo naslednjo generacijo in ki je pri nas izrazito sezonska. Vključuje vse od svatovanja in izbire partnerja do leženja in gretja (inkubacije) jajc, hranjenja mladičev in skrbi zanje, ko zapustijo gnezdo.

V območjih z majhnim temperaturnim nihanjem in dovolj padavin ptice gnezdijo vse leto, vendar poznajo sezone tudi mnoge vrste v tropskem deževnem gozdu, a so sezone očitnejše v bolj suhih območjih s sušnimi in deževnimi obdobji.

V savanah gnezdi del ptic v deževnem, del pav sušnem obdobju. V zmernem pasu je sezonskost še bolj očitna in večina ptic gnezdi v toplem delu leta. Najbolj očitno sezono pa imajo ptice, ki gnezdijo v visokogorju ali pa v tundri daleč na severu, kar je posledica zelo kratkega obdobja s primernimi razmerami.

Pri nas začnejo ptice gnezditi spomladi. Krivokljun, ki se prehranjuje predvsem s semeni smreke, ki zorijo pozimi, pa v letih dobrega smrekovega obroda uskladi gnezdenje z viškom dostopnosti semen in lahko začne gnezditi že decembra. Ko zgodnje spomladanske ptice šele začenjajo z gnezdenjem, krivokljun že končuje. In čeprav preostale vrste gnezdijo spomladi, je razpon začetka gnezdenja zelo širok.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.

Kategorije

Sorodni članki

O avtorju/ici
Dejan Bordjan

Dejan Bordjan

Doktor biologije