Leopardji gekon

Avtor članka: Urška Petek
Deli s prijatelji

Leopardji gekon

Avtor članka: Urška Petek

Leopardji gekon je majhen kuščar, ki izvira iz Afganistana, Pakistana, severnozahodne Indije in Irana. V naravi se ga najde v puščavskem okolju, raje kot peščena tla pa imajo skalnato površino. So pomembni del prehranske verige, saj so striktni insektivori (prehranjujejo se z žuželkami) in s tem uravnavajo populacije čričkov, hroščev, pajkov, škorpijonov.

So majhni, tehtajo med 50 in 80 gramov, v dolžino merijo 20 cm (samice) ter 28 cm (samci). So različno obarvani, v naravi posnemajo tla, na katerih živijo. V naravi so v večini sivo rumene barve s temnejšimi pikami, vzorec le-teh je nepravilen. Po teh pikah je tudi dobil ime, saj spominja na leopardji vzorec. V ujetništvu so rejci vzredili gekone zelo različnih barv, od svetlo rumene, oranžne do rožnate. Glava je trikotna, v ustih imajo okoli 100 zob, ki ves čas rastejo.

Sluhovode ob straneh glave prekriva timpanična membrana. Koža na hrbtnem delu je hrapava, ima manjše izbokline, trebuh pa je gladek. Ima impozanten rep, ki zajema kar ⅓ dolžine in ¼ gekonove teže. Po repu pa lahko sklepamo tudi o stanju prehranjenosti gekona – če je gekon v dobrem stanju, je rep izrazito odebeljen in kolobarjast. Če se počutijo ogrožene v bližini plenilcev, lahko rep odvržejo in na ta način pobegnejo.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.