Prehrana podgan

Avtor članka: Teja Rosa
Deli s prijatelji

Prehrana podgan

Avtor članka: Teja Rosa

Podgane so vsejede živali (omnivori), kar pomeni, da jejo tako rastlinsko kot tudi živalsko hrano. Spadajo med oportuniste. Imajo ostre zobe, ki nenehno rastejo, zato je pomembno, da jejo hrano, ki omogoča naravno brušenje zob.

Podgane v naravi se prehranjujejo različno, odvisno od tega, kje jih najdemo. V divjini bodo podgane pojedle skoraj vse, kar jim pride pod nos, vključno s trupli mrtvih živali. Sicer se prehranjujejo še s sadjem, semeni, različnimi rastlinami, pojedle bodo pa tudi polže, ptičja jajca, gobe, majhne plazilce … Mestne podgane zelo rade brskajo po smeteh, z veseljem pa bodo pojedle hrano drugih hišnih ljubljenčkov, kot so mačji in pasji briketi, semenske mešanice za ptice, žita ipd. V kriznih razmerah se lahko divje podgane poslužujejo tudi kanibalizma.

Podgane, ki jih imamo doma kot ljubljenčke, imajo na srečo svoje lastnike, ki jim ponudijo okusno in zdravo hrano, ne da bi se bilo zanjo treba boriti. Zavedati se moramo, da bodo podgane raje pojedle hrano, ki je bogata z beljakovinami in maščobami, zato je dolžnost lastnika, da poskrbi, da je prehrana podgan zdrava in uravnotežena. Paziti moramo tudi na količino hrane, ki jo podgana zaužije, saj se podgane zelo rade prenajedajo. Hrano vedno odmerjamo! Odrasla podgana na dan poje 15–20 g hrane (5–6 g hrane na 100 g telesne teže podgane). Hrano ponudimo v keramični ali glineni posodici, ki je podgane ne morejo prevrniti. Ves čas naj imajo na voljo svežo vodo. Najboljše je, da jo ponudimo v napajalniku, saj na ta način zagotovimo, da voda ostane čista. Odrasla podgana popije približno 30 ml vode na dan.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.