Vodne želve

Avtor članka: Urška Petek
Deli s prijatelji

Vodne želve so priljubljeni hišni ljubljenčki, saj so zanimive in prikupne živali, večina ljudi jih vidi kot manj zahtevne za nego, zato se prej odločijo za želvo kot recimo za psa ali mačko. Ko govorimo o vodnih želvah in njihovi oskrbi, imamo v mislih sladkovodne želve, saj morske želve niso primerne za hišne ljubljenčke.

Edina avtohtona želva celinskih voda v Sloveniji je močvirska sklednica, ki pa jo v zadnjih letih precej ogroža izsuševanje mokrišč, ki so njeno naravno okolje, in vnašanje invazivnih želv v naravo, rumenovratk ter rdečevratk. Te želve prihajajo iz južnih delov Združenih držav Amerike in s severnega dela Mehike.

Na ravni Evropske Unije je bil julija 2016 sprejet seznam invazivnih tujerodnih vrst, za katere veljajo najstrožji ukrepi: prepoved prodaje, vnosa v Evropsko Unijo, razmnoževanja, gojenja, prevažanja, nakupovanja, uporabe, izmenjave, posedovanja ali izpusta v okolje. Na ta seznam sodi tudi okrasna gizdavka z vsemi podvrstami, torej tudi rdečevratka in rumenovratka.

Edina slovenska avtohtona vodna želva je močvirska sklednica.

Avtotomija, sposobnost, da v obrambi pustijo odpasti del telesa, v gekonovem primeru je to rep, je mogoča zaradi posebne anatomije. V repnih vretencih imajo posebne hrustančne ploščice, okrog katerih so nanizane mišice in v primeru hudega stresa se mišice skrčijo, kar razpolovi vretence ter del repa odpade.

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.