Prašiči

Avtor članka: Eva Tasič
Deli s prijatelji

Življenja pujsov in ljudi so tesno prepletena. Občudujemo jih na simpatičnih fotografijah, kjer se majhni pujski smehljajo iz skodelic, v filmih in zgodbah, kjer včasih nastopajo v res zanimivih vlogah, na drugi strani pa so redni del jedilnika v marsikateri slovenski kuhinji. Pujsi so kompleksne in zanimive živali, kljub temu da radi opevamo njihovo inteligenco, večinoma o njih vemo zelo malo.

Zakaj so pujsi zanimivi, od kod izvirajo, kakšne pogoje potrebujejo za kvalitetno življenje in zakaj je zmerljivka, da je nekdo umazan kot pujs napačna, lahko preberete v naslednjih vrsticah.

Prašiči, radovedni iskalci tartufov

O tem kdaj in kako so nastali pujsi, ki jih poznamo danes, se strokovnjaki ne morejo čisto zediniti. Podatki so različni, najverjetneje pa je šlo za več različnih udomačevanj pred približno 9000 leti iz takratnega divjega prašiča.

Zgodili sta se vsaj dve ločeni udomačitvi in sicer v Aziji ter v Evropi, kjer so takratni ljudje iz divjih prašičev postopoma vzredili bolj priljudne domače živali, ki so se kasneje razširile po svetu skupaj z ljudmi, ki so se razselili. Vrsta, ki jo danes poznamo kot udomačene pujse, se imenuje Sus scrofa domestica.

Tako kot krave, ovce, koze in ostali prežvekovalci, so pujsi sodoprsti kopitarji oziroma parkljarji, za razliko od ostalih parkljarjev pa so pujsi vsejede živali

Naročniška vsebina

Vas zanima celoten prispevek? Prijavite se v portal oziroma postanite ŌKAMI naročnik.