Izgubljene ali zapuščene živali

Avtor članka: Urška Petek
Deli s prijatelji

Pogosto se zgodi, da na sprehodu opazimo psa, ki v svoji bližini nima skrbnika. Ali se okrog našega doma smuka neznan maček. Ali–upajmo, da čim manjkrat, opazimo poškodovanega psa ali mačko na robu ceste. Kaj moramo ob tem storiti? Večina ljudi se, žal, obrne stran–prepogosto zato, ker ne vedo, na koga naj se obrnejo ali si mislijo, da nihče ne bo pomagal.  

V tem prispevku se bomo osredotočili na hišne živali. Skrbnikom le-teh Zakon o zaščiti živali nalaga, da jih morajo imeti vedno pod nadzorom.

Če vidimo zapuščenega psa ali mačko, ga poskusimo zadržati. Pri tem seveda pazimo na svojo varnost, saj se lahko prestrašene živali agresivno odzovejo. Najboljše bi bilo, da psa pripnemo na vrvico ali ga zapremo nekam, od koder nam ne more pobegniti. Pri mačkah je lahko malce bolj zabavno, zato jo poskusimo dati v transportni boks ali manjši prostor, iz katerega ne more uiti. Ko to storimo, obvestimo lokalno zavetišče.

Če ne vemo, katero zavetišče je pristojno za tisto območje, kjer smo našli žival, pokličemo 112, kjer nam bodo predali to informacijo. Nato obvestimo zavetišče, kje smo našli žival, v kakšnem stanju je in se dogovorimo glede prevzema. Po zakonu morajo iz zavetišča priti po nepoškodovano žival v roku 24 ur od podane prijave. Lahko jim priskočimo na pomoč tako, da žival pripeljemo v zavetišče, če je to seveda mogoče.

Prostoživečih psov v Sloveniji ni, vsi psi morajo biti po zakonu že od leta 2003 označeni z mikročipom, tako da z ugotavljanjem lastništva pri psih ne bi smelo biti težav. V praksi se seveda izkaže, da še vedno kar lep odstotek psov v Sloveniji ni čipiranih oz. so v Centralnem registru psov napačni podatki in skrbnika psa ne najdemo. V tem primeru bo pes v zavetišču počakal na to, da se najde njegov skrbnik oz. da najde nov dom.

Pri mačkah je situacija drugačna – obstajajo prostoživeče mačke, ki nimajo skrbnika, prav tako pri mačkah ni obvezno čipiranje. Če opazite na mački odrezan del ušesa, gre najverjetneje za prostoživečo mačko, ki so jo sterilizirali oz. kastrirali in nato vrnili v okolje, ki je njen dom. Če mačka ni tako označena, je dobro, da se jo odpelje v zavetišče, kjer preverijo, če ima morda mikročip oz. da se ji najde nov dom ali po opravljeni sterilizaciji oz. kastraciji vrne v naravo, če je to primernejše zanjo (če je mačka res ne navajena stika z ljudmi).

Kaj storiti, če je žival na ali ob cesti? V tem primeru takoj obvestimo policijo na 113, to storimo tudi v primeru, da je pes videti nevaren in si ga ne upate zadržati. Policija se je po zakonu dolžna odzvati in po potrebi poklicati lokalno zavetišče.

Če najdemo poškodovano ali bolno žival, moramo biti bolj pazljivi, saj živali v slabem stanju oz. v bolečinah nagonsko odreagirajo tako, da lahko ob morebitnem premikanju ugriznejo ali opraskajo. Če imamo pri roki povodec ali povoj, lahko naredimo improviziran nagobčnik tako, da ga psu povijemo okrog gobčka in glave, šele potem ga premikajmo. Pri mačkih je najbolje uporabiti kakšno brisačo, da jo pokrijemo oz. jo primemo preko brisače. Mačke znajo biti še posebej izmuzljive, zato previdnost ni odveč. Če je žival na cesti oz. ovira promet, se takoj obrnemo na policijo.

Poškodovanemu psu ali mački poskusimo nuditi prvo pomoč, jo umaknemo na varno in obvestimo zavetišče, ki je po poškodovano žival dolžno priti v največ štirih urah. Pomembno je, da jim predamo čim več informacij – o lokaciji in stanju živali.

Osebje zavetišča nam bo dalo navodila, kako naprej – ali naj z živaljo počakamo na mestu najdbe ali jo morda sami, če je to mogoče, odpeljemo v veterinarsko ambulanto, ki sodeluje z zavetiščem. Zavetišče mora imeti po zakonu urejeno 24-urno dežurstvo.

Priporočamo tudi: Poletne tegobe

Če ne uspemo priklicati zavetišča, se obrnemo na 112 in prosimo za posredovanje. V kolikor pristojne službe niso odzivne in gre za hudo poškodbo, ki ne dopušča čakanja in če žival odpeljete sami k veterinarju, potem boste stroške veterinarskih storitev najverjetneje krili sami.

Občine krijejo le nudenje prve pomoči, vendar se lahko poskusite dogovoriti z zavetiščem, ampak ni nujno, da boste dobili povrnjene stroške. V vsakem primeru je nujno, da najprej obvestite pristojne, saj so oni dolžni poskrbeti za zapuščene oz. najdene živali.

Če najdemo mrtvo žival, moramo obvestiti pristojno veterinarsko higiensko službo, ki bo poskrbela za to, da se žival odstrani. Podati jim moramo čim bolj natančne podatke, kje se žival nahaja. Podatke o pristojni službi lahko dobite na 01 477 93 53 (Nacionalni veterinarski inštitut).

Priporočamo vam, da preverite, katero zavetišče je pristojno za vašo občino in si shranite telefonsko številko. Pomembno je, da se ne obrnemo stran, če vidimo izgubljeno žival. To, da pomagamo v takšnih primerih, nam ne zapoveduje le etika, temveč tudi zakon, saj smo dolžni obvestiti pristojne. Velikokrat lahko pravočasna pomoč reši življenje, zato ne oklevajmo, če vidimo žival, ki je v težavah!

Priporočamo tudi: Krvodajalstvo pri živalih