Krvodajalstvo pri živalih

Avtor članka: Urška Petek
Deli s prijatelji

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. V Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. Ste se kdaj vprašali, kako je s krvodajalstvom pri živalih?

Kadar pes ali maček potrebuje transfuzijo, gre za urgentno situacijo, kjer je ogroženo življenje, najpogosteje zaradi večje izgube krvi zaradi nesreče, bolezni ali pred težjo operacijo. V Sloveniji žal nimamo banke krvi, kjer bi se lahko kri skladiščila in bi jo uporabili, ko jo potrebujemo.

V preteklosti so se slovenske klinike in ambulante trudile vsaka na svoj način, da so zagotovile krvodajalca, ko so ga potrebovali. Leta 2018 pa so pod okriljem Veterinarske zbornice in štirih pobudnic, veterinark, ustanovili spletni portal pasjih ter mačjih krvodajalcev, Tačka daruje.

Pogoji za pasjega krvodajalca:

telesna teža več kot 25 kg;
starost od 1 do 8 let;
priporočljiv je vitek vrat, ni pa neobhodno potrebno;
priporočljiv je miren temperament;
ustrezna krvna skupina;
zdrav, v dobri kondiciji;
redno cepljen, dobiva redno zaščito proti notranjim zajedavcem;
zaščiten proti dirofilariozi;
brez predhodnih transfuzij.

Pogoji za mačjega krvodajalca:

telesna teža več kot 4 kg;
zdrav, v dobri kondiciji;
izključno notranja mačka;
negativna na FIV (mačji aids) in FeLV (mačja levkoza);
redno cepljen in brez črevesnih zajedavcev ter z redno zaščito proti bolham.

Krvodajalstvo je dobrodelno tudi pri psih in mačkah ter ga vodi en sam cilj – pomagati drugemu v nesreči.

Pri psih se kri večinoma jemlje brez pomiritve, pobrije se predel na vratu nad vratno veno. Odvzamemo lahko od 15 do 20 ml krvi na kg telesne teže. Pes mora nekaj minut ležati pri miru, nato se mesto vboda povije in pes gre lahko domov.

Pri mačkah pa je obvezna pomiritev, postopek odvzema krvi pa je enak kot pri psu, le da gre za precej manjšo količino, saj lahko pri mačkah odvzamemo 10 ml krvi na kg telesne teže. Poleg besed zahvale, ki jo v takšnih primerih izrečemo veterinarji, pa dobijo pasji in mačji krvodajalci še kaj okusnega za pod zob za domov.

Če imate doma primernega psa ali mačko, ga včlanite v bazo krvodajalcev – https://www.tackadaruje.si/. Morda pa vaš pasji ali mačji prijatelj nekomu reši življenje. 🙂